Προ εκπλήξεως οι αρχαιολόγοι: Ανακάλυψαν γαλατικό χωριό από την εποχή του Σιδήρου

Μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στο Cap d’Erquy, έγινε πρόσφατα στην περιοχή της Côtes d’Armor της Γαλλίας. Τα ερείπια ενός κυκλικού χωριού που χρονολογούνται από την Εποχή του Σιδήρου έχουν αποκαλυφθεί με τη χρήση επαναστατικής τεχνολογίας δορυφορικής απεικόνισης.


Η πατρίδα των Γαλατών
Το χωριό που ανακαλύφθηκε στο Cap d’Erquy, αποτελείται από περίπου είκοσι κυκλικές καλύβες τοποθετημένες γύρω από μια κεντρική πλατεία. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι αυτό το χωριό καταλήφθηκε μεταξύ του 8ου και 5ου αιώνα π.Χ. από μια Γαλατική κοινότητα.

Η περιοχή που οι αρχαίοι Γαλάτες αποκαλούσαν πατρίδα περιελάμβανε τμήματα της δυτικής Γερμανίας, της βόρειας Ιταλίας και του Βελγίου, εκτός από τη σημερινή Γαλλία. Οι Γαλάτες, ένας κελτικός λαός, χωρίστηκε σε πολλές φυλές και κυβερνιόταν από μια τάξη γαιοκτημόνων στην αγροτική κοινωνία τους.


Οι φυλές σε όλη τη Γαλατία λειτουργούσαν ανεξάρτητα η μία από την άλλη και ενωμένες μόνο σε περιόδους κρίσης. Κάθε φυλή είχε τους δικούς της ηγέτες της και τις θρησκείες τους. Κατά τη διάρκεια των Γαλατικών Πολέμων (58-50 π.Χ.), ο Ιούλιος Καίσαρας οδήγησε τους Ρωμαίους στην κατάκτηση της Γαλατίας.

“Η εξαιρετική αυτή ανακάλυψη δίνει μία καλύτερη κατανόηση της καθημερινότητας των Γαλατών”
«Πρόκειται για μια εξαιρετική ανακάλυψη που μας δίνει μια καλύτερη κατανόηση της καθημερινής ζωής των Γαλατών κατά τη διάρκεια της Εποχής του Σιδήρου. Αυτή η τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για σημαντικές νέες ανακαλύψεις και επιτρέπει την εξερεύνηση αρχαιολογικών χώρων που προηγουμένως ήταν απρόσιτοι», εξηγεί ο Jean-Yves Peskebrel, αρχαιολόγος στο INRAE ​​ (Εθνικό Ινστιτούτο e-ρεαλιστικής αρχαιολογικής έρευνας).

Η μέθοδος αναπτύχθηκε από το INRAE και είναι γνωστή ως “LiDAR”. Η τεχνολογία αυτή, χρησιμοποιεί λέιζερ για να σαρώσει το έδαφος δημιουργεί ανακατασκευές όγκου απαράμιλλης ακρίβειας. Αυτή η διαδικασία έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει θαμμένες δομές που είναι αόρατες με γυμνό μάτι, χωρίς να είναι απαραίτητες οι επεμβατικές ανασκαφές.

(Με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί