Αποζημίωση 52 εκατ. δολ. έδωσε το Facebook σε εργαζομένους του

Το Facebook συμφώνησε να πληρώσει αποζημίωση ύψους 52 εκατ. δολ. σε εργαζόμενους του, συντονιστές περιεχομένου, που παρακολουθούσαν «φρικιαστικό υλικό».

Σε μια υπόθεση που κινήθηκε δικαστικά και οδήγησε στον οικονομικό αυτό διακανονισμό, οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι η εταιρεία απέτυχε να προστατεύσει τους εργαζόμενους που είναι επιφορτισμένοι με τον μετριασμό του ενοχλητικού περιεχομένου. Κάτι που είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους.

Στο πλαίσιο της διευθέτησης, η οποία ανακοινώθηκε την Τρίτη, οι συντονιστές θα λάβουν τουλάχιστον 1.000 δολ. ο καθένας από το Facebook με τη δυνατότητα πρόσθετης αποζημίωσης εάν έχουν διαγνωστεί με διαταραχές ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του PTSD (Διαταραχή μετατραυματικού στρες).

Οι συντονιστές, οι οποίοι γενικά συνάπτονται από εταιρείες τρίτων, εκτίθενται συνεχώς σε γραφικό περιεχόμενο, όπως σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, αποκεφαλισμοί, τρομοκρατία, σκληρότητα σε ζώα και «κάθε άλλη φρίκη που μπορεί να φανταστεί το κακό μυαλό του ανθρώπου», δήλωσε στον Guardian, o Στιβ Ουίλιαμς, δικηγόρος των εναγόντων. «Ως συντονιστής του Facebook είδα το χειρότερο της ανθρωπότητας. Πρέπει να εκτιμηθούμε» είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ο Κρις Γκρι, ένας από τους ενάγοντες.

Ο Ουίλιαμς είπε ότι οι πελάτες του ήταν «ενθουσιασμένοι» με το αποτέλεσμα της αγωγής, η οποία σηματοδοτεί μια σπάνια νίκη εναντίον του κολοσσού των κοινωνικών μέσων. «Η ζημιά που μπορεί να υποστεί κάποιος από αυτή τη δουλειά είναι πραγματική και σοβαρή. Έτσι, το γεγονός ότι έχουμε κάποια πραγματική, ουσιαστική ανακούφιση μας κάνει να αισθανόμαστε καλά» πρόσθεσε. Οι εργαζόμενοι μπορεί να λάβουν πρόσθετη αποζημίωση έως και 50.000 δολ. δήλωσαν οι δικηγόροι για τους ενάγοντες ενώ το Facebook καλείται να προβεί σε μία σειρά πολιτικών κινήσεων, για την καλύτερη αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων.

Περισσότερα από 11.000 άτομα που έχουν εργαστεί ως συντονιστές περιεχομένου για το Facebook, στην Καλιφόρνια, την Αριζόνα, το Τέξας και τη Φλόριντα από το 2015 έως τώρα θα δικαιούνται αποζημίωση βάσει του διακανονισμού. Η αγωγή κατατέθηκε από την πρώην συντονίστρια Σελένα Σκόλα σε δικαστήριο της Καλιφόρνια τον Σεπτέμβριο του 2018 και αργότερα προστέθηκαν αρκετοί άλλοι πρώην υπάλληλοι. Από τότε, υπήρξαν αρκετές αναφορές σχετικά με τις σοβαρές επιπτώσεις του περιεχομένου στην ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Η Σκόλα ανέπτυξε PTSD αφού εργάστηκε για εννέα μήνες. Άλλοι διαπίστωσαν ότι οι πολιτικές τους απόψεις προωθήθηκαν προς ακροδεξιές αντιλήψεις ή δήλωσαν πως εθίστηκαν σε ακραίο περιεχόμενο. Μια αναφορά του 2019 από το Verge διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονταν μόλις 28.800δολ. ετησίως, παρακολουθώντας χιλιάδες τρομακτικά βίντεο κάθε μέρα με πολύ λίγη υποστήριξη στον τομέα της ψυχικής υγείας. Εκπρόσωπος του Facebook είπε ότι ο διακανονισμός αντιπροσωπεύει μέρος των συνεχιζόμενων αλλαγών που κάνει σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των συντονιστών, η εταιρεία.

«Είμαστε ευγνώμονες στους ανθρώπους που κάνουν αυτό το σημαντικό έργο για να κάνουν το Facebook ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους», είπε. «Δεσμευόμαστε να τους παρέχουμε πρόσθετη υποστήριξη μέσω αυτού του διακανονισμού και στο μέλλον».

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, το Facebook θα κάνει βελτιώσεις στο εργασιακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης από τους προμηθευτές του να παρέχουν συνεδρίες καθοδήγησης με εξουσιοδοτημένους συμβούλους ψυχικής υγείας, βελτιώνοντας τα εργαλεία αξιολόγησης που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την εργασία των συντονιστών περιεχομένου ασφαλέστερη. Η εταιρεία θα απαιτήσει επίσης να διατίθενται μηνιαίες συνεδρίες ομαδικής θεραπείας σε συντονιστές.

μ πληροφορίες από τον Guardian / lifo.gr / photo unsplash