Άφωνοι οι αρχαιολόγοι: Οι πήλινες πινακίδες αποκάλυψαν μία από τις αρχαιότερες επιχειρήσεις στον κόσμο

Μία πήλινη πινακίδα, η οποία χρονολογείται πριν 4.000 χρόνια και ανακαλύφθηκε στο Κιουλτεπέ, μαρτυρά ότι, η πρώτη επιχείρηση στην Ανατολία, ιδρύθηκε από 12 ανθρώπους με 15 κιλά χρυσού

Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Kültepe Kaniş-Karum Ruins στον αυτοκινητόδρομο Kayseri-Sivas έριξαν φως στο εμπορικό παρελθόν της Ανατολίας.

Στα πρώτα χρόνια της 2ης χιλιετίας, οι Ασσύριοι ίδρυσαν πολλούς εμπορικούς οικισμούς στην Ανατολία. Η περίοδος των Ασσυριακών αποικιών, που καλύπτει τους δύο πρώτους αιώνες της δεύτερης χιλιετίας, είναι κοινώς γνωστή ως Μέση Εποχή του Χαλκού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Ασσύριοι είχαν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στο διεθνές εμπόριο και τις συναλλαγές. Το επίκεντρο των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν η πόλη της Νέσα ή του Κανές (Κιουλτεπέ).

Το Κιουλτεπέ θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εμπορικά κέντρα της Ανατολίας, με ιστορία 6.000 ετών. Οι ανασκαφές συνεχίζονται αδιάκοπα εδώ και 75 χρόνια και έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής περισσότερες από 20 χιλιάδες σφηνοειδείς ταμπλέτες. Αυτές οι ταμπλέτες αποκαλύπτουν τις εμπορικές δραστηριότητες της περιόδου λεπτομερώς.


Ιδρύθηκε πριν 4.000 χρόνια με 15 κιλά χρυσού
Ο επικεφαλής της ανασκαφής του Κιουλτεπέ, καθηγητής Φικλί Κουλάκογλου δήλωσε ότι η πρώτη εταιρεία στην Ανατολία ιδρύθηκε πριν από 4.000 χρόνια από 12 άτομα με 15 κιλά χρυσού

Ο καθηγητής Δρ. Κουλάκογλου αναφέρει ότι οι περισσότερες πινακίδες στο Κιουλτεπέ εξυπηρετούσαν εμπορικούς σκοπούς και ότι εκεί καταγράφονταν όλες οι οικονομικές συναλλαγές.

Σε αυτές τις πινακίδες, καταγράφονται πολλές λεπτομέρειες, για τις συναλλαγές, από τις δαπάνες των καραβανιών μέχρι τις σχέσεις πίστωσης και χρέους. Αυτό δείχνει ότι το Κιουλτεπέ ήταν ένα πολύ ενεργό και μεγάλο εμπορικό κέντρο εκείνη την εποχή.


Πώς λειτουργούσε μία από τις αρχαιότερες επιχειρήσεις στον κόσμο
Ο καθηγητής Δρ. Κουλάκογλου δήλωσε ότι οι πληροφορίες που έγιναν γνωστές από τις πινακίδες αποκάλυψαν κάθε εταίρος έγινε μέτοχος της εταιρείας, δίνοντας χρυσό σε διαφορετικές αναλογίες. Το κεφάλαιο της εταιρείας διαχειριζόταν ένας έμπορος για 12 χρόνια και το ένα τρίτο του κέρδους μοιραζόταν. Όλες οι σχετικές με την εταιρία συναλλαγές σφραγίστηκαν παρουσία μαρτύρων.

Ο Φικλί Κουλάκογλου είπε: «Αν ήθελες να αποσύρεις το μερίδιό σου από το κεφάλαιο της εταιρίας πριν την ημερομηνία λήξης, θα σου δίνονταν περίπου 4 κιλά ασήμι αντί για 1 κιλό χρυσό».

Και συνέχισε: «Οι πινακίδες που βρέθηκαν εδώ, χρονολογούνται μετά τη δεκαετία του 1950 π.Χ. Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία η γραφή ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ανατολία. Πρόκειται για την πρώτη δήλωση της πρώτης εταιρείας στην Ανατολία, η πρώτη εταιρική πράξη. Εμφανίζεται εδώ για πρώτη φορά στην Ανατολία».

Βρέθηκαν συμβόλαια γάμου, διαζύγια και κληρονομικά έγγραφα
Οι πήλινες πινακίδες δεν περιέχουν μόνο εμπορικές πληροφορίες. Περιλαμβάνονται επίσης, και άλλα γεγονότα της κοινωνικής ζωής, όπως συμβόλαια γάμου, διαζύγια, κληρονομικά έγγραφα και συμβολαιογραφικές διαδικασίες.

Αυτό δείχνει ότι το Κιουλτεπέ αποτελεί μια μεγάλη πηγή για την κατανόηση της κοινωνική και οικονομικής ζωής της περιόδου.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί