• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μια συντηρήτρια βιβλίων αποκαλύπτει τα μυστικά της τέχνης της στο TikTok (vid)

Μια συντηρήτρια βιβλίων αποκαλύπτει τα μυστικά της τέχνης της στο TikTok (vid)

Η συντήρηση βιβλίων και εικόνων αποτελεί μια τέχνη που λίγοι γνωρίζουν.

Θέλει αφοσίωση, χρόνο και προσοχή στη λεπτομέρεια καθώς ο συντηρητής είναι σαν να πιάνει στα χέρια του τον χρόνο. Αυτή η γυναίκα είναι συντηρήτρια έργων και αποφάσισε να μοιραστεί τα μυστικά της τέχνης της στο TikTok για να γνωρίσει στον κόσμο τη δουλειά της.

Η Βαλέρια Ιζμάϊλοβα κατά τη διάρκεια της ημέρας δουλεύει στη Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη και τα απογεύματα “ξαναφέρνει στη ζωή” παλιά βιβλία για τους ιδιώτες πελάτες της.

Η νεαρή γυναίκα θεωρεί ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει τι σημαίνει να είναι κάποιος συντηρητής έργων και τους “θησαυρούς” που κρύβει αυτή η δουλειά, έτσι αποφάσισε να μοιραστεί τα μυστικά του επαγγέλματός της στα social media.
Η Βαλέρια δίνει “καινούρια ζωή” σε φωτογραφίες και βιβλία και όπως αναφέρει είναι μια δουλειά χρονοβόρα και απαιτεί μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια.
Όταν περιγράφει την ανάγκη για τη συντήρηση των βιβλίων ή κάθε άλλου έργου είναι εμφανές το πάθος και η αφοσίωσή της σε μία πραγματική τέχνη, που μοναδικός της σκοπός είναι να διατηρηθούν οι πολύτιμοι θησαυροί στο πέρασμα του χρόνου.


Το πιο δύσκολο πράγμα, σύμφωνα με την Βαλέρια είναι οι εκκλησιαστικές εκδόσεις, καθώς για την αποκατάσταση και συντήρησή τους μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένας ολόκληρος χρόνος.
Η αγάπη για την τέχνη της συντήρησης υπήρχε στην Βαλέρια από τα παιδικά της χρόνια, από τον πατέρα της. Ενώ αυτός δούλευε αυτή βρισκόταν δίπλα του και παρακολουθούσε τα πάντα, έτσι μόλις τελείωσε το σχολείο, ξεκίνησε και αυτή να αναλαμβάνει δουλειές με χειροποίητο αρχικά εξοπλισμό.

Η γυναίκα δουλεύει περίπου 14-15 ώρες την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, εργάζεται στη Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη και τα απογεύματα συντηρεί και αναπαλαιώνει βιβλία για τους πελάτες της.
Παρόλο που το επάγγελμά της έχει αρκετές δυσκολίες και δεν είναι ευρέως γνωστό, η Βαλέρια θεωρεί ότι αξίζει να το γνωρίσει ο κόσμος. Μετά το TikTok και το Instagram, σκοπεύει να δημιουργήσει ένα κανάλι στο YouTube και έναν διαδικτυακό “χώρο” συζήτησης για επαγγελματίες.

sputnik/ photo vid screenshot