Ο μηχανικός θεριστήρας του 2ου αιώνα π.Χ…

Το καλοκαίρι του 1958, κατά τη διάρκεια εργασιών εκκαθάρισης των ερειπίων ενός αρχαίου φρουρίου κοντά στην πόλη Bouillon, στα νότια του Βελγίου, έγινε μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη.

Ανακαλύφθηκε, λοιπόν, ότι οι Ευρωπαίοι γεωργοί χρησιμοποιούσαν μηχανικούς θεριστήρες από τον 2ο αιώνα π.Χ.


Οι μπουλντόζες που καθάριζαν τα ερείπια, έφεραν στο φως ένα γλυπτό μαυσωλείου, στο οποίο υπήρχε μια αναπαράσταση της γεωργικής ζωής της εποχής κατά την οποία κατασκευάστηκε το μαυσωλείο, το οποίο κατά τους υπολογισμούς των αρχαιολόγων δεν ήταν νεότερο του δευτέρου αιώνα π.Χ., όταν δηλαδή το Βέλγιο ήταν μια από τις πλουσιότερες επαρχίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μεταξύ των άλλων υπήρχε και ένα γλυπτό της πρώτης μορφής μηχανοκαλλιέργειας.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος ανέφερε ότι “στα απέραντα κτήματα των επαρχιών της Γαλατίας, χρησιμοποιούνται νέα εργαλεία. Πρόκειται για μεγάλα κόσκινα, εφοδιασμένα με μαχαίρια στο άκρο, τα οποία σύρουν βόδια ανάμεσα στους σιταγρούς. Τα μαχαίρια κόβουν τον καρπό που μαζεύεται μέσα στα κόσκινα”.

Η περιγραφή αυτή του Πλίνιου ανταποκρινόταν πλήρως προς το γλυπτό του Bouillon, που ήταν προγενέστερο. Επίσης, αντί για βόδια, στο γλυπτό υπήρχαν ημιόνοι και γενικώς η θεριστική αυτή μηχανή ήταν τόσο προηγμένης τεχνικά μορφής, ώστε βασικά δε μεταβλήθηκε μέχρι τον 18ο αιώνα.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 15/06/1958…

Από strangepress