• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το γιγάντιο διπλό αεροπλάνο με τα δύο κόκπιτ και τους έξι κινητήρες (vid)

Το γιγάντιο διπλό αεροπλάνο με τα δύο κόκπιτ και τους έξι κινητήρες (vid)

Στους αιθέρες και πάλι το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου, το Stratolaunch, με διπλό κόκπιτ και έξι κινητήρες που πραγματοποίησε τη Μεγάλη Πέμπτη τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση του.

Το Stratolaunch απογειώθηκε από τη βορειοανατολική Καλιφόρνια στις 10.28 το πρωί τοπική ώρα και παρέμεινε στον αέρα επί 3 ώρες και 14 λεπτά προκειμένου η ομάδα ειδικών πίσω από το πρότζεκτ να συλλέξει πολύτιμες πληροφορίες εν ώρα πτήσης.

Το εν λόγω αεροσκάφος, που κατασκευάστηκε από την εταιρεία αεροναυπηγικής Scaled Composites, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο ακόμη κι από τη ναυαρχίδα της Airbus, το Α380, έχει δυο ατράκτους και «φορά» έξι κινητήρες Boeing 747.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς με την επίδοση του Stratolaunch σήμερα, αλλά και με το γεγονός πως βρισκόμαστε πολύ κοντά ώστε το αεροπλάνο να εκτοξεύσει το πρώτο του υπερηχητικό σκάφος» δήλωσε ο επικεφαλής του πρότζεκτ Ζάκαρι Κρέβορ.

Το αεροσκάφος γίγας με τους 28 τροχούς και τους έξι κινητήρες
Το γιγαντιαίο αεροσκάφος έχει έξι κινητήρες, 28 τροχούς και ένα άνοιγμα πτερυγίων 117 μέτρα, ενώ ο στόχος είναι στο μέλλον να μπορεί να πετάξει και στο διάστημα.

Το γιγαντιαίο αεροσκάφος Stratolaunch, με συνολικό βάρος μέχρι 590 τόνους, δεν πρόκειται να μεταφέρει επιβάτες, αλλά προορίζεται να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα εκτόξευσης πυραύλων.

Το τριμελές πλήρωμα αργότερα θα έχει θέσεις καθίσματος μόνο στη δεξιά άτρακτο προκειμένου να ελέγχει το αεροσκάφος. Το μοντέλο βασίζεται σε δύο αεροσκάφη Boeing 747, ενωμένα σε ένα.

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση του «καταμαράν του ουρανού», όπως αποκαλούν το εντυπωσιακό αεροσκάφος πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου του 2019, στην έρημο Μοχάβι της Καλιφόρνια, μέρος που αποτελεί το επίσημο διαστημοδρόμιο των ΗΠΑ.

iefimerida/ Photo vid screenshot