• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μυστήριο με πελώριους κρατήρες που εμφανίστηκαν στη Σιβηρία

Μυστήριο με πελώριους κρατήρες που εμφανίστηκαν στη Σιβηρία

holes
Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως βέβαιοι για το πώς σχηματίζονται οι πελώριοι αυτοί κρατήρες, παροιμιώδους συμμετρίας και μεγέθους, στην Αρκτική τούνδρα

Ένα ρωσικό τηλεοπτικό συνεργείο που πετούσε πάνω από την σιβηρική τούνδρα, εντόπισε έναν πελώριο κρατήρα βάθους 30 μέτρων και ακτίνας 20 μέτρων. Αποδείχτηκε πως δεν ήταν ο μόνος.

Και τώρα οι επιστήμονες εκτιμούν πως ίσως συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως βέβαιοι για το πώς σχηματίστηκε το τεράστιο αυτό κενό, παροιμιώδους συμμετρίας και μεγέθους, που είναι η ένατη που εντοπίζεται στην περιοχή από το 2013.

Οι αρχικές θεωρίες που άρχισαν να κυκλοφορούν μετά την ανακάλυψη του πρώτου κρατήρα κοντά σε μια περιοχή με κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Χερσόνησο Γιαμάλ της βορειοανατολικής Σιβηρίας, περιλάμβαναν πτώση μετεωρίτη, κατάρρευση μυστικής υπόγειας στρατιωτικής εγκατάστασης, ακόμα και προσγείωση UFO.

Παρότι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούν πως οι γιγάντιες αυτές τρύπες στο έδαφος συνδέονται με μια εκρηκτική συσσώρευση μεθανίου -κάτι που ίσως είναι ένα ανησυχητικό αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης της συγκεκριμένης περιοχής- υπάρχουν πολλά που παραμένουν άγνωστα για το φαινόμενο. «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ούτε μία πλήρως αποδεκτή θεωρία για το πώς δημιουργήθηκε το περίπλοκο αυτό φαινόμενο» εξηγεί ο Εβγκένι Σουβιλίν, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Σόλκοβο, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή του νεότερου κρατήρα για τη μελέτη των χαρακτηριστικών του.

«Είναι πιθανό να σχηματίζονται εδώ και χρόνια, όμως είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσα. Από τη στιγμή που συνήθως οι κρατήρες εμφανίζονται σε ακατοίκητες, παρθένες περιοχές της Αρκτικής, συχνά δεν υπάρχει κανείς να τους εντοπίσει και να τους αναφέρει. Ακόμα και τώρα, οι κρατήρες εντοπίζονται τυχαία κατά τη διάρκεια μη ερευνητικών πτήσεων ρουτίνας ή από βοσκούς και κυνηγούς» προσθέτει.

«Το βασικό ζήτημα με αυτούς τους κρατήρες είναι το πόσο απίστευτα γρήγορα σχηματίζονται γεωλογικά και πόσο βραχύβιοι είναι προτού μετατραπούν σε λίμνες. Η ανακάλυψη ενός τέτοιου κρατήρα στην απέραντη, απομακρυσμένη Αρκτική είναι καθαρή τύχη για τους επιστήμονες» λέει ο Σουβιλίν.

Πάλι η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο

Το μόνιμα παγωμένο έδαφος (πέρμαφροστ) που καλύπτει τα δύο τρίτα του ρωσικού εδάφους, είναι μια τεράστια φυσική δεξαμενή μεθανίου, ενός δραστικού αέριου του θερμοκηπίου. Κι όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, τα θερμά καλοκαίρια στην περιοχή -περιλαμβανομένου και του φετινού- ίσως έχουν παίξει κάποιο ρόλο στη δημιουργία αυτών των κρατήρων.

με πληροφορίες CNN/ lifo/ photo video screenshot