Βρήκαν μούμιες με χρυσές γλώσσες σε αρχαίο νεκροταφείο

Το αρχαίο νεκροταφείο της Al Bahnasa, στην Αίγυπτο, έχει προσφέρει νέα και μοναδικά ευρήματα σε μια ανασκαφή την οποία επιβλέπουν Ισπανοί αρχαιολόγοι. Βρέθηκαν μούμιες με χρυσές γλώσσες και σειρά άλλων θησαυρών.

Οι αρχαιολόγοι, Mayte Mascorro και Esther Pons Melado του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και του Ινστιτούτου Αρχαίας Εγγύς Ανατολής επέβλεψαν την ανασκαφή. Στην ανασκαφή αυτή ανακαλύφθηκαν τάφοι της ρωμαϊκής εποχής που πιθανότατα ανήκαν σε άτομα της ανώτερης τάξης.

Οι τάφοι έχουν λαξευτεί απευθείας σε φυσικό βράχο κάτω από το έδαφος, λέει ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Mustafa Waziri.

«Η νέα ανακάλυψη ρίχνει περισσότερο φως στην πλούσια ιστορία της περιοχής, καθώς η ομάδα αποκάλυψε μια σειρά από λαξευμένους στο βράχο τάφους που χρονολογούνται τόσο στην πτολεμαϊκή όσο και στη ρωμαϊκή περίοδο, παρουσιάζοντας μοναδικές ταφικές πρακτικές και καλλιτεχνικές εκφράσεις της εποχής», δήλωσε ο Waziri.


Τι θησαυρούς εντόπισαν οι αρχαιολόγοι


Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων είναι σημαντική η ανακάλυψη αγαλμάτων από τερακότα που απεικονίζουν τη θεά Ίσιδα να φοράει στέμματα φτιαγμένα από φυλλώματα.

Από την ίδια ανασκαφή προέκυψαν επίσης μούμιες της ρωμαϊκής εποχής. Κάποιες φορούσαν επιχρυσωμένες και χρωματιστές μάσκες. Σε δύο περιπτώσεις, οι μούμιες είχαν στα στόματα γλώσσες από χρυσό. Όπως αναφέρεται, αυτή η πρακτική των αρχαίων Αιγυπτίων είχε ως στόχο να διατηρήσει την ικανότητα του νεκρού να συνεχίσει να μιλάει στη μεταθανάτια ζωή.

«Η ομάδα ανακάλυψε τμήματα μιας ερειπωμένης δομής που κοσμούνταν από μαγευτικά σχέδια που απεικόνιζαν περίπλοκες λεπτομέρειες φυτών, αμπελιών και διαφόρων ζώων, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή και την πολιτιστική σημασία της Al Bahnasa κατά την αρχαιότητα», δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Κεντρικής Διοίκησης Αρχαιοτήτων Μέσης Αιγύπτου, Adel Okasah.

Οι ανακαλύψεις από το 2021
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το 2021 μούμιες 2.000 ετών με χρυσές γλώσσες τοποθετημένες μέσα στο στόμα τους στη βόρεια Αίγυπτο, ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων.

Μια ομάδα Αιγυπτίων και Δομινικανών που εργαζόταν στον ναό Taposiris Magna της Αλεξάνδρειας ανακάλυψε 16 ταφές σε λαξευμένους τάφους δημοφιλείς στην ελληνική και ρωμαϊκή εποχή.

Πιστεύεται ότι στους νεκρούς έδιναν φυλαχτά από χρυσό φύλλο σε σχήμα γλώσσας, ώστε να μπορούν να μιλήσουν ενώπιον της αυλής του θεού Όσιρι στη μετά θάνατον ζωή.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί