Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των 13 χωρών των που συμμετέχουν στην SEECP, η οποία γνωστή και ως Διαβαλκανική.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος, όπως ανέφερε σε δήλωσή του στην ΕΡΤ κόμισε στη συνάντηση ένα μήνυμα ειρήνης, αλληλεγγύης και φιλίας προς όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς μάλιστα η Ελλάδα, όπως σημείωσε ήταν από τις επισπεύδουσες χώρες για τη συγκρότηση της Διαβαλκανικής, όπως επίσης ήταν και η χώρα εκείνη, η οποία στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003 επέσπευσε το όραμα για μια Ευρώπη, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
«Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η ευρωπαϊκή πορεία όλων των χωρών της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής σε μία περίοδο πολύ υψηλών προκλήσεων, με δύο πολέμους στην ευρύτερη γειτονιά μας.
Βεβαίως – και αυτό τόνισα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης – η πρόοδος αυτή θα πρέπει να εξελίσσεται στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, οι οποίες είναι τυπικές και αφορούν τον σεβασμό της δημοκρατίας, τον σεβασμό του κράτους δικαίου, την πιστή τήρηση όλων των διεθνών συνθηκών και την απαρέγκλιτη συμφωνία με όλα όσα έχουν υπάρξει σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Δίκαιο, όπως επίσης βεβαίως και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Η πορεία προς την Ευρώπη θα πρέπει να συνεχιστεί και η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις χώρες εκείνες που θα σταθούν δίπλα στις χώρες αυτές με σεβασμό στη δημοκρατία, με σεβασμό στο κράτος δικαίου και με την ελπίδα η Ευρώπη να καταστεί η ευρύτερη οικογένεια όλων των κρατών» ανέφερε ακόμη ο κ. Γεραπετρίτης.
Η επίσκεψη αυτή του κ. Γεραπετρίτη στα Σκόπια και η συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της Διαβαλκανικής έτυχε ευρείας δημοσιότητας από τα τοπικά και ξένα μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν το γεγονός.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θύματα των κυβερνοεπιθέσεων – Στα 1.000 ευρώ το κόστος ανά επίθεση
- Θεσσαλονίκη: Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου τιμά τα 100 χρόνια του ΑΠΘ με Μότσαρτ
- Παρέμβαση Τσίπρα για τον οσκαρικό σκηνοθέτη από την Παλαιστίνη που αγνοείται
- «Αλεξάνδρα»: Το πρώτο πιλοτικό Δίκτυο Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Γυναικολογικού Καρκίνου στην Ευρώπη
- Ν. Κακλαμάνης: Η Άννα Συνοδινού είναι η «Καρυάτιδα» των καιρών μας
- Μητσοτάκης-Κόστα: Τι ειπώθηκε για το «μεταναστευτικό»
- Ολυμπία Χοψονίδου και Βασίλης Σπανούλης φωτογραφίζονται περήφανοι με το μετάλλιο
- ΔΥΠA: Ξεκινάει σήμερα το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων στη βιομηχανία στον Έβρο
- Μητσοτάκης για μηχανισμό SAFE: Δεν μπορεί να μετέχουν χώρες που απειλούν με πόλεμο χώρες της ΕΕ
- Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης 2025: Από 29 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου το νησί ζει στον ρυθμό του θεάτρου
Κύρια Θέματα

















