Στα ψηφοδέλτια επικρατείας συνδυασμού κόμματος αναγράφονται οριζόντια, από το άνω μέρος της μίας μακρότερης πλευράς τους και προς την άλλη, σε διαδοχικές ξεχωριστές σειρές, το έμβλημα του κόμματος, το όνομά του και μνεία ότι πρόκειται για ψηφοδέλτιο επικρατείας. Αμέσως μετά αναγράφονται τα ονόματα όλων των υποψηφίων του συνδυασμού, καθένα χωριστά, κατά τη σειρά που αναφέρονται στην απόφαση για την ανακήρυξη του συνδυασμού και με τα ονοματεπωνυμικά στοιχεία που αναφέρονται στην ίδια απόφαση, από τα οποία προτάσσεται το επώνυμο.
στ) Στα ψηφοδέλτια συνδυασμού συνασπισμού κομμάτων αναγράφονται στην ίδια θέση και με την ίδια σειρά όλα τα στοιχεία που ορίζονται στο προηγούμενο εδάφιο, με τη διαφορά ότι, μεταξύ της προσωνυμίας του συνασπισμού και της μνείας ότι πρόκειται για ψηφοδέλτιο επικρατείας, αναγράφονται και τα ονόματα όλων των κομμάτων που αποτελούν τον συνασπισμό. Στη συνέχεια αναγράφονται, κατά τη σειρά της προηγούμενης παραγράφου, τα ονόματα όλων των υποψηφίων του συνδυασμού.
ζ) Στο ψηφοδέλτιο δεν επιτρέπονται εγγραφές και διαγραφές ενδείξεων ή ονομάτων. Αν γίνουν, θεωρούνται ότι δεν υπάρχουν και το ψηφοδέλτιο παραμένει έγκυρο, με την επιφύλαξη της διάταξης της παραγράφου 2 του άρθρου 73 του π.δ. 26/2012.
η) Ο εκλογέας δεν εκφράζει προτίμηση μεταξύ των υποψηφίων του ψηφοδελτίου επικρατείας.
Τι ισχύει με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ειδικότερα για τις εκλογές 2023
Από την εκλογική αναμέτρηση, που έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της απλής αναλογικής, πρόκειται να προκύψουν 15 βουλευτές Επικρατείας. Ο αριθμός τους αυξήθηκε από 12 που ήταν, με τον Νότιο Τομέα Αθηνών, την Αχαΐα και την Α΄ Αθηνών να χάνουν από μία έδρα.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των βουλευτών για όλη την επικράτεια ορίζεται σε 300. Εξ αυτών, οι 285 εκλέγονται στις εκλογικές περιφέρειες, ενώ οι υπόλοιποι (15) εκλέγονται ενιαίως σε ολόκληρη την επικράτεια.
Κάθε κόμμα περιλαμβάνει στο ψηφοδέλτιό του αριθμό ονομάτων ίσο με τον αριθμό των εδρών Επικρατείας. Τουλάχιστον το 1/5 των υποψηφίων προέρχεται από εγγεγραμμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις πρώτες τρεις θέσεις.
(με πληροφορίες από΄elefthjerostypos. gr / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Φιντάν: «Τεράστιο σφάλμα αυτός ο πόλεμος – Η Τουρκία δεν θέλει να εμπλακεί ούτε πρόκειται να απαντήσει στο Ιράν»
- Βρετανία: Εξετάζουμε πιο ενεργή συμμετοχή στον πόλεμο με πλοία και drones
- Ν. Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε
- Το μήνυμα του ΠτΔ έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του: «Μόνο με συνεννόηση κάνουμε άλματα»
- Η Ιωάννα της Ηρακλειάς – Η δασκάλα με τη μία μαθήτρια, που διορίστηκε τυχαία στο μικρό νησάκι κι έμεινε μόνιμα εκεί
- Πώς η Κίνα χρησιμοποιεί drones για να λιώσει τον πάγο πάνω σε ηλεκτρικά καλώδια! ΒΙΝΤΕΟ
- Πυροβολισμοί στη Νέα Μάκρη: Προσαγωγές Τούρκων υπηκόων
- Τεχνολογία και ηλεκτρονικό εμπόριο: Πώς αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών – Στοιχεία για την Ελλάδα
- Χρυσοχοΐδης για έξυπνες κάμερες: Έχει ξεκινήσει η λειτουργία τους, αλλά όχι η αποστολή των κλήσεων
- Γυναικείος αθλητισμός: Μια αγορά δισεκατομμυρίων που αναπτύσσεται με εκρηκτικούς ρυθμούς









