Οι εκτιμήσεις των ειδικών ήταν πώς ένας αγκυλόσαυρος έφτανε σε μήκος τα 8 με 9 μέτρα και βάρος τους 4-7 τόνους. Όμως η μελέτη του μεγαλύτερου κρανίου αγκυλόσαυρου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα δείχνει ότι αυτοί οι δεινόσαυροι δεν ξεπερνούσαν σε μήκος τα επτά μέτρα.
Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του αγκυλόσαυρου ήταν η φυσική πανοπλία του η οποία κάλυπτε το ολόκληρο των σώμα του. Οι αγκυλόσαυροι διέθεταν ένα πλήθος από ακίδες και οστέινες πλάκες. Ακόμη και τα βλέφαρά του είχαν οστέινες προστατευτικές πλάκες. Επίσης είχαν και ένα οστέινο ρόπαλο στην άκρη της ουράς τους για περισσότερη προστασία που ζύγιζε περίπου 30 κιλά. Ετσι οι αγκυλόσαυροι δεν ήταν ένα εύκολο θήραμα ακόμη και για τους πιο μοχθηρούς θηρευτές εκείνης της εποχής,about:blankRemaining Time-0:00FullscreenMute
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Ecology & Evolution» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη της που είναι τα απολιθώματα του αρχαιότερου αγκυλόσαυρου που γνωρίζουμε. Τα υπάρχοντα ευρήματα αγκυλόσαυρων έδειχναν ότι έκαναν την εμφάνιση τους μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν από την πτώση του γιγάντιου αστεροειδή στη Γη που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατ. έτη.
Τα απολιθώματα που εντοπίστηκαν στο Μαρόκο έχουν ηλικία περίπου 168 εκ. έτη. Η ανακάλυψη όπως είναι ευνόητο έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα αφού πάει πίσω κατά 100 εκατ. έτη την εμφάνιση των αγκυλόσαυρων. Παράλληλα βέβαια δημιουργεί εύλογο προβληματισμό αφού υπάρχει ένα τεράστιο χρονικό κενό που πρέπει να συμπληρωθεί ανάμεσα σε αυτό το είδος και εκείνα που γνωρίζουμε τα οποία είναι κατά 100 εκατ. μεταγενέστερα. Η ανακάλυψη είναι επίσης πολύ σημαντική αφού μέχρι σήμερα είχαν εντοπιστεί αγκυλόσαυροι στο βόρειο ημισφαίριο. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται αγκυλόσαυρος στην Αφρική.
(naftemporiki. gr / photo: screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Για αυτό υπάρχει προσπάθεια από τους διεθνιστές να εξαπλωθεί ο πόλεμος στην Ευρώπη
- Πώς να φρεσκάρετε και να ανανεώσετε το σπίτι σας για το φθινόπωρο
- Το Ιράν έτοιμο να βρει μια δίκαιη λύση με τους Ευρωπαίους για το πυρηνικό του πρόγραμμα
- Δημοσκόπηση: Διατηρεί την πρωτιά η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ
- Κεφαλονιά: Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στα Μεταξάτα – Ενισχύσεις και από Κυλλήνη
- Το ήπιο, το μέτριο και το δύσκολο σενάριο για την Ουκρανία
- Πέθανε ξαφνικά την ώρα του ρεπορτάζ ο καμεραμάν Γιώργος Παυλάκης, τον πρόδωσε η καρδιά του
- Ανακαλύφθηκαν κρυμμένες κατασκευές γύρω από ελληνιστικό πύργο 2.300 ετών στην Πάρο
- Μητσοτάκης: «Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους»
- Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου πάσχει από νεφρική δυσλειτουργία, παραμένει στο νοσοκομείο