Οι τελευταίες ώρες του Πλάτωνα σύμφωνα με παπύρους που βρέθηκαν κάτω απ΄τις στάχτες του Βεζούβιου

Πρόσφατα αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα από έναν κύλινδρο παπύρου που θάφτηκε κάτω από στρώματα ηφαιστειακής τέφρας μετά την έκρηξη του Βεζούβιου μ.Χ. σκιαγραφούν τον τόπο ταφής του Έλληνα φιλοσόφου.

Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, ο αρχαίος κύλινδρος βρέθηκε να περιέχει μια προηγουμένως άγνωστη αφήγηση που περιγράφει πώς πέρασε το τελευταίο του βράδυ ο Έλληνας φιλόσοφος, περιγράφοντας πως άκουγε μουσική η οποία παιζόταν σε φλάουτο από μια Θρακιώτισσα σκλάβα.

Παρά το γεγονός ότι πάλεψε με πυρετό και βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου, ο Πλάτωνας –ο οποίος ήταν γνωστός ως μαθητής του Σωκράτη και μέντορας του Αριστοτέλη και που πέθανε στην Αθήνα γύρω στο 348 π.Χ.– διατήρησε αρκετή διαύγεια ώστε να ασκήσει κριτική στη μουσικό για την έλλειψη ρυθμού της.

Οι αποκωδικοποιημένες λέξεις υποδηλώνουν επίσης ότι ο τόπος ταφής του Πλάτωνα βρισκόταν στον καθορισμένο κήπο του στην Ακαδημία Αθηνών, το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που ίδρυσε, δίπλα στο Μουσείο. Προηγουμένως, ήταν γνωστό μόνο σε γενικές γραμμές ότι θάφτηκε εντός της ακαδημίας.

Σε μια παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης, ο καθηγητής Graziano Ranocchia, του Πανεπιστημίου της Πίζας, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για την αποκάλυψη του ανθρακούχου κυλίνδρου, περιέγραψε την ανακάλυψη ως «εξαιρετικό αποτέλεσμα που εμπλουτίζει την κατανόησή μας για την αρχαία ιστορία “.

Είπε: «Χάρη στις πιο προηγμένες διαγνωστικές τεχνικές απεικόνισης, είμαστε επιτέλους σε θέση να διαβάσουμε και να αποκρυπτογραφήσουμε νέες ενότητες κειμένων που προηγουμένως φαινόταν απρόσιτα».


Το κείμενο αποκαλύπτει επίσης ότι ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως σκλάβος στο νησί της Αίγινας, πιθανώς ήδη από το 404 π.Χ. όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν το νησί, ή εναλλακτικά το 399 π.Χ., λίγο μετά το θάνατο του Σωκράτη.

«Μέχρι τώρα πίστευαν ότι ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως σκλάβος το 387 π.Χ. κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σικελία στην αυλή του Διονυσίου Α΄ των Συρακουσών», είπε ο Ρανόκια. «Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να διαβάσουμε ακολουθίες από κρυμμένα γράμματα από τους παπύρους που ήταν διπλωμένα σε πολλαπλά στρώματα, κολλημένα μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των αιώνων, μέσω μιας διαδικασίας ξετυλίγματος χρησιμοποιώντας μια μηχανική τεχνική που διέσπασε ολόκληρα θραύσματα κειμένου».

Ο Ranocchia είπε ότι η ικανότητα αναγνώρισης αυτών των επιπέδων και ουσιαστικά επανατοποθέτησής τους στις αρχικές τους θέσεις για την αποκατάσταση της συνέχειας των κειμένων αντιπροσώπευε μια σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη συλλογή τεράστιων ποσοτήτων πληροφοριών.


Είπε ότι το έργο βρισκόταν ακόμα στα αρχικά του στάδια και ο πλήρης αντίκτυπος θα γίνει εμφανής μόνο τα επόμενα χρόνια.

Ο κύλινδρος διατηρήθηκε σε μια πολυτελή βίλα στο Herculaneum και ανακαλύφθηκε το 1750, και πιστεύεται ότι ανήκε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα.

Με τα χρόνια, οι μελετητές προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τα ειλητάρια που βρέθηκαν σε αυτή τη βίλα, γνωστή ως Βίλα των Παπύρων.

Ο Domenico Camardo, αρχαιολόγος στο έργο διατήρησης του Herculaneum, συνέκρινε τον αντίκτυπο της έκρηξης του AD79 στο Herculaneum, μια αρχαία ρωμαϊκή παραλιακή πόλη κοντά στην Πομπηία, με τη ρίψη ατομικής βόμβας στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Ήταν τέτοια η θερμότητα του πυροκλαστικού κύματος που παρήγαγε ο Βεζούβιος –που πιστεύεται ότι ήταν μεταξύ 400 π.Χ και 500 π.Χ– που ο εγκέφαλος και το αίμα των θυμάτων έβρασαν αμέσως .

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί