Μυστικό κείμενο από 3.000 χρόνια πριν, άγνωστο στους σημερινούς ανθρώπους, ανακαλύφθηκε στην Τουρκία

Δεκάδες χιλιάδες αρχαίες πήλινες πλάκες που βρέθηκαν στην Τουρκία αποκάλυψαν ένα μυστικό κείμενο.

Οι πινακίδες γράφτηκαν την εποχή της αυτοκρατορίας των Χετταίων κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν το σενάριο, ωστόσο, πιστεύεται ότι είναι μια γλώσσα που έχει χαθεί από καιρό, πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια.


Διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη αρχαία γραπτή γλώσσα που βρέθηκε στη Μέση Ανατολή.

Οι “ζωγραφιές” ξεκινούν στο τέλος ενός λατρευτικού τελετουργικού εγγράφου γραμμένου στα Χεττιτικά.

Ακολουθεί μια εισαγωγή που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μεταφράζεται σε: «Από εδώ και στο εξής, να διαβάζετε στη γλώσσα του Καλαμά».

Στη μετάφραση, η αναφορά στον Καλάσμα είναι μια οργανωμένη κοινωνία από την Εποχή του Χαλκού, η οποία, όπως αναφέρεται, πιθανώς ήταν από το βορειοδυτικό περιθώριο της αυτοκρατορίας των Χετταίων στην αρχαία Ανατολία.

Πιστεύεται ότι βρισκόταν σε κάποια απόσταση από την πρωτεύουσα Χατούσα, όπου αργότερα ανακαλύφθηκε αυτή η πήλινη πλάκα.

Κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής στο Boğazköy-Hattusha, που είναι μια ιστορική τοποθεσία της UNESCO στη βορειοκεντρική Τουρκία κοντά στο σημερινό Bolu ή Gerede, ανακαλύφθηκε η σφηνοειδής γραφή.


Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο Andreas Schachner, ο οποίος είναι ο επικεφαλής των Αρχαιολογικών Ανασκαφών Hattusa Ruins, είπε ότι ένιωσε το βάρος της σπουδαιότητάς του όταν κρατούσε την πινακίδα για πρώτη φορά.

Είπε ότι του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η διατήρησή της σε σύγκριση με περισσότερα από 25.000 άλλα που βρέθηκαν στην ίδια τοποθεσία στο σημερινό Boğazköy.

Ο καθηγητής Daniel Schwemer, ο οποίος είναι επικεφαλής της Έδρας Αρχαίων Σπουδών Εγγύς Ανατολής στο Julius-Maximilians-Universität (JMU) Würzburg στη Γερμανία, εξήγησε ότι «οι Χετταίοι ενδιαφέρθηκαν μοναδικά για την καταγραφή τελετουργιών σε ξένες γλώσσες», όπως σημειώθηκε στο πρόσφατη αναφορά ότι η ανακάλυψη μιας άλλης γλώσσας είναι συναρπαστική, αλλά όχι τόσο εκπληκτική.

Σε ειδησεογραφικά δελτία, ο Schwemer φέρεται να είπε ότι το κείμενο θα δημοσιευθεί στην έβδομη δόση μιας σειράς τόμων σφηνοειδών κειμένων στις 9 Φεβρουαρίου 2024, με μεταγραφή που δημοσιεύεται στο Thesaurus Linguarum Hethaeorum Digitalis, το οποίο είναι ένα αρχείο μεταγραφών σφηνοειδών χειρογράφων από συλλογές πινακίδων Χετταίων, που έχει αξιολογηθεί από ομότιμους.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί