Προ εκπλήξεως οι αρχαιολόγοι: Το γλυπτό θεότητας με σώμα φιδιού – Γιατί το ονόμασαν «ταπεινό γίγαντα»

Το γλυπτό μιας θεότητας με σώμα φιδιού, ένα υβρίδιο της ρωμαϊκής-γερμανικής μυθολογίας, εντοπίστηκε σε αρχαίο φρούριο.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται από την αρχή του έτους στο ρωμαϊκό φρούριο Altenburger Steige στο Bad Cannstatt, την παλαιότερη περιοχή της πόλης της Στουτγάρδης, υπό την επίβλεψη ειδικών από την Κρατική Υπηρεσία Διατήρησης Μνημείων (LAD) του Περιφερειακού Συμβουλίου της Στουτγάρδης .

Οι αρχαιολόγοι ερευνούν τα έργα επέκτασης του δημοτικού σχολείου του Άλτενμπουργκ, σε μια τοποθεσία όπου, κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, μεταξύ 100 και 150 μ.Χ., υπήρχε αρχικά οχυρό για μονάδα ιππικού και ακολούθησε εκτεταμένος αστικός οικισμός μέχρι περίπου το 260 μ.Χ.

Κατά τις ανασκαφές βρέθηκε ένα πέτρινο ειδώλιο ρωμαϊκής θεότητας, το οποίο μπορεί να σχετίζεται με ανακαλύψεις που έγιναν πριν από περισσότερα από 100 χρόνια.


Ένας μάλλον απαράμιλλος ψαμμίτης, αλειμμένος με λάσπη, τράβηξε την προσοχή υπαλλήλου της εταιρείας ArchaeoBW που διεξάγει τις εργασίες. Μετά από προσεκτικότερη εξέταση και αρχικό καθαρισμό, το εύρημα αποδείχθηκε ότι ήταν μια γονατιστή φιγούρα ύψους 30 εκατοστών με ανθρώπινο κεφάλι.

Παρά τη διάβρωση της πέτρας, μπορείτε ακόμα να δείτε πώς ακουμπούν τα χέρια της στα πλάγια του πάνω μέρους του σώματος και τα χέρια της στους γοφούς και τα πόδια. Ωστόσο, τα τελευταία δεν έχουν ανθρώπινο σχήμα, αντίθετα συγχωνεύονται σε ένα είδος σώματος φιδιού.

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος του LAD, Dr. Andreas Thiel, εξήγησε: Η φιγούρα είναι ένα υβριδικό πλάσμα από τον ρωμαιο-γερμανικό κόσμο των θεών, ένας «γίγαντας». Όπως δείχνουν συγκρίσιμα ευρήματα, το σχήμα ήταν μέρος μιας στήλης Δία-Γίγαντα. Αυτά τα μνημεία συνδυάζουν την κλασική αρχαιότητα με πιθανώς γερμανικές πεποιθήσεις: Ο κεραυνοβόλος Δίας καβαλάει το άλογό του πάνω από μια φιγούρα που σκύβει στο έδαφος, συνήθως γυμνό και γενειοφόρο, όπως φαίνεται, για παράδειγμα, σε μια ομάδα από το Hausen an der Zaber, στο Περιοχή Heilbronn.


Ωστόσο, η φιγούρα κάτω από το άλογο συχνά απεικονίζεται σε μια στάση που φαίνεται να κρατά ψηλά το άλογο. Αυτές οι ομάδες μορφών ξεπερνούσαν ψηλούς πέτρινους στύλους που είχαν στηθεί σε δημόσιες πλατείες. Υποτίθεται ότι ο Δίας αντιπροσωπεύεται εδώ ως ο θεός του καιρού και κύριος των δυνάμεων της φύσης , λέει ο Thiel.

Εκτός από την επιστημονική του σημασία, το νέο εύρημα έχει μια άλλη πτυχή που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον Thiel: Κάθε αρχαιολόγος χαίρεται όταν γίνεται ένα όμορφο εύρημα. Κάθε ανασκαφή στο Hallschlag αποκαλύπτει κομμάτια από το παζλ του ρωμαϊκού παρελθόντος της πρωτεύουσας του κράτους. Σε αυτή την περίπτωση, είμαστε τυχεροί που ο γίγαντας μας ταιριάζει με άλλα ευρήματα που ήρθαν στο φως στο Bad Cannstatt πριν από περισσότερα από εκατό χρόνια.

Η Δρ Astrid Fendt, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας και υπεύθυνη για την Κλασική και Επαρχιακή Ρωμαϊκή Αρχαιολογία στο Κρατικό Μουσείο της Βυρτεμβέργης στη Στουτγάρδη, είπε: Έχουμε πολλά ευρήματα από το Roman Bad Cannstatt στην αποθήκη μας. Όταν μάθαμε για τη νέα ανακάλυψη, σκεφτήκαμε αμέσως ένα άλλο μέρος μιας στήλης Δία-Γίγαντα: η βάση της περιλάμβανε τη λεγόμενη πέτρα των τεσσάρων θεών. Στην αποθήκη του Κρατικού Μουσείου της Βυρτεμβέργης, υπάρχει μια βαριά κατεστραμμένη πέτρα των τεσσάρων θεών με παραστάσεις των ρωμαϊκών θεών Ερμή, Juno, Ηρακλή και Μινέρβα.


Ο Andreas Thiel του LAD πρόσθεσε: Αυτή η πέτρα των τεσσάρων θεών προέρχεται από ένα πηγάδι (το οποίο βρισκόταν στην άκρη της περιοχής που έχει ανασκαφεί τώρα) και βρέθηκε κατά τις ανασκαφές του 1908. Ο ταπεινός γίγαντας θα μπορούσε επίσης να ήταν εκεί, αλλά πιθανότατα ξέφυγε από το προσοχή των συναδέλφων μας από τότε, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη αν φανταστείτε την πέτρα ακόμα βρώμικη.

Εν ολίγοις, είναι πολύ τυχερό που ο γίγαντας που βρέθηκε πρόσφατα μπορεί να συνδεθεί με ένα θραύσμα που φυλάσσεται στην αποθήκη του Κρατικού Μουσείου της Βυρτεμβέργης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό επιτρέπει την ανακατασκευή μιας στήλης Δία-Γίγαντα που κάποτε βρισκόταν σε μια σημαντική περιοχή σταυροδρόμι στον ρωμαϊκό οικισμό Bad Cannstatt. Για τους αρχαιολόγους, αυτό είναι ένα ακόμη κομμάτι του παζλ του πλούσιου ρωμαϊκού παρελθόντος της Στουτγάρδης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί