• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σε αυτόν τον άνθρωπο χρωστάμε το αγαπημένο μας σνακ, κι ας το εφηύρε κατά λάθος

Σε αυτόν τον άνθρωπο χρωστάμε το αγαπημένο μας σνακ, κι ας το εφηύρε κατά λάθος

Το 1853 ο Τζορτζ Κραμ (1824-1914) εργαζόταν ως σεφ στο ξενοδοχείο «Moon’s Lake House», που βρισκόταν κοντά στη λίμνη Σαρατόγκα της Νέας Υόρκης.

Μια μέρα σέρβιρε ένα πιάτο με τηγανητές πατάτες σ’ ένα πελάτη, ο οποίος όμως παραπονέθηκε ότι ήταν χοντροκομμένες και μαλακές.

Ψάχνοντας τρόπο να τον ικανοποιήσει, ο Κραμ έκοψε τις πατάτες όσο λεπτές γινόταν, δημιουργώντας αυτό που αργότερα ονόμασε Σαρατόγκα Τσιπς (Saratoga Chips).

Αυτό το νέο έδεσμα όχι μόνο κατενθουσίασε τον δύσκολο πελάτη, αλλά αργότερα γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα ο Κραμ ν’ ανοίξει δικό του εστιατόριο.

Ο Τζορτζ Κραμ (1822 – 1914), ήταν «γιός ενός μαύρου τζόκεϊ και μιας ινδιάνας καμαριέρας», όπως έγραφε το μενού του εστιατορίου Moon Lake House.

Άνοιξε δικό του εστιατόριο το 1860 και συνέχισε να ξεπουλάει τα τσιπς του, τα οποία ήταν η τοπική σπεσιαλιτέ ως την Ποτοαπαγόρευση, όταν ένας άλλος επιχειρηματίας πήρε το προϊόν και το πουλούσε σε όλο τον Νότο των ΗΠΑ.

Παρ’ όλη την τεράστια επιτυχία του, ο Κραμπ δεν κατοχύρωσε, όμως, την ανακάλυψή του, και έτσι δεν κατάφερε να την εκμεταλλευτεί εμπορικά.

photo pexels