• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το αρχαιότερο γνωστό σπίτι της ανθρωπότητας ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική

Το αρχαιότερο γνωστό σπίτι της ανθρωπότητας ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από τον Καναδά και το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε το αρχαιότερο γνωστό σπίτι της ανθρωπότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Quaternary Science Reviews», οι ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία ανθρώπινης δραστηριότητας στο σπήλαιο Γουοντεργουέρκ.

Εξετάζοντας τα ιζηματογενή στρώματα, οι επιστήμονες βρήκαν διαφορετικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι πρώτοι άνθρωποι, όπως τα εργαλεία Oldowan, ενώ τα νεότερα στρώματα περιείχαν στοιχεία από άξονες χειρός.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν την ηλικία των εργαλείων αναλύοντας δείγματα ιζημάτων.

Πάντως, ο καθηγητής Ρον Σάαρ του Ινστιτούτου Επιστημών της Γης του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε:

«Αφαιρέσαμε προσεκτικά εκατοντάδες μικροσκοπικά δείγματα ιζημάτων από τα τοιχώματα του σπηλαίου και μετρήσαμε το μαγνητικό τους σήμα. Η εργαστηριακή μας ανάλυση έδειξε ότι μερικά από τα δείγματα μαγνητίστηκαν στον νότο αντί στον βορρά, που είναι η κατεύθυνση του σημερινού μαγνητικού πεδίου. Δεδομένου ότι ο ακριβής χρόνος αυτών των μαγνητικών “αντιστροφών” αναγνωρίζεται παγκοσμίως, μας έδωσε ενδείξεις για την αρχαιότητα ολόκληρης της ακολουθίας των στρωμάτων στο σπήλαιο».
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παλαιότεροι πρόγονοί μας άρχισαν να ζουν στο σπήλαιο Γουοντεργουέρκ πριν από περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια.

Εκτός από τα εργαλεία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν και καμένα υπολείμματα ζώων και ενδείξεις χρήσης φωτιάς, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν τα άτομα, που ζούσαν στο σπήλαιο, άναψαν και τη φωτιά ή αν απλά τη χρησιμοποίησαν.

Η Λιόρα Κόλσκα Χόρβιτς, ερευνήτρια της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, ανέφερε: «Εξακολουθεί να είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα στην ανθρώπινη εξέλιξη και ανάπτυξη. Επειδή μόλις έχουμε τη φωτιά, ανοίγεται ένα ολόκληρο σύνολο νέων πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε, όπως η προστασία και η θέρμανση, η δημιουργία φωτός και το μαγείρεμα φαγητού».

Ακόμα, η ίδια προτείνει ότι το σπήλαιο Γουοντεργουέρκ, το οποίο θεωρείται ως πνευματικό μέρος από τις τοπικές κοινότητες, είχε μια ιδιαίτερη αξία «από την αρχή του χρόνου».

Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες δεν βρήκαν ανθρώπινα υπολείμματα, γεγονός που καθιστά αδύνατη την εξακρίβωση του είδους των ανθρώπων που ζούσαν στο σπήλαιο, με τον πιο πιθανό υποψήφιο να είναι ο Homo Habilis.

(sputniknews)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.