Πριν από τέσσερα χρόνια, στο Art Basel Miami Beach 2019, ο Maurizio Cattelan τοποθέτησε με σελοτέιπ σε τοίχο μια μπανάνα και την πούλησε αντί 120.000 δολαρίων (πριν κάποιος τη φάει). Τώρα, κάτι παρόμοιο συνέβη στη Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας: ο Αυστραλός καλλιτέχνης Matthew Griffin παρήγγειλε ένα Mcdonald χάμπουργκερ, μπήκε στη Michael Lett Gallery, έβγαλε μια πίκλα από το μπέργκερ του και την πέταξε στο ταβάνι ως έκθεμα. Η γκαλερί ενημέρωσε ότι το δημόσιο έργο τέχνης κοστίζει 10.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (περίπου 6.300 δολάρια ΗΠΑ).
Η γκαλερί που αντιπροσωπεύει τον καλλιτέχνη – η Fine Arts, Sydney – χαρακτηρίζει το τέχνασμα ως «γλυπτό», το οποίο εκτίθετο στη νεοζηλανδική αίθουσα τέχνης έως τις 30 Ιουλίου. Φέρει την επωνυμία «Pickle» και εντάσσεται στο πλαίσιο έκθεσης έργων από καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύει η Fine Arts, Sydney κατόπιν πρόσκλησης από τη Michael Lett.
Στην έκθεση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά νέα έργα τεσσάρων καλλιτεχνών τα οποία αγγίζουν τα θέματα της παροδικότητας, της απόστασης και του χρόνου· το να πετάξεις μια πίκλα στο ταβάνι είναι παράδειγμα «απόστασης».
Το κείμενο που έγραψαν από τη Fine Arts, Sydney στην ανάρτηση του «Pickle» στο Instagram αποθαρρύνει όσους σκεφτούν ότι πρόκειται απλά και μόνο για μια φάρσα· γνωστοποίησαν επίσης και τα συστατικά του Mcdonald χάμπουργκερ. Οι αντιδράσεις ήταν μικτές αν και κάποιος σχολίασε «μ’ έβγαλε έξω από ένα Mcdonald’s η αστυνομία επειδή το έκανα αυτό όταν ήμουν έφηβος.
Τώρα, είναι τέχνη». Ωστόσο, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο διευθυντής της Fine Arts, Sydney, ο Ryan Moore, υπογράμμισε ότι δεν πολυσκέφτεται να χαρακτηρίσει τέχνη το έργο του Griffin δηλώνοντας πως εν γένει ο ρόλος των καλλιτεχνών είναι να φιλοτεχνούν και κάνουν πράγματα και όχι να αποφασίζουν αν κάτι είναι τέχνη ή όχι.
(απεμπε – φωτο:pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ελευθέρα πάλη: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Κουγιουμτσίδης
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια λίστα με ψώνια 3.500 ετών σε μια απροσδόκητη ανακάλυψη
- Έλον Μασκ εναντίον Βρετανίας! Θα γίνει κάτι στους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων;
- Συναγερμός στην Ινδία για την αμοιβάδα που «τρώει» τον εγκέφαλο – 17 νεκροί
- «Αθήνα χωρίς Αυτοκίνητο»: Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου
- Στο Ντουμπάι οι γυναίκες νοιώθουν ασφαλείς να κυκλοφορούν μόνες τους το βράδυ, στη Δύση; vid
- Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν σε αποστολές πάνω από την Πολωνία
- Οι οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις με τις καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες – Εκτός λίστας η Ελλάδα
- Σχέδιο δέκα ημερών για την ευλογιά των προβάτων στην Ελλάδα – Τι συζητήθηκε
- Στη φυλακή ο 42χρονος που κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και βιασμό
Κύρια Θέματα

















