Απίστευτο και ανατριχιαστικό αυτό που εντόπισαν επιστήμονες: Ελέφαντες κάνουν “τελετές” ταφής!

Οι ασιατικοί ελέφαντες θρηνούν δυνατά και θάβουν τα νεκρά μωρά τους, σύμφωνα με μια μελέτη Ινδών επιστημόνων που περιγράφει λεπτομερώς τη συμπεριφορά των ζώων που θυμίζει ανθρώπινη τελετουργία κηδείας.

Οι ερευνητές εντόπισαν πέντε ταφές μόσχων που πραγματοποιήθηκαν από τα γιγάντια θηλαστικά στη βόρεια περιοχή της Βεγγάλης της Ινδίας το 2022 και το 2023, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Threatened Taxa αυτή την εβδομάδα.

Διαπίστωσαν σε κάθε περίπτωση ότι ένα κοπάδι κουβαλούσε το νεκρό ελεφαντάκι από τον κορμό και τα πόδια πριν το θάψει στη γη με τα πόδια του στραμμένα προς τα πάνω.

«Μέσω της ευκαιριακής παρατήρησης, της ψηφιακής φωτογραφίας, των σημειώσεων πεδίου και των αναφορών μεταθανάτιας εξέτασης, προτείνουμε ότι τα πτώματα θάφτηκαν με μη φυσικό ξαπλωμένο τρόπο, ανεξάρτητα από τους λόγους θανάτου, ανέφερε η μελέτη.

Σε μια περίπτωση το κοπάδι βρυχήθηκε δυνατά γύρω από το θαμμένο ελεφαντάκι, έγραψαν οι συγγραφείς.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο μικρά ελεφαντάκια μεταφέρονται για ταφή.

Οι συγγραφείς Parveen Kaswan και Akashdeep Roy δήλωσαν ότι η έρευνά τους δεν βρήκε “καμία άμεση ανθρώπινη παρέμβαση” σε κανέναν από τους πέντε θανάτους μικρών ελεφάντων.

Παρατηρήθηκαν καθαρά ίχνη μεταξύ 15 και 20 ελεφάντων γύρω από τις τοποθεσίες ταφής και πάνω από το έδαφος που κάλυπτε τα σώματα των μικρών τους, τα οποία είχαν πεθάνει από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων ηλικίας μεταξύ τριών μηνών και ενός έτους.

Οι ελέφαντες έθαψαν τα μικρά τους σε αρδευτικά κανάλια σε κτήματα τσαγιού, εκατοντάδες μέτρα μακριά από τους πλησιέστερους ανθρώπινους οικισμούς.


Οι ελέφαντες είναι γνωστοί για την κοινωνική και συνεργατική τους συμπεριφορά, αλλά η ταφή των μικρών τους είχε προηγουμένως μελετηθεί σε αφρικανικούς ελέφαντες και η έρευνα δεν είχε επεκταθεί και στους ασιατικούς ελέφαντες, ανέφερε η μελέτη.

Οι άγριοι ελέφαντες τόσο στην Αφρική όσο και στην Ασία είναι γνωστό ότι επισκέπτονται πτώματα σε διαφορετικά στάδια αποσύνθεσης, αλλά αυτή η μελέτη βρήκε διαφορετικές συμπεριφορές από τα κοπάδια που μελέτησε.

Και στις πέντε περιπτώσεις το κοπάδι «έφυγε από το σημείο μέσα σε 40 λεπτά από την ταφή» και αργότερα απέφυγε να επιστρέψει στην περιοχή.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί