Προ εκπλήξεως οι αρχαιολόγοι: Βρήκαν σε τάφο «δημάρχου» 6.800 ετών σπάνιο δόντι αγριόχοιρου

Σύμφωνα με αρχαιολόγους οι οποίοι ανακάλυψαν τη σπάνια ταφή στη νότια Γερμανία

πριν από περίπου 6.800 χρόνια, ένας «δήμαρχος» θάφτηκε με πληθώρα τροφίμων και πολύτιμων αντικειμένων, όπως ένα δόντι αγριογούρουνου που ήταν κομμένο στη μέση.

Τα λείψανα του δημάρχου βρέθηκαν κοντά στη Βαυαρική πόλη Άιχεντορφ, κοντά στο Μόναχο και τα νοτιοανατολικά σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Ντίνγκολφινγκ-Λαντάου της Βαυαρίας, η ανακάλυψη έγινε την προηγούμενη βδομάδα από περιφερειακούς αρχαιολόγους οι οποίοι πραγματοποιούν ανασκαφές στο χωριό Εξίνγκ, περίπου 1,6 χιλιόμετρα προς τα δυτικά.


Γιατί ο τάφος ανήκει σε άτομο με υψηλό κοινωνικό status
Το άτομο που βρέθηκε στον τάφο είχε θαφτεί με τρόφιμα και ποτά για να τον συνοδεύουν στη μετά θάνατον ζωή, χρωστικές για βαφή σώματος, μια πέτρινη αξίνα και ένα πέτρινο τσεκούρι, καθώς και το δόντι του αγριογούρουνου χωρισμένο στα δύο.
Τα πλούσια κτερίσματα υποδεικνύουν ότι το άτομο ήταν υψηλού κοινωνικού στάτους, πιθανώς ηλικιωμένος ή αρχηγός – και οι αρχαιολόγοι τον αποκαλούν χαριτολογώντας “δήμαρχο”.

Η έρευνα δεν έχει ακόμη προσδιορίσει την ηλικία του ατόμου όταν πέθανε, ή αν ήταν άνδρας ή γυναίκα. Τα πλούσια κτερίσματα δείχνουν ότι το άτομο που είχε θαφτεί εκεί ήταν υψηλού κύρους, πιθανότατα ηλικιωμένος ή οπλαρχηγός — ενώ αρχαιολόγοι τον έχουν αποκαλέσει ακόμη και “Δήμαρχο.”


Η έρευνα δεν έχει ακόμη προσδιορίσει την ηλικία του ατόμου όταν πέθανε, ή αν ήταν άνδρας ή γυναίκα.
Πλούσιος τάφος
Ο αρχαιολόγος της περιοχής Florian Eibl, δήλωσε στο Γερμανικό Der Spiegel ότι ήταν περίεργο να βρεθούν ανθρώπινα λείψανα σε τάφο της νεολιθικής εποχής σε αυτή την τοποθεσία, καθώς έχουν διασωθεί ελάχιστοι Νεολιθικοί σκελετοί.

Επιπλέον, ανέφερε ο αρχαιολόγος, τα ευρήματα μαρτυρούν ένα άτομο με υψηλή θέση στην κοινότητα, το οποίο πιθανότατα ήταν και μεγαλύτερης ηλικίας, έχοντας αποκτήσει τον πλούτο και την κοινωνική του θέση με την αξία του και όχι κληρονομώντας τα.

Τα δύο τμήματα του δοντιού του αγριόχοιρου πιθανότατα αποτελούσαν κάποτε ένα δοχείο που περιείχε λεπίδα από πυρόλιθο και εργαλεία για να ανάβουν φωτιά – σύμβολο κύρους εκείνη την εποχή, καθώς το κυνήγι αγριόχοιρων ήταν επικίνδυνο,εξήγησε ο αρχαιολόγος.

Το άτομο στον τάφο είχε ταφεί σε καθιστή θέση και πολλά αγγεία είχαν τοποθετηθεί γύρω από το κεφάλι του — αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό τι περιείχαν αρχικά.

Ένα δοχείο που βρέθηκε μπροστά στο πρόσωπο του σκελετού ήταν πιθανώς το προσωπικό του κύπελλο, ενώ στον τάφο τοποθετήθηκαν και πέτρινες λεπίδες.


Η αρχαιολογική θέση
Αρχαιολόγοι από την περιφερειακή κυβέρνηση εργάζονται για ανασκαφές στην Exing από το 2023, πριν από την οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή.

Τα θεαματικά ευρήματα από το Έξινγκ, συμπεριλαμβανομένων κομματιών χρυσών κοσμημάτων, καλύπτουν περίπου 7.000 χρόνια, από τη Νεολιθική μέχρι την Εποχή του Χαλκού,

Ο Έιμπελ ανέφερε ότι η περιοχή ήταν σημαντική κατά τη Νεολιθική περίοδο για τους πλούσιους οικισμούς της, όπως το Köthingeichendorf, το οποίο ήταν σημαντικό κέντρο της Ευρώπης την εποχή εκείνη.

Ο σκελετός του “Δημάρχου” θα εξεταστεί επί τόπου από ανθρωπολόγο και θα ληφθούν φωτογραφίες για την παραγωγή ενός ακριβούς τρισδιάστατου μοντέλου. Η τεχνική, γνωστή ως φωτογραμμετρία, περιλαμβάνει τη συρραφή πολλών ψηφιακών εικόνων μαζί για τη δημιουργία ενός εικονικού μοντέλου.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί