• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τι μας λένε: Γράμμα του Αϊνστάιν με τη Θεωρία της Σχετικότητας έπιασε 1,2 εκατ. δολ. σε δημοπρασία (vid)

Τι μας λένε: Γράμμα του Αϊνστάιν με τη Θεωρία της Σχετικότητας έπιασε 1,2 εκατ. δολ. σε δημοπρασία (vid)

Ένα γράμμα από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν όπου έγραψε την περίφημη εξίσωση E = MC2 βγήκε σε δημοπρασία για περισσότερα από 1,2 εκατ. δολάρια, μιας και υπάρχουν μόνο 4 χειρόγραφα παραδείγματα της εξίσωσης της θεωρίας της σχετικότητας από τον Γερμανό επιστήμονα.


«Η ερώτησή σου μπορεί να απαντηθεί από την εξίσωση E = MC2 χωρίς την ανάγκη ευρυμάθειας» γράφει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σε έναν από τους σύγχρονους επικριτές του, τον Πολωνοαμερικανό Λούντβιχ Σιλμπερστάιν.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Σιλμπερστάιν υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς επικριτές του Αϊνστάιν και των θεωριών του.

Και το γράμμα που φυλασσόταν στα προσωπικά αρχεία του Πολωνοαμερικανού επιστήμονα πωλήθηκε από τους απογόνους του, για να αγοραστεί από έναν ανώνυμο συλλέκτη.

Αρχικά, ο οίκος δημοπρασιών από τη Βοστώνη “RR Auction” σχεδίαζε να πουλήσει τη σπάνια χειρόγραφη επιστολή -προέρχεται από ιδιωτική συλλογή και χρονολογείται από τις 26 Οκτώβρη του 1946- έναντι μέγιστης τιμής 400 χιλ. δολαρίων.
Ωστόσο, η σπανιότητα του χειρόγραφου προκάλεσε έναν πόλεμο πλειοδοσιών, με την τιμή της να εκτοξεύεται, σύμφωνα με τον εκτελεστικό υποδιευθυντή του οίκου δημοπρασιών, Μπόμπι Λίβινγκστον, σε σχετική ανακοίνωσή του.

Μόλις όμως η τιμή έφτασε τις 700 χιλ. δολάρια, έγινε παιχνίδι μόνο για δύο, με την τιμή να σταματάει στα 1,2 εκατ. δολάρια (περίπου 980 χιλ. ευρώ), όπως σχολίασε ο Λίβινγκστον.

“Πρόκειται για μια σημαντική επιστολή τόσο από γραφολογική όσο και από επιστημονική σκοπιά, καθώς σ’ αυτή παρουσιάζεται ο τρόπος σκέψης του Άλμπερτ Αϊνστάιν πάνω σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της φυσικής επιστήμης» σχολιάζει ο Μπόμπι Λίβινγκστον.

Ειδικοί από το πρότζεκτ Einstein Papers, του ινστιτούτου τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και το εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν μόλις τέσσερα χειρόγραφα γράμματα του Αϊνστάιν που να περιέχουν τη συγκεκριμένη εμβληματική εξίσωση.

Η εξίσωση “E = MC2” αναφέρει ότι η ενέργεια ενός σώματος σε στάση είναι ίση με τη μάζα του επί την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο. Και αποτελεί μία από τις 10 εξισώσεις της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, με τις οποίες ο Γερμανός επιστήμονας έδειξε ότι ο χωροχρόνος κάμπτεται από την ύλη και την ενέργεια.
Δείτε το βίντεο:

sputnik/ photo vid screenshot