Το Στενό Skagerrak είναι ένα υδάτινο σώμα που συνδέει τη Βόρεια Θάλασσα με τη Θάλασσα Kattegat. Βρίσκεται μεταξύ της χερσονήσου της Γιουτλάνδης της Δανίας, της ανατολικής ακτής της Νορβηγίας και της δυτικής ακτής της Σουηδίας.
Το τσεκούρι ανακαλύφθηκε σε βάθος 12 μέτρων κατά τη διάρκεια έρευνας ρουτίνας για τη νορβηγική παράκτια διοίκηση. Βρέθηκε στον βυθό της θάλασσας σε μια συσσώρευση σβώλων πυριτόλιθου και έχει αναγνωριστεί ως ένα κοίλο τσεκούρι από μπρούτζο από το 1100 π.Χ.
Τα κοίλα τσεκούρια, γνωστά ως «κέλτες», ήταν ο κυρίαρχος τύπος πέλεκυς που βρέθηκε σε όλη τη Σκανδιναβική Εποχή του Χαλκού (1800-500 π.Χ.).
Το κοίλο τσεκούρι ήταν προσαρτημένο σε έναν ξύλινο άξονα με λυγισμένη γωνία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αντικείμενο που βρέθηκε στο στενό Skagerrak ζυγίζει 327 γραμμάρια και έχει μήκος 118 χιλιοστά.
Το πώς το τσεκούρι κατέληξε στα στενά του Skagerrak είναι θέμα συζήτησης. Δύο επικρατούσες θεωρίες υποδηλώνουν ότι προήλθε είτε από ναυάγιο 3.000 ετών είτε απλά το τσεκούρι και ο πυριτόλιθος πετάχτηκαν από ένα πλοίο από την εποχή της ιστιοπλοΐας στο δρόμο προς το λιμάνι του Arendal.
Οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να διεξαγάγουν περαιτέρω έρευνα στην περιοχή της τοποθεσίας ανακάλυψης για να προσδιορίσουν εάν το τσεκούρι σχετίζεται με ένα ναυάγιο πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια. Εάν αυτή η υπόθεση αποδειχθεί σωστή, τότε αυτή είναι η πρώτη γνωστή τοποθεσία ναυαγίου από την Εποχή του Χαλκού στη Νορβηγία.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΣτΕ: Πότε ο διαζευγμένος πατέρας έχει δικαίωμα πρόσβασης σε στοιχεία που αφορούν το παιδί του
- Σε ολόκληρη τη Γραμμή 6 «Πικροδάφνη – Σύνταγμα» τα δρομολόγια του Τραμ από αύριο Πέμπτη
- Μαγεία από ψηλά! Οι χιονισμένες κορυφές των Ιμαλαΐων σε 34 δευτερόλεπτα, Vid
- Δεν είναι σενάριο ταινίας: Πλούσιοι Δυτικοί πλήρωναν για να σκοτώνουν αμάχους στην πολιορκία του Σαράγεβο
- Για νέα εθνική πυξίδα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας
- Ενεργειακές εγκαταστάσεις πλήττονται – Η Ρωσία προειδοποιεί για όλο αυτό που συμβαίνει
- Το 75% των επαγγελματιών του μάρκετινγκ έχει υιοθετήσει το ΑΙ, σύμφωνα με έρευνα
- Σουηδός υπήκοος εκτελέστηκε σήμερα στο Ιράν, δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας
- Το ΥΠΕΝ παραχωρεί στο υπ. Προστασίας του Πολίτη έκταση για τη δημιουργία Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων
- Αναβαθμίστηκαν λειτουργίες στο Πληροφοριακό Σύστημα της Επιθεώρησης Εργασίας, σε εφαρμογή του ν. 5239/2025









