Ο θησαυρός του Λουδοβίκου του 16ου…

Tο 1938, η Διεύθυνση Κτημάτων της Γαλλίας πούλησε προς δώδεκα χιλιάδες φράγκα σε μια ιδιωτική εταιρεία τα δικαιώματα του ιστιοφόρου “Τηλέμαχος”, το οποίο είχε βυθιστεί στις εκβολές του Σηκουάνα το 1790.


Ο Βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος 16ος είχε χρησιμοποιήσει το σκάφος αυτό, για να αποστείλει μοναδικής ομορφιάς κοσμήματα, αλλά και χρήματα συνολικής αξίας 85 εκατομμυρίων φράγκων στην Αγγλία, προαισθανόμενος την επικείμενη επανάσταση, η οποία έμελλε να αλλάξει τον ρου της χώρας του.

Ένα άλλο πλοίο, μικρότερο, με το οποίο είχε αποστείλει πολύτιμα σκεύη και ράβδους χρυσού, καταδιώχθηκε και συνελήφθη από τους επαναστάτες, πριν εξέλθει από το Στενό της Μάγχης.

Ο θησαυρός του Λουδοβίκου του 16ου, που είχε μεταφερθεί με το πλοίο “Τηλέμαχος”, εξακολουθούσε να αγνοείται. Εάν βρισκόταν ακόμη εντός του βυθισμένου ιστιοφόρου, θα περιερχόταν στην κυριότητα των αγοραστών του σκάφους, οι οποίοι θα έπρεπε να δαπανήσουν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, προκειμένου να ανελκύσουν ένα ξύλινο σκαρί βάρους 180 τόνων, του οποίου το φορτίο, δηλαδή τα 85 εκατομμύρια φράγκα, ήταν εντελώς άχρηστο.

Ίσως οι ελπίδες των αγοραστών στηρίζονταν στην πολυπόθητη ανεύρεση των βαρύτιμων και εξαίσιων κοσμημάτων της γαλλικής Αυλής, δεμένων με σπάνιους πολύτιμους λίθους.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΈΘΝΟΣ”, στις 30/05/1938…

Από strangepress φωτο unsplash