Πρόκειται για «Τα μυστικά αρχεία του Βατικανού», ένα κτίριο όπου φυλάσσονται τα κρατικά έγγραφα και η αλληλογραφία του κράτους του Βατικανού.
Αποτελούν ιδιοκτησία του εκάστοτε Πάπα, και με τον θάνατο ή παραίτηση του η ιδιοκτησία περνά στον επόμενο Πάπα. Έως τις αρχές του 17ου αιώνα βρίσκονταν στην βιβλιοθήκη του Βατικανού, διαχωρίστηκαν όμως μετά από ενέργεια του Πάπα Παύλου Ε´ στον δικό τους χώρο με εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση. Παρέμειναν απρόσιτα σε εξωτερικούς μελετητές έως το 1881, όταν ο Πάπας Λέων ΙΓ´ επέτρεψε την μερική πρόσβαση περιορισμένων τμημάτων αρχείου σε εξωτερικούς μελετητές, ρύθμιση που ισχύει έκτοτε.
Αιτήσεις εισόδου γίνονται δεκτές μόνο σε εγκεκριμένους μελετητές με επιστημονικό ενδιαφέρον και με επαρκείς γνώσεις έρευνας σε αρχείο. Προκειμένου να γίνουν δεκτοί, χρειάζονται συστατική επιστολή από ακαδημαϊκό ή ερευνητικό ίδρυμα ή από εμπειρογνώμονα ιστορικό. Δεν γίνονται δεκτοί προπτυχιακοί φοιτητές.
Υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση στο αρχείο, όπου απαγορεύεται η πρόσβαση σε οποιοδήποτε υλικό μετά το 1939, ενώ υπάρχει ένα ολόκληρο τμήμα σχετικά με τις προσωπικές σχέσεις με τους καρδιναλίους στο οποίο απαγορεύεται η πρόσβαση από το 1922 και έπειτα.
(με πληροφορίες από newsit. gr / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “Είστε η αιτία που συνεχίζω”: Ο Γονίδης ετοιμάζει νέο τραγούδι και μας δίνει μια πρώτη γεύση, vid
- Με μεγάλη προσοχή θα ακούσουν τον Τραμπ που θα μιλήσει στην ετήσια σύνοδο του Νταβός
- Σε «ψηφιακό θόρυβο» οφείλεται το blackout σε συχνότητες του FIR Αθηνών – Τι αναφέρει το πόρισμα
- Έπαιζε για 20 χρόνια τα ίδια νούμερα στο λόττο και κέρδισε πάνω από 32 εκατ. ευρώ: “Θέλω να πάρω ένα ζευγάρι παπούτσια”
- Σοκ για 13χρονη στην Πετρούπολη: 31χρονος προσπάθησε να τη βιάσει και να τη ληστέψει – Πώς γλίτωσε
- Χατζηδάκης: «Είμαστε δημοκρατία, αλλά δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι του κατεβαίνει»
- Σοκ στην Ινδία: Άγριος ελέφαντας έχει σκοτώσει 20 ανθρώπους από την αρχή της χρονιάς- Επιχείρηση για τον εντοπισμό του
- Αύριο Τετάρτη νέα σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών
- Οι ΗΠΑ παρέδωσαν στρατιωτικό υλικό στη Νιγηρία για στήριξη στον αγώνα της χώρας κατά των τζιχαντιστών
- Τα 9 «βαρίδια» που χρειάζεται να αφήσεις πίσω σου τη νέα χρονιά









