Άφωνοι οι αρχαιολόγοι: Ανακάλυψαν κρύπτες με τους τάφους των «Προκαθήμενων της Πολωνίας»

Αιώνες πριν, σε έναν καθεδρικό ναό στην Πολωνία, υψηλόβαθμοι αρχιεπίσκοποι ενταφιάστηκαν σε περίτεχνες κρύπτες

Παρά τη φήμη τους, η τοποθεσία των ταφών τους τελικά χάθηκε και ξεχάστηκε — μέχρι τώρα. Οι αρχαιολόγοι είναι σίγουροι ότι πρόκειται για μια σπάνια ανακάλυψη το γεγονός ότι βρέθηκαν άθικτες κρύπτες που δεν έχουν ανοιχτεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ωστόσο, το έργο τους ήταν εξαιρετικά δύσκολο, γιατί η πρόσβαση των αρχαιολόγων στον ταφικό θάλαμο, γίνεται από μια τρύπα στον τοίχο διαστάσεων μόλις 40 επί 50 εκατοστών.

Κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στο υπόγειο του Καθεδρικού Ναού του Λόβιτς νωρίτερα αυτό το έτος, οι ερευνητές εντόπισαν τυχαία, τις ταφές, μένοντας έκπληκτοι από αυτό που ανακάλυψαν μέσα. Οι κρύπτες δεν είχαν ανοίξει ποτέ, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι σε δελτίο Τύπου της 31ης Μαΐου από το Υπουργείο Επιστημών και Ανώτερης Εκπαίδευσης. Συνεπώς, το περιεχόμενό τους έχει διατηρηθεί τέλεια.

Οι τάφοι ανήκουν στους «Προκαθήμενους της Πολωνίας», μια ομάδα αρχιεπισκόπων που έζησαν από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα. Υπάρχουν 12 άνθρωποι θαμμένοι στον καθεδρικό ναό, αλλά οι κρύπτες ανήκουν σε τρεις, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι.

Η ανακάλυψη
Βρέθηκε κρύπτη με δύο φέρετρα, που ανήκαν στους αρχιεπισκόπους Andrzej Leszczyński, και Wacław Leszczyński, και ανακαλύφθηκε επίσης μια σαρκοφάγος του αρχιεπισκόπου Henryk Firlej, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ένας τέταρτος αρχιεπίσκοπος, Jan Przerębski, μπορεί επίσης να βρίσκεται σε τρίτη κρύπτη, αλλά η ταυτότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Τα ρούχα που βρέθηκαν ήταν τελετουργικές ενδυμασίες, όπως παραδοσιακές φορεσιές, παπούτσια, το γάντι του επισκόπου, ή κάποιο διακοσμητικό ύφασμα, το οποίο ήταν ραμμένο με χρυσή κλωστή. Ένας αρχιεπίσκοπος φορούσε ένα όμορφο χρυσό δαχτυλίδι, με ένα εθνόσημο και ένα σταυρό από χρυσό. Ένας άλλος κρατούσε έναν χρυσό σταυρό στο δεξί του χέρι, ενώ ένας άλλος φορούσε σταυρό με αλυσίδα.

Σε άριστη κατάσταση τα ευρήματα
Τα υφάσματα που φορούσαν οι αρχιεπίσκοποι ήταν σε άριστη κατάσταση, όπως γάντια τους και τα παπούτσια τους. Τέσσερις ρόμπες, αρκετών αιώνων, βρέθηκαν σχεδόν άθικτες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Με βάση το πώς ήταν ντυμένοι οι κληρικοί, φαίνεται ότι είχαν προετοιμαστεί για την κηδεία τους. Ο Firlej, θαμμένος στη σαρκοφάγο, φοβόταν ότι θα πέθαινε, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι, επικαλούμενοι αρχεία του 17ου αιώνα. Είχε φτιάξει τη σαρκοφάγο από κασσίτερο και την πήρε μαζί του όταν έφυγε από το παλάτι του επισκόπου.

Ένας ερευνητής ανέφερε ότι οι ανακαλύψεις δεν αφορούν μόνο αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά επίσης τις ρίζες της Χριστιανικής πίστης στην Πολωνία.

Δύσκολη η πρόσβαση στις κρύπτες – Με ειδικές στολές οι ερευνητές
Η πρόσβαση στις κρύπτες είναι δύσκολη. Προς το παρόν, οι ερευνητές μπορούν να έχουν πρόσβαση στις κρύπτες μόνο μέσω μιας τρύπας 40 επί 50 εκατοστών στον τοίχο και τα δωμάτια είναι απίστευτα μικρά, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να εργάζονται μόνοι τους και στα γόνατά τους εξετάζοντας τις ταφές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αρχαιολόγοι εργάστηκαν φορώντας αεριζόμενες στολές σε περίπτωση που ήταν επικίνδυνοι οι μύκητες και τα βακτήρια διαβιούσαν στις κρύπτες.

Η ανασκαφή είναι μέρος ευρύτερου προγράμματος το οποίο ξεκίνησε πριν από περίπου μια δεκαετία για την κατασκευή υπόγειων διαδρομών για τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται την εκκλησία, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι. Από το 2015, έχουν ανακαλυφθεί 400 ταφές στον χώρο της αρχικής εκκλησίας, και οι νέες ανακαλύψεις αναμένεται να συμπεριληφθούν σε έκθεση μόλις εξεταστούν και συντηρηθούν σωστά. Το Λόβιτς βρίσκεται στην κεντρική Πολωνία, περίπου 80 χλμ. δυτικά της Βαρσοβίας.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί