Αυγενάκης: Να γίνουν έγκαιρες παρεμβάσεις στη διαχείριση του νερού στην Κρήτη πριν είναι αργά

Όταν αρχίσουμε να βγάζουμε αλμυρό νερό από τις γεωτρήσεις, τότε θα είναι αργά. Δεν θα έχουμε ζωή. Πάμε να κάνουμε μια μεγάλη τομή και αυτό απαιτεί υπομονή, είπε μεταξύ άλλων ο ΥπΑΑΤ.

Έγκαιρες και οργανωμένες παρεμβάσεις, πριν είναι αργά, στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Κρήτης, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή και τη συμμετοχή Δημάρχων του Νομού Χανίων, Περιφερειακών Συμβούλων Χανίων, μελών της ΠΕΔ Κρήτης, εκπροσώπων των ΤΟΕΒ Χανίων και του ΟΑΚ, με θέμα: «Διαχείριση νερού στην Κρήτη – εγγειοβελτιωτικά έργα – αντιπλημμυρική προστασία».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στα έργα που έχουν προγραμματιστεί στο νησί και στην έγκριση περίπου 800.000 ευρώ που είχε αιτηθεί ο ΟΑΚ.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει στο χώρο της άρδευσης και των ΤΟΕΒ ο ΥπΑΑΤ είπε ότι πάμε να νοικοκυρέψουμε το χάος, καθώς το καθεστώς λειτουργίας τους είναι από το 1958, με αποτέλεσμα να είναι αναχρονιστικό.

Όπως σημείωσε έχει πολλά χρόνια να ασκηθεί μια οργανωμένη πολιτική άρδευσης. Έχουν γίνει μικρές σοβαρές παρεμβάσεις, είπε, αλλά οργανωμένη πολιτική δεν ασκήθηκε ποτέ. Θέλω να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και να πετύχουμε το καλύτερο για την Κρήτη, με ένα Πρωθυπουργό που έχει έγνοια για την Κρήτη, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το «knowhow» που αποκτήσαμε βίαια από τη Θεσσαλία. Θέλω να το αξιοποιήσουμε κι εδώ, όσο είναι καιρός. Γιατί όταν αρχίσουμε να βγάζουμε αλμυρό νερό από τις γεωτρήσεις, τότε θα είναι αργά. Δεν θα έχουμε ζωή. Πάμε να κάνουμε μια μεγάλη τομή και αυτό απαιτεί υπομονή, είπε ο ΥπΑΑΤ.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης μεταξύ άλλων είπε ότι «γίνεται εξαιρετική δουλειά από το ΥΠΑΑΤ και οφείλουμε ευχαριστίες στον Λευτέρη Αυγενάκη. Με την παρουσία τη δική σας να διορθωθούν λάθη και να αποδοθούν στην Κρήτη αυτά που η ίδια συμβάλλει στον Προϋπολογισμό, γιατί είχε αδικηθεί στα προηγούμενα χρόνια. Είναι γεγονός ότι κάτι αλλάζει προς όφελος των αγροτών μας, όλων εκείνων που είχαν αδικηθεί στα προηγούμενα χρόνια». Σύμφωνα με την άποψη που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης, ο φορέας που πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί την υπόθεση των υδάτων στην Κρήτη πρέπει να είναι ο ΟΑΚ. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει καλή συνεργασία με όλους τους φορείς της Κρήτης και μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος κατά 40% και για τους αγρότες το κόστος μπορεί να μειωθεί κατά 60%. Έχουν προγραμματιστεί έργα που ξεπερνάνε τα 700 εκατ. ευρώ. Με τη βοήθεια τη δική σας μπορούμε να έχουμε κάνει τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα που χρειάζονται οι αγρότες μας».

Το ζήτημα του ενεργειακού κόστους για τους ΤΟΕΒ ήταν ένα από τα θέματα που έθεσαν δήμαρχοι της περιοχής. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του προέδρου του ΟΑΚ, Αριστείδη Παπαδογιάννη ο οποίος είπε ότι λόγω της παλαιότητας των υποδομών το κόστος λειτουργίας των αντλιοστασίων από 200.000 ευρώ έχει ανέλθει στο 1.000.000 ευρώ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί