Ο εντυπωσιακός τάφος του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες(vid)

Ο Τάφος του Αγαμέμνονα είναι ένας από τους πολλούς τάφους που βρέθηκαν στην περιοχή της αρχαίας τοποθεσίας των Μυκηνών.

Είναι μακράν ο καλύτερα διατηρημένος από αυτούς τους θολωτούς τάφους, αν και αξίζει να επισκεφτείτε και τους άλλους.

Οι τάφοι «Κυψέλη».
Συνολικά εννέα από αυτούς τους τάφους έχουν ανακαλυφθεί στις Μυκήνες. Μερικοί από αυτούς είναι μόλις αναγνωρίσιμοι, άλλα έχουν μόνο τους τοίχους της εισόδου όρθιους και τις οροφές με θόλο έχουν πέσει μέσα.

Οι τάφοι αποτελούνται από ένα πέρασμα, ή δρόμο, που οδηγεί στην είσοδο, συνήθως μια τεράστια πόρτα. Στο εσωτερικό βρίσκεται ο θόλος, ή στρογγυλό δωμάτιο με θολωτή στέγη. Οι τάφοι κατασκευάστηκαν μεταξύ 1510 π.Χ. και 1220 π.Χ.


Καθώς αφήνετε την Πύλη των Λεόντων και περπατάτε στο μονοπάτι, θα δείτε τον Τύμβο του Αίγισθου. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους τάφους, που χτίστηκε περίπου το 1500 π.Χ. Δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Ο επόμενος τάφος είναι ο λεγόμενος Τάφος της Κλυταιμνήστρας , που είναι μεταγενέστερης περιόδου, που πιστεύεται ότι είναι γύρω στο 1220 π.Χ. Ο τάφος αυτός ήταν εντελώς άγνωστος μέχρι το 1809. Όταν ανακαλύφθηκε τμήμα της θόλου κατεδαφίστηκε και το περιεχόμενο αφαιρέθηκε. Η θόλος ανακατασκευάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 1951.

Δεύτερος κύκλος βασιλικών τάφων
Ακριβώς δυτικά του τάφου της Κλυταιμνήστρας βρίσκεται ένας άλλος βασιλικός ταφικός κύκλος (ο πρώτος βρίσκεται στην ίδια την ακρόπολη). Ανακαλύφθηκε τυχαία ενώ ο Τάφος της Κλυταιμνήστρας επισκευαζόταν. Αυτοί οι τάφοι είναι στην πραγματικότητα παλαιότεροι από αυτούς που ανακαλύφθηκαν στην ακρόπολη από τον Σλήμαν, αλλά τα πέτρινα περιβάλλοντα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση.

Αν και δεν μπορούμε να δούμε πολλά, οι 24 τάφοι που ανακαλύφθηκαν εδώ περιείχαν πολλά σημαντικά ευρήματα. Αυτά βρίσκονται τώρα στο Εθνικό Μουσείο στην Αθήνα. Ανάμεσά τους είναι ένα βάζο σε σχήμα πάπιας και φτιαγμένο από βράχο κρύσταλλο. Τα άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν χρυσά και ασημένια ποτήρια ζέσεως, ξίφη από μπρούτζο, δαχτυλίδια και άλλα μικροαντικείμενα.

Το Θησαυροφυλάκιο του Ατρέα, ή Τάφος του Αγαμέμνονα.
Ήταν ο Έλληνας περιηγητής της αρχαιότητας, Παυσανίας, που ανέφερε ότι οι άνθρωποι της εποχής του (2 π.Χ.) πίστευαν ότι οι θολωτοί τάφοι ήταν αποθήκες θησαυρών. Αυτός είναι ο λόγος που είναι γνωστός ως Θησαυροφυλάκιο.


Αυτός ο τάφος του Αγαμέμνονα είναι το καλύτερο παράδειγμα θολωτού τάφου που υπάρχει. Χτίστηκε εν μέρει σε λόφο, και ο δρόμος (μονοπάτι προς την είσοδο) είναι εντυπωσιακός και σε καλή κατάσταση.

Η πόρτα έχει ύψος 5,4 μέτρα (18 πόδια) και λεπταίνει προς την κορυφή, γεγονός που την κάνει να φαίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή καθώς την πλησιάζετε. Το υπέρθυρο είναι κατασκευασμένο από δύο ογκώδεις λίθους. Αυτός που βλέπει στο εσωτερικό είναι καμπύλος ώστε να ακολουθεί το σχήμα της θόλου και υπολογίζεται ότι ζυγίζει περίπου 120 τόνους.

Ο ταφικός θάλαμος έχει ύψος πάνω από 13 μέτρα (44 πόδια) και πλάτος πάνω από 14 μέτρα (48 πόδια). Όταν κατασκευάστηκε η λιθοδομή ήταν διακοσμημένη με χάλκινους ρόδακες και μοτίβα κολλημένα με καρφιά. Όταν μπείτε μέσα στον τάφο του Αγαμέμνονα, θα δείτε επίσης ένα άλλο πέρασμα που οδηγεί σε ένα μικρότερο δωμάτιο που είναι ορθογώνιο. Οι ειδικοί δεν συμφωνούν ως προς το πού χρησιμοποιήθηκε αυτό το δωμάτιο. Κάποιοι πιστεύουν ότι ήταν το πραγματικό θησαυροφυλάκιο, άλλοι προτείνουν ότι ήταν εκεί που θάφτηκε ο αρχηγός της οικογένειας.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί