3 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την τελευταία υπερπανσέληνο της χρονιάς

Το βράδυ της Πέμπτης 24 Ιουνίου τα μάτια θα είναι στραμμένα στον ουρανό για μια ακόμη φορά

Το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως.

Η πανσέληνος του Ιουνίου είναι η χαμηλότερη και η τελευταία του 2021. Τυχαίνει επίσης να είναι ένα από τα πιο φωτεινά φεγγάρια της χρονιάς. Η συγκεκριμένη πανσέληνος ήταν παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι της Φράουλας» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή που μαζεύονται οι ώριμες πια φράουλες.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης.

Επίσης δεν πρόκειται να είναι κόκκινο σαν φράουλα, αλλά ένα όμορφο πορτοκαλί χρώμα που σίγουρα θα εκπλήξει. Παρακάτω είναι τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την πιο εντυπωσιακή πανσέληνο της χρονιάς!

Γιατί η υπερπανσέληνος θα είναι τόσο μεγάλη και φωτεινή;
Μια συνέπεια της πανσελήνου να είναι τόσο χαμηλή στον ουρανό είναι ότι θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό, τι είναι, καθαρά επειδή υπάρχει κάποιο πλαίσιο για τον υπολογισμό του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτή είναι η λεγόμενη ψευδαίσθηση του φεγγαριού.

Ωστόσο, υπάρχει ένας άλλος τεχνικός λόγος. Αυτή η πανσέληνος είναι το τελευταίο «supermoon» του 2021. Φαίνεται να είναι περίπου 7% μεγαλύτερο από τις περισσότερες πανσελήνους, λόγω της εγγύτητάς του με τη Γη στην ελαφρώς ελλειπτική τροχιά του. Στην πράξη αυτό είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό.

Γιατί θα ανατέλλει τόσο αργά;
Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο βόρειο ημισφαίριο κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο, όταν το φως της ημέρας είναι το μεγαλύτερο και βιώνουμε τη συντομότερη νύχτα.

Δεδομένου ότι όλες οι πανσέληνοι αναδύονται γύρω από την ώρα του ηλιοβασιλέματος – αυτή είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια της Γης να βρίσκεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη – η ανατολή του φεγγαριού πραγματοποιείται το αργότερο δυνατό τον Ιούνιο.

Αυτό διπλασιάζεται για αυτήν την πανσέληνο, η οποία συμβαίνει λίγες μέρες μετά το θερινό ηλιοστάσιο του βόρειου ημισφαιρίου στις 21 Ιουνίου 2021. Δεδομένου ότι αυτή είναι η συντομότερη νύχτα του έτους βόρεια του ισημερινού, η πανσέληνος τον Ιούνιο πρέπει επίσης να βρίσκεται στον νυχτερινό ουρανό για το συντομότερο χρόνο από κάθε πανσέληνο της χρονιάς.

Γιατί το «Φεγγάρι της Φράουλας» θα είναι πορτοκαλί και όχι κόκκινο;
Τα φεγγάρια δεν είναι κόκκινα. Μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις που συμπίπτουν με μια έκλειψη. Σίγουρα, θα ήταν ωραίο εάν το «Φεγγάρι της Φράουλας» αυτού του μήνα είχε επίσης έκλειψη, αλλά οι ουράνιοι μηχανικοί δεν ευνοούν αρκετά αυτή τη σύμπτωση.

Η επόμενη συνολική σεληνιακή έκλειψη είναι στις 16 Μαΐου 2022, όπου ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Νότια Αμερική θα δουν ένα κόκκινο «Flower Moon» για 1 ώρα και 24 λεπτά. Ωστόσο, εάν παρακολουθήσετε την πανσέληνο αυτού του μήνα κατά την ανατολή του φεγγαριού, θα εμφανίζεται ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα.

Το φεγγάρι φαίνεται πορτοκαλί όποτε είναι κοντά στον ορίζοντα, έτσι κατά την ανατολή και δύση του φεγγαριού. Το αποτέλεσμα είναι στο πιο επιβλητικό όταν είναι πανσέληνος, εν μέρει επειδή εμφανίζεται σε ένα λυκόφως.

Θα δείτε το αποτέλεσμα της ατμόσφαιρας της Γης, η οποία είναι πιο πυκνή κοντά στην επιφάνειά της. Η ατμόσφαιρα, πλούσια σε οξυγόνο και άζωτο, θα απορροφήσει φως με μικρά μήκη κύματος – όπως το μπλε – και θα αφήσει μόνο χρώματα με μεγαλύτερα μήκη κύματος – όπως το πορτοκαλί.

Το αποτέλεσμα θα είναι μια όμορφη πορτοκαλί σφαίρα που ανατέλλει αργά και θα ανεβαίνει σταδιακά στον καλοκαιρινό νυχτερινό ουρανό. Αν είστε έξω απολαμβάνοντας το ζεστό βράδυ, φροντίστε να μείνετε λίγο περισσότερο για να δείτε την υπερπανσέληνο με το πιο γλυκό όνομα!

jenny/ photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί