• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άφωνοι οι επιστήμονες: Είχαν εντοπίσει άστρο – τέρας αλλά εξαφανίστηκε! (Video)

Άφωνοι οι επιστήμονες: Είχαν εντοπίσει άστρο – τέρας αλλά εξαφανίστηκε! (Video)

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους αστρονόμους..

Μεγάλη σπαζοκεφαλιά αποδεικνύεται η εξαφάνιση ενός γιγαντιαίου άστρου στον γαλαξία Kinman Dwarf για τους αστρονόμους.

Ειδικότερα, επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο είχαν εντοπίσει ένα γιγαντιαίο άστρο στον γαλαξία Kinman Dwarf, ο οποίος απέχει από τη Γη γύρω στα 75 εκατομμύρια έτη φωτός. 

Το φως που εκπεμπόταν από το 2001 μέχρι το 2011 από τον εν λόγω γαλαξία «έδειξε σταθερά στοιχεία για το ότι φιλοξενούσε μια φωτεινή μπλε μεταβλητή, τουτέστιν, «αστέρι περίπου 2,5 εκατομμύρια φορές πιο φωτεινό από τον Ήλιο», σύμφωνα με το «Science Daily».

Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2019, οι αστρονόμοι που χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο VLT, δεν κατάφεραν να βρουν τα σημάδια που προηγουμένως έδειχναν την ύπαρξη του συγκεκριμένου άστρου. Και για να είναι σίγουροι, επανέλαβαν τον έλεγχο λίγους μήνες μετά χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, με παρόμοια δυστυχώς αποτελέσματα.


«Μπορεί να έχουμε εντοπίσει ένα από τα πιο τεράστια αστέρια του τοπικού Σύμπαντος», είπε χαρακτηριστικά ο Τζος Γκρο του Trinity College Dublin και μέλος της ομάδας των αστρονόμων.

Οι επιστήμονες εξετάζουν δύο πιθανές εξηγήσεις για την φαινομενική εξαφάνιση του αστεριού:

Είτε το αστέρι έγινε λιγότερο φωτεινό (επισκιάστηκε από σκόνη), είτε συνετρίβη σε μια μαύρη τρύπα χωρίς προηγουμένως να γίνει έκρηξη τύπου supernova.


photo: video screenshot