• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι ειδικοί απαντούν: Μπορώ να έρθω σε ερωτική επαφή ή θα κολλήσω κορωνοϊό;

Οι ειδικοί απαντούν: Μπορώ να έρθω σε ερωτική επαφή ή θα κολλήσω κορωνοϊό;

Δημοσίευμα της Guardian, με την βοήθεια ειδικών, επιχειρεί να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα αναφορικά με τον κορωνοϊό και όσους ζουν με άλλα άτομα στο σπίτι.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμόσουμε το μέτρο της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» λόγω κορωνοϊού, όταν ζούμε με τους συντρόφους μας, με τους οποίους μοιραζόμαστε το σπίτι και το κρεβάτι. Αλλά ποιοι είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την οικειότητα; Και ένα ερώτημα που «καίει» πολλούς: «Μπορώ να έρθω σε ερωτική επαφή ή θα κολλήσω;»

Μεταδίδεται σεξουαλικά ο κορωνοϊός;

Δρ Τζέσικα Τζάστμαν: Δεν έχουμε δει πρότυπα που να δείχνουν σεξουαλική μετάδοση. Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων των αναπνευστικών οδών. Και η επαφή με μολυσμένες επιφάνειες θεωρείται δευτερεύουσα πηγή μετάδοσης.

Δρ Κάρλος Ροντρίγκεζ – Ντιαζ: ΔεΝ υπάρχει καμία ένδειξη πως ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω κολπικής συνουσίας. Ωστόσο, το φιλί είναι μια πολύ κοινή πρακτική κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σάλιου. Ως εκ τούτου, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με το φιλί.

Μπορεί λοιπόν να κάνει κάποιος σεξ;

ΔρΤζάστμαν: Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας είστε θετικοί στον κορωνοϊό, η συμβουλή είναι να αποφύγετε ο ένας τον άλλον όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην πραγματικότητα, το τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης έχει δώσει οδηγίες σχετικά με αυτό. Εάν είστε μια πιθανή ή επιβεβαιωμένη περίπτωση κορωνοϊού, θα πρέπει να απομονωθείτε, ιδανικά σε μια ιδιωτική κατοικία μέχρι 7 ημέρες μετά την εκδήλωση της νόσου. Και θα πρέπει να μην έχετε πυρετό για 72 ώρες, για να μπορέσετε να βγείτε ξανά έξω.

Δρ Τζούλια Μάρκους: Για τους ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα και δεν έχουν πρόσφατη πιθανή έκθεση σε κορωνοϊό και έχουν μείνει στο σπίτι, είναι μια διαφορετική ιστορία. Εάν ζείτε με τον μόνιμο σύντροφό σας και δεν έχετε συμπτώματα ή πιθανή έκθεση, το σεξ πραγματικά μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασκεδάσετε και να ανακουφίσετε το άγχος σας κατά την διάρκεια αυτής της ενδεχομένως αγχωτικής περιόδου.

Τι γίνεται όμως με τους νέους συντρόφους;

Δρ Μάρκους: Η σύσταση αυτή την στιγμή είναι πως προσπαθούμε να μείνουμε στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούμε και να αλληλοεπιδρούμε μόνο με τους ανθρώπους για πράγματα που είναι απαραίτητα, όπως τα ψώνια στις υπεραγορές. Ακόμη, όμως κι όταν το κάνουμε αυτό, πρέπει να κρατάμε μια απόσταση περίπου 2 μέτρων από τους άλλους ανθρώπους. Αυτό σίγουρα θα έκανε το σεξ μια πρόκληση.

Δρ Ροντρίγκεζ – Ντιάζ: Η σεξουαλική επαφή μπορεί να μειωθεί κατά τις επόμενες εβδομάδες, αλλά άλλες μορφές που εκφράζουν ερωτισμό, όπως το sexting, οι βιντεοκλήσεις, αλλά και ο αυνανισμός, συνεχίζουν να υπάρχουν ως επιλογές.

Ποιοι είναι οι ειδικοί:

Η Δρ Τζέσικα Τζάστμαν είναι καθηγήτρια και θεράπων ιατρός στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving Medical Center

Ο Δρ Κάρλος Ροντρίγκεζ – Ντιάζ είναι καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Milken Institute του Πανεπιστημίου George Washington

Η ΔρΤζούλια Μάρκους είναι επιδημιολόγος μολυσματικής νόσου και καθηγήτρια στο Τμήμα Πληθυσμιακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Από Sigmalive, ΦΩΤΟ unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •