• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παλιό δημοσίευμα: Μυστηριώδη σήματα από τον Αστέρα 61 του Κύκνου…

Παλιό δημοσίευμα: Μυστηριώδη σήματα από τον Αστέρα 61 του Κύκνου…

Το 1964, δύο Σοβιετικοί επιστήμονες διατύπωσαν την υπόθεση ότι οπτικά σήματα είχαν αποσταλεί στη Γη από υποτιθέμενους κατοίκους ενός πλανήτη, του Αστέρα 61 του Κύκνου, ένα τριπλό πλανητικό σύστημα αποτελούμενο από δύο κόκκινους γίγαντες και έναν μικρότερο συνοδό.

Τα οπτικά αυτά σήματα ερμηνεύτηκαν ως απάντηση σε ενδεχόμενες ηλεκτρομαγνητικές διαταραχές, που είχαν προκληθεί από τη φοβερή έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, στην Ινδονησία.

Η υπόθεση αυτή, μολονότι κάπως φανταστική, δε στερούνταν βάσης και επικύρωνε πόσο διαδεδομένη είναι μεταξύ των αστρονόμων η πεποίθηση ότι και άλλα νοήμονα όντα κατοικούν στο Σύμπαν.

Ο Αστέρας 61 του Κύκνου απέχει από τη Γη έντεκα εκατομμύρια έτη φωτός και αποτελείται από δύο πλησιέστατους αστέρες, που με γυμνό μάτι φαίνονται σαν ένας, αλλά κι από έναν ακόμη.

Όμως, παρατηρήθηκε αρχικά ότι η κίνηση αυτών των δύο αστέρων διαταρασσόταν από έναν τρίτο, που δεν ήταν ορατός με τηλεσκόπιο, αλλά του οποίου, λόγω των διαταραχών που προκαλούσε, καθορίστηκε και η μάζα του. Και υπολογίστηκε ότι ο αστέρας αυτός είναι τελικά δεκαέξι φορές μεγαλύτερος από τον Δία.

Κατά τον ίδιο τρόπο ανακαλύφθηκαν και άλλοι αστέρες αθέατοι, με μάζες μάλλον μικρές, που περιφέρονται γύρω από άλλους λαμπρούς αστέρες.

Εν τούτοις, οι σύγχρονες μελέτες για τον σχηματισμό του Ήλιου και των πλανητών έχουν αποδείξει ότι ο σχηματισμός μικρότερων σωμάτων γύρω από έναν μεγαλύτερο αστέρα είναι κάτι το σύνηθες.

Κατά συνέπεια, είναι πλέον διαδεδομένη η ιδέα ότι στο Σύμπαν υπάρχει πληθώρα πλανητικών συστημάτων. Και δε θα πρέπει να θεωρηθεί ως αποθαρρυντικό γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έτυχε να ανακαλυφθεί κάτι ανάλογο. Οι πλανήτες είναι σκοτεινοί και γι’ αυτό, με την εξέλιξη της τεχνολογικής προόδου, αναμένονται εκπληκτικά αποτελέσματα.

Η πρώτη συνέπεια από την ύπαρξη ποικίλων πλανητικών συστημάτων είναι το φυσικό αποτέλεσμα ότι μερικοί από τους πλανήτες αυτούς πρέπει να κατοικούνται. Την άποψη αυτή, άλλωστε, τη συμμερίζονται και έγκριτοι επιστήμονες της NASA.

Αναφορικώς με τη δυνατότητα της επικοινωνίας μεταξύ των εξωγήινων πολιτισμών, αυτή εδράζεται στα εξής επιχειρήματα:

Ο αριθμός των επαφών αυτών εντός του γαλαξιακού Σύμπαντος εξαρτάται από τον αριθμό των αστέρων που απαρτίζουν τον Γαλαξία και που έχουν πλανήτες και φυσικά, εξαρτάται και από τον αριθμό των πλανητών που προσφέρουν συνθήκες, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα ζωής.

Ακόμη, θα πρέπει να υποτεθεί ότι τα ζώντα εκεί βιολογικά είδη θα έχουν επαρκώς ανεπτυγμένη νόηση. Κι ακόμη, τα βιολογικά αυτά είδη θα πρέπει να έχουν αισθανθεί την ανάγκη της επικοινωνίας με όντα άλλων πλανητών. Τέλος, πρέπει να παραδεχθούμε και την πιθανότητα ότι τα εξωγήινα αυτά όντα υπάρχουν και στην εποχή μας.

Βεβαίως, δεν μπορούμε να έχουμε κανένα απτό στοιχείο προς επιβεβαίωση, αλλά ούτε και προς διάψευση παρόμοιων ισχυρισμών για ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες.

Πάντως, τα μυστηριώδη σήματα που κατέφταναν από τον Αστέρα 61 του Κύκνου, είχαν βάλει σε σκέψεις τους επιστήμονες πανταχού της Γης.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 12/04/1964…

Από strangepress