Τεράστιο κρανίο «θαλάσσιου τέρατος» εκατομμυρίων ετών, με αιχμηρά δόντια, βρέθηκε στην ακτή Jurassic του Ηνωμένου Βασιλείου

Ένα κρανίο ενός γιγαντιαίου θαλάσσιου τέρατος, του πλειόσαυρου, βρέθηκε στα βράχια της ακτής Jurassic του Ντόρσετ της Νοτιοδυτικής Αγγλίας, παρέχοντας νέες γνώσεις για το αρχαίο αρπακτικό που περιπλανιόταν στους ωκεανούς πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια.

r
Αναφέρεται ότι το μήκους 2 μέτρων απολίθωμα είναι ένα από τα πληρέστερα του είδους του που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ, ενώ το κρανίο έχει 130 αιχμηρά δόντια, δείχνοντας την ικανότητα του πλειοσαύρου να σκοτώνει με ένα μόνο δάγκωμα.

Ο παλαιοντολόγος Steve Etches, φέρεται να εξέφρασε την έκπληξή του, δηλώνοντας, “Είναι ένα από τα καλύτερα απολιθώματα που έχω δουλέψει ποτέ. Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι ότι είναι πλήρες.”

Ο Δρ Andre Rowe από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ περιέγραψε τον πλειόσαυρο ως υποβρύχιο T. rex, το οποίο είναι ένα από τα πιο γνωστά και εμβληματικά είδη δεινοσαύρων που έζησε σχεδόν 68 έως 66 εκατομμύρια χρόνια πριν κατά την Ύστερη Κρητιδική περίοδο.

Το αρπακτικό, του οποίου το κρανίο έχει εντοπιστεί, ονομάζεται η απόλυτη μηχανή θανάτωσης με μήκος 10-12 μέτρα και τέσσερα ισχυρά μέλη που μοιάζουν με πτερύγια.

Μια έρευνα με drone εντόπισε την πιθανή τοποθεσία στην κορυφή του πανύψηλου βράχου, προκαλώντας μια τολμηρή ανασκαφή. Οι μήνες που αφιερώθηκαν στον καθαρισμό του κρανίου, που κρέμονταν από σχοινιά 15 μέτρα πάνω από μια παραλία, ήταν επιτυχημένοι.

Η παλαιοβιολόγος καθηγήτρια Emily Rayfield, εξέτασε το δείγμα και αποκάλυψε το πόσο ισχυρό δάγκωμα είχε ο πλειόσαυρος, το οποίο γινόταν με δυνάμεις περίπου 33.000 newtons, ξεπερνώντας ακόμη και τους κροκόδειλους του αλμυρού νερού.

Το απολίθωμα υποδηλώνει ότι ο πλειόσαυρος είχε οξείες αισθήσεις, με ρύγχους που εντόπιζαν πιθανώς αλλαγές στην πίεση του νερού που προκαλούνται από το θήραμα. Μια τρύπα στο κεφάλι του φιλοξενούσε ένα βρεγματικό, ή τρίτο, μάτι, υποδεικνύοντας ευαισθησία στο φως για τον εντοπισμό ζώων σε θολά νερά.

Ο Steve Etches σχεδιάζει να παρουσιάσει το κρανίο στο μουσείο του, τη συλλογή Etches στο Kimmeridge, τον επόμενο χρόνο.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί