• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! «Χιονοστιβάδα» στον Άρη, Δείτε ΕΙΚΟΝΕΣ-ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ της NASA

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! «Χιονοστιβάδα» στον Άρη, Δείτε ΕΙΚΟΝΕΣ-ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ της NASA

Τo νερό όχι απλά υπάρχει όπως έλεγε ο Λιακόπουλος αλλά είναι άφθονο…

Η NASA κατέγραψε μια απίστευτη χιονοστιβάδα μ’ ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης να σαρώνει την επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Την φωτογραφία  τράβηξε ένας από τους δορυφόρους της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, ο Μars Reconnaissance Orbiter (ΜRO)! Δείχνει μπάζα και σκόνη να κατρακυλούν στην πλαγιά ενός λόφου ύψους 500 μέτρων.

Όπως μεταδίδεται, η σκηνή καταγράφηκε τον Μάιο του 2019 και δόθηκε την Δευτέρα στην δημοσιότητα, καθώς η NASA γιορτάζει την 15η επέτειο από την εκτόξευση του MRO, ενός από τα παλαιότερα διαστημικά σκάφη σε τροχιά γύρω από τον Άρη, τον Αύγουστο του 2005 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Η ΝASA ενημερώνει πως η χιονοστιβάδα που κατέγραψε η κάμερα υψηλής ευκρίνειας HRISE του MRO, προκλήθηκε από την άνοδο της θερμοκρασίας στον «Κόκκινο Πλανήτη» ή «Ερυθραία».

«Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία και εξατμίζεται πάγος, τα αποσταθεροποιημένα μπλοκ πάγου χαλαρώνουν και συμπαρασύρουν στρώματα σκόνης», λέει η NASA.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο δορυφόρος MRO μελετά τις θερμοκρασίες στην λεπτή ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη αλλά, με την βοήθεια ραντάρ, και το υπέδαφος. Παράλληλα ανιχνεύει και μέταλλα στην επιφάνειά του Άρη.

Έως τώρα έχει καταγράψει μεταξύ άλλων αμμοθύελλες, χιονοστιβάδες και άλλα φαινόμενα. Η εν λόγω φωτογραφία τραβήχτηκε ενώ ο MRO περνούσε πάνω από τον Βόρειο Πόλο του Άρη κατά την διάρκεια της άνοιξης.