“Ανήκουστο” εύρημα: Εξωπλανήτης 13 φορές μεγαλύτερος από τη Γη σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι 9 φορές μικρότερο από τον Ήλιο μας

Οι ερευνητές εντόπισαν έναν εξωπλανήτη που φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος για το άστρο του.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, οι ερευνητές είπαν ότι ο εξωπλανήτης – που ονομάζεται LHS 3154b – είναι 13 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το αστέρι που ονομάζεται 3154, το οποίο είναι εννέα φορές μικρότερο από τον Ήλιο. Ο πλανήτης βρέθηκε χρησιμοποιώντας ένα όργανο που ονομάζεται κατοικήσιμη ζώνη πλανητών Finder – Habitable Zone Planet Finder (HPF)


«Χρησιμοποιήσαμε παρατηρήσεις ακτινικής ταχύτητας για να ανιχνεύσουμε έναν εξωπλανήτη μάζας του Ποσειδώνα που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το LHS 3154, ένα αστέρι που έχει εννέα φορές μικρότερη μάζα από τον Ήλιο», ανέφερε η μελέτη.

«Η περίοδος τροχιάς του εξωπλανήτη είναι 3,7 ημέρες και η ελάχιστη μάζα του είναι 13,2 γήινες μάζες», πρόσθεσε. Η μελέτη είπε ότι οι πλανήτες σχηματίζονται σε πρωτοπλανητικούς δίσκους αερίου και σκόνης γύρω από νεαρά αστέρια που υποβάλλονται σε διαδικασία σχηματισμού τους.

Ποια η κραταιά επιστημονική αντίληψη μέχρι τώρα για τον τρόπο που καθορίζεται το μέγεθος των πλανητών

Η ποσότητα του υλικού στο δίσκο καθορίζει πόσο μεγάλοι μπορούν να γίνουν οι πλανήτες. «Στις προσομοιώσεις προσαύξησης πυρήνα, δείχνουμε ότι πλανήτες μάζας κοντά στον Ποσειδώνα σχηματίζονται μόνο εάν η μάζα σκόνης του πρωτοπλανητικού δίσκου είναι τάξη μεγέθους μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρείται συνήθως γύρω από αστέρια πολύ χαμηλής μάζας», πρόσθεσε.

Μιλώντας στον Guardian, ο συν-συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Suvrath Mahadevan, του Πανεπιστημίου Penn State είπε ότι αυτή η ανακάλυψη οδηγεί στο συμπέρασμα του πόσο λίγα είναι γνωστά για το σύμπαν.

«Δεν θα περιμέναμε να υπάρχει ένας πλανήτης τόσο βαρύς γύρω από ένα αστέρι τόσο χαμηλής μάζας», είπε ο καθηγητής Mahadevan. «Ο δίσκος σχηματισμού πλανητών γύρω από το άστρο χαμηλής μάζας LHS 3154 δεν αναμένεται να έχει αρκετή στερεή μάζα για να δημιουργήσει αυτόν τον πλανήτη», πρόσθεσε.

Ο Mahadevan είπε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη να επανεξεταστεί η κατανόηση του πώς σχηματίζονται οι πλανήτες και τα αστέρια.

Μιλώντας για τα ευρήματα, ο καθηγητής Frédéric Masset του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού είπε ότι ένας τόσο μεγάλος πλανήτης κοντά σε ένα τόσο μικρό αστέρι είναι «ανήκουστο» και θα μπορούσε να προκαλέσει μια επανεξέταση του τρόπου που πιστεύεται ότι σχηματίζονται οι πλανήτες.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί