Ο Ναός του Διός στην αρχαία Στράτο: Ο «Παρθενώνας» Της Δυτικής Ελλάδας(vid)

Η αρχαία Στράτος χτίστηκε κοντά στη δυτική όχθη του Αχελώου ποταμού, στα σύνορα με την Αιτωλία.

Η πόλη χρησίμευε ως το ιστορικό κέντρο της Ακαρνανικής Συμμαχίας, παρόμοιο με τον Αιτωλικό Θέρμονα, και το ιερό του Δία ήταν το θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο για όλους τους Ακαρνάνους.

Η Συμμαχία ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και σε αυτό το διάστημα κατασκευάστηκε ο επιβλητικός ναός του Διός. Μια επιγραφή που ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές που υποδήλωνε την αφιέρωση του ναού στον Δία επιβεβαίωσε την αφιέρωσή του. Ο στρατός των Ακαρνανών συγκεντρωνόταν και στρατοπέδευε κάτω από το λόφο και γύρω από το ναό. Το ιερό του Διός στη Στράτο ήταν τόσο θρησκευτικό όσο και πολιτικό κέντρο για τους Ακαρνάνους.

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της ακρόπολης, ο ναός του Στρατίου Δία (προστάτης θεού των Στρατιανών) είναι μια περίφημη δωρική κατασκευή με διαστάσεις 34,47 μέτρα επί 15,41 μέτρα, με έξι κίονες στις στενές πλευρές και έντεκα στις μακριές πλευρές του. Χτίστηκε μεταξύ 321 και 312 π.Χ., εξ ολοκλήρου από τοπικό σκληρό ασβεστόλιθο, αλλά παρέμεινε ημιτελές λόγω των συγκρούσεων με τους Αιτωλούς.

Ο ναός χωριζόταν σε σηκό, πρόναο και οπισθόδομο. Οι κίονες του σηκού ήταν τοποθετημένοι κοντά στους τοίχους του. Με οκτώ εσωτερικές κολώνες που στηρίζουν την οροφή, είναι πιθανό ότι κάποιο από το σηκό ήταν υπαίθριο. Όλοι οι κίονες παρέμειναν χωρίς αυλακώσεις, υποδηλώνοντας ότι ο ναός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Οι μετόπες ήταν πιθανότατα ζωγραφισμένες.

Ο ναός χρησίμευσε ως το κέντρο για μια ομοσπονδιακή λατρεία, την ισχυρή Ακαρνανική Ένωση. Ήταν η οχυρωμένη Ακαρνανική πρωτεύουσα, που προοριζόταν να επιδειχθεί με έναν υπέροχο ναό. Πράγματι, ο ναός του Στρατίου Διός είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα αρχιτεκτονικής του 4ου αιώνα π.Χ.

Αυτή η τοποθεσία επιβεβαιώνει μια ιστορική ομοσπονδιακή λατρεία του Δία-Αχελώου, η οποία δεν ήταν φανταστική. Οι επιγραφές δείχνουν ότι ήταν μια ιερή τοποθεσία για τη συμβολική πώληση σκλάβων για να τους δοθεί ελευθερία. Αυτό σημαίνει ότι η τοποθεσία ήταν ένας τόπος συγκέντρωσης για λατρεία, αγορές και φεστιβάλ. Οι Πανακαρνάνες συγκεντρώθηκαν εδώ όχι μόνο για θρησκευτικούς λόγους αλλά και για ομοσπονδιακές αποφάσεις και ανάγκες.

Τα ορατά μέρη του ναού ήταν κατασκευασμένα από γκρίζο, σκληρό ασβεστόλιθο που προέρχεται από τα λατομεία της Λεπενού, ενός χωριού περίπου 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Στράτου. Αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού, όπως μισοτελειωμένοι κυλινδρικοί κίονες και το τύμπανο του ναού, βρέθηκαν στη Λεπενού, χωρίς να φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους.

Στα νοτιοανατολικά του ναού βρίσκεται ο βωμός και οι βάσεις των αφιερωμάτων. Οι πρώτες ανασκαφές του ναού έγιναν μεταξύ 1892 και 1913 και ξανά το 1924 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, κατά την οποία δημοσιεύτηκε μαζί με τις επιγραφές που βρέθηκαν εκεί. Ο Α. Ορλάνδος δημοσίευσε το 1925 τη σημαντικότερη μελέτη και ακριβή αποκατάσταση του μνημείου.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί