Από Θεσσαλονίκη ξεκινούν την εγκατάσταση εξοπλισμού για Ψηφιακές Δίκες

Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ο προγραμματισμός προβλέπει τη μετατροπή οκτώ αιθουσών σε χώρους «τηλεματικής συνεδρίασης»

Νέα εποχή στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης φέρνει η εγκατάσταση του ειδικού εξοπλισμού για τις λεγόμενες τηλεματικές συνεδριάσεις, δηλαδή τις εξ αποστάσεως ή ψηφιακές δίκες, η οποία ξεκίνησε από τις αίθουσες του Πρωτοδικείου στα ποινικά δικαστήρια της συμπρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα με τη χρήση σύγχρονων μέσων τεχνολογίας θα καθίσταται δυνατή η διεξαγωγή μιας συνεδρίασης ακόμα κι αν ορισμένα πρόσωπα, όπως μάρτυρες ή/και κατηγορούμενοι, βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία.

Πρόκειται για ένα νέο ψηφιακό εργαλείο, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024 και θα διαρκέσει δύο χρόνια, ενώ το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Αποσκοπεί δε, όπως αναφέρεται, στο να συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση και επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της Δικαιοσύνης, με την ταυτόχρονη ελάφρυνση των οικονομικών βαρών που προκαλούν οι μετακινήσεις μαρτύρων και οι μεταγωγές κρατουμένων.

Στη Θεσσαλονίκη, ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες εγκαταστάθηκε στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ο βασικός ηλεκτρονικός εξοπλισμός, αποτελούμενος -μεταξύ άλλων- από κάμερες και μικρόφωνα υψηλής ευαισθησίας, οθόνες μεγάλων διαστάσεων και υψηλής ευκρίνειας κ.ά. Ανάλογος εξοπλισμός τοποθετείται στη διπλανή αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

Δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Ο προγραμματισμός προβλέπει τη μετατροπή οκτώ αιθουσών σε χώρους «τηλεματικής συνεδρίασης»

Σύμφωνα με πηγές του Πρωτοδικείου που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ο προγραμματισμός προβλέπει τη μετατροπή οκτώ αιθουσών σε χώρους «τηλεματικής συνεδρίασης», για τις ανάγκες της πολιτικής, ποινικής και διοικητικής δίκης, ενώ θα διαμορφωθούν ειδικοί χώροι («απομακρυσμένος τόπος») για την εξέταση μαρτύρων, τη λήψη απολογιών σε ανακριτικές διαδικασίες αλλά και για αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

Παρόμοιος εξοπλισμός θα εγκατασταθεί στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος και σε σωφρονιστικά καταστήματα, όπου αντιστοίχως θα διαμορφωθούν ανάλογοι χώροι και θα καθίσταται εφικτή (για όσους κρατούμενους το επιθυμούν κι έχουν υποβάλει προηγουμένως σχετικά αιτήματα) η λήψη απολογιών.

Η προοπτική διεξαγωγής συνεδριάσεων από απόσταση «ωρίμασε» την περίοδο της πανδημίας, όταν οι περιορισμοί επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία των δικαστηρίων. Ήταν όμως εκείνη η περίοδος που -έστω άτυπα- εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, η εξέταση κατηγορούμενου εξ αποστάσεως σε διαδικασία ανάκρισης. Με τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα του Πρωτοδικείου, οι δικαστικές αρχές της πόλης είχαν λάβει τότε απολογία από κρατούμενο με κορονοϊό- μια διαδικασία «προάγγελος» των όσων θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

(με πληροφορίες από dikastiko. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί