• Αρχική
  • Άρθρα
  • Συνελήφθη ο κλέφτης του πίνακα του Βαν Γκογκ, Parsonage Garden στο Nuenen

Συνελήφθη ο κλέφτης του πίνακα του Βαν Γκογκ, Parsonage Garden στο Nuenen

Στο ίδιο μουσείο, το 2007, οι κλέφτες έκλεψαν επτά αγάλματα από τον κήπο, αξίας περίπου 1,3 εκατομμυρίου ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιγράφου του αγάλματος Ο στοχαστής του Ροντέν.

Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε έναν άντρα για την κλοπή του έργου του Βαν Γκογκ, Parsonage Garden στο Nuenen Two και του έργου του Φρανς Άλς Laughing Boys από το μουσείο Singer Laren στις 30 Μαρτίου 2020, ενώ το μουσείο ήταν κλειστό λόγω καραντίνας.

Η αξία των έργων εκτιμάται στα είκοσι εκατομμύρια ευρώ και η αστυνομία εδώ και ένα χρόνο έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στις Κάτω Χώρες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την επόμενη ημέρα της κλοπής, ο διευθυντής του μουσείου, Jan Rudolph de Lorm, είπε ότι «ήταν πολύ τσατισμένος» με την απώλεια του έργου, το οποίο είχε δανειστεί από το Μουσείο Groninger. Ο πίνακας είχε κλαπεί την ημέρα που ο Βαν Γκογκ γεννήθηκε πριν από 167 χρόνια. Το έργο είναι μια ελαιογραφία σε χαρτί 25cm έως 57cm και ανήκει σε μια σειρά πρώιμων έργων του Βαν Γκογκ μεταξύ του 1883 και του 1884, όταν ζούσε με τους γονείς του στο Nuenen.

Στο ίδιο μουσείο, το 2007, οι κλέφτες έκλεψαν επτά αγάλματα από τον κήπο του μουσείου αξίας περίπου 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιγράφου του αγάλματος Ο στοχαστής του Ροντέν. Το άγαλμα βρέθηκε αργότερα κατεστραμμένο και σε πολύ κακή κατάσταση. Το 2010, οι δύο κλέφτες καταδικάστηκαν σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, το οποίο μειώθηκε μετά από έφεση σε δύο και σχεδόν τρία χρόνια αντίστοιχα.

Δυο μήνες μετά την κλοπή ο διάσημος ντετέκτιβ κλεμμένων έργων τέχνης Άρθουρ Μπραντ αποκάλυψε ότι κυκλοφορούν φωτογραφίες του έργου, δίπλα σε ένα φύλλο των New York Times με την ημερομηνία που κλάπηκε το έργο, σε κύκλους της μαφίας που εμπορεύονται έργα τέχνης. Ο κλέφτης έφτασε με μηχανή έσπασε με ένα σφυρί την πόρτα και πήρε τον συγκεκριμένο πίνακα χωρίς να ακουμπήσει κανένα άλλο έργο. Στις φωτογραφίες του έργου που κυκλοφορούσαν στη «μαύρη αγορά» φαίνεται να υπάρχει μια γρατζουνιά στο έργο και ο Μπραντ πιστεύει ότι προήλθε από τη μεταφορά του πίνακα. Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν με την πίσω πλευρά του πίνακα βεβαιώνουν την αυθεντικότητά του.

Όσο για τον πίνακα του Χαλς, που απεικονίζει δυο γελαστά αγόρια με μια κούπα μπύρας, αυτή είναι η Τρίτη φορά που τον κλέβουν, είχε κλαπεί προηγουμένως από το μουσείο το 2011 και το 1988 και ανακτήθηκε από το μουσείο μετά από έξι μήνες και τρία χρόνια αντίστοιχα. Ο Χαλς που πέθανε το 1666 έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σπουδαίους πορτρετίστες της Χρυσής Εποχής της Ολλανδικής ζωγραφικής και η αξία του συγκεκριμένου έργου είναι τριπλάσια από αυτή του έργου του βαν Γκογκ.

lifo/ photo video screenshot