Οι άνθρωποι κατασκεύαζαν περίπλοκα κυνηγετικά όπλα από ξύλο πριν από 300.000 χρόνια

Οι ισχυρές νέες τεχνικές απεικόνισης αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι κατασκεύαζαν ήδη περίπλοκα κυνηγετικά όπλα από ξύλο πριν από 300.000 χρόνια, ανατρέποντας το στερεότυπο της λίθινης εποχής.

Οι αρχαιολόγοι είχαν προηγουμένως υποψιαστεί ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ξύλινα εργαλεία για τουλάχιστον όσο και τα πέτρινα, αλλά λόγω της πιο εύθραυστης φύσης του ξύλου, τα περισσότερα στοιχεία έχουν σαπίσει.

Τώρα, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη μικροσκοπία και σαρωτές μικρο-CT για την εξέταση 187 ξύλινων αντικειμένων από το Schöningen στη Γερμανία, ο αρχαιολόγος Dirk Leder από το Γραφείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κάτω Σαξονίας και οι συνεργάτες του επιβεβαίωσαν τις υποψίες.

«Το ξύλο ήταν μια κρίσιμη πρώτη ύλη για την ανθρώπινη εξέλιξη, αλλά μόνο στο Σένινγκεν έχει επιβιώσει από την παλαιολιθική περίοδο σε τόσο εξαιρετική ποιότητα», εξηγεί ο αρχαιολόγος Thomas Terberger από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν.

Μέσα σε αυτό το απόθεμα ξύλινων αντικειμένων, τα μεγαλύτερα γνωστά από το Πλειστόκαινο (2,58 εκατομμύρια έως 11.700 χρόνια πριν) ήταν τουλάχιστον 10 λόγχες, επτά ραβδιά ρίψης και 35 οικιακά εργαλεία. Ήταν όλα λαξευμένα από ξύλα που είναι γνωστό ότι είναι εύκαμπτα και σκληρά, συμπεριλαμβανομένου του έλατου, του πεύκου και του πεύκου.

Τα εργαλεία έδειξαν σαφείς ενδείξεις μιας τεχνικής σχίσεως που ήταν προηγουμένως γνωστό ότι χρησιμοποιούνταν μόνο από τους σύγχρονους ανθρώπους, καθώς και σημάδια σκαλίσματος, απόξεσης και τριβής.

«Ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζονταν τα ξύλινα εργαλεία με τόση επιδεξιότητα ήταν μια αποκάλυψη για εμάς», αναφωνεί η παλαιολιθική αρχαιολόγος Annemieke Milks από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Η επεξεργασία του ξύλου στο ανακαλυφθέν επίπεδο πολυπλοκότητας είναι μια αργή και πολλών βημάτων διαδικασία, που απαιτεί πολλή υπομονή και προνοητικότητα. Επιπλέον, η εποχή των εργαλείων συμπίπτει με την εποχή που οι Νεάντερταλ άρχισαν να κυριαρχούν στην Ευρώπη, ανταγωνιζόμενοι άλλα πρώιμα ανθρώπινα είδη.


Η τοποθεσία στο Σένινγκεν περιείχε επίσης στοιχεία για έως και 25 σφαγμένα ζώα, κυρίως άλογα.

«Αποδείχθηκε ότι αυτοί οι προ- Χόμο Σάπιενς είχαν φτιάξει εργαλεία και όπλα για να κυνηγούν μεγάλα θηράματα», είπε ο Τέρμπεργκερ στον Φραντς Λιτζ στους New York Times . «Όχι μόνο επικοινωνούσαν μαζί για να ανατρέψουν το θήραμα, αλλά ήταν αρκετά εκλεπτυσμένοι ώστε να οργανώσουν το σφαγείο και το ψήσιμο».

Αυτές οι ισχυρές κυνηγετικές ικανότητες είναι πιθανότατα πολύ παλαιότερες από τα ξύλινα αντικείμενα που βρέθηκαν στο Schöningen, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Αυτές οι δεξιότητες θα είχαν εξασφαλίσει στους πρώτους ανθρώπους πρόσβαση σε πηγές τροφίμων υψηλής ποιότητας για γενιές, παρέχοντας την ικανότητα για αυτή την αύξηση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τις σχετικές γνωστικές δεξιότητες.

«Ομοίως, [το κυνήγι] θα είχε εξασφαλίσει βιώσιμους πληθυσμούς ακόμη και σε λιγότερο ευνοϊκές περιοχές της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου και θα συνέβαλε στην επέκταση της ανθρώπινης εμβέλειας σε ολόκληρο τον κόσμο», γράφουν ο Leder και η ομάδα στην εργασία τους .

Επίσης άφωνοι έμειναν οι ερευνητές καθώς βρήκαν επίσης στοιχεία ανακύκλωσης. Εργαλεία που είχαν σπάσει ή αμβλυνθεί επεξεργάστηκαν εκ νέου για νέους σκοπούς.

«Η μελέτη παρέχει μοναδικές γνώσεις για τις τεχνικές επεξεργασίας ξύλου του Πλειστόκαινου», καταλήγουν οι ερευνητές .

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί