• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μερικές Ακραίες Ιστορίες Συνωμοσίας που βγήκαν τελικά αληθινές

Μερικές Ακραίες Ιστορίες Συνωμοσίας που βγήκαν τελικά αληθινές

Οι θεωρίες συνωμοσίας θέλγουν τους περισσότερους.

Κάποιοι τις ακούν σαν παραμύθι κι άλλοι τις πιστεύουν πως είναι αλήθεια. Όμως όταν αποδειχτεί ότι οι θεωρίες συνωμοσίας ήταν πραγματικά αληθινές τότε αλλάζουν τα πράγματα για όσους πριν γελούσαν. Παρακάτω θα δούμε μερικές θεωρίες συνωμοσίας που ακούστηκαν υπερβολικές όμως ακουμπούσαν στην αλήθεια.

Ο τρόμος του «Project Sunshine»
Μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε μια σημαντική έρευνα για τη μέτρηση των επιπτώσεων της πυρηνικής ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα.

Η συνωμοσία: Η κυβέρνηση κλέβει πτώματα για να κάνει ραδιενεργές δοκιμές.

Η αλήθεια: Η κυβέρνηση έκλεψε μέλη από νεκρούς. Επειδή χρειάζονταν νέους ιστούς, στρατολόγησαν ένα παγκόσμιο δίκτυο πρακτόρων για να βρουν πρόσφατα νεκρά μωρά και παιδιά και στη συνέχεια να πάρουν δείγματα και ακόμη και άκρα – το καθένα συλλέχθηκε χωρίς ειδοποίηση ή άδεια από περισσότερες από 1.500 οικογένειες. Η αλήθεια για την θεωρία του Project Sunshine αποκαλύφθηκε μισό αιώνα μετά κι όμως ακόμα υπάρχουν σκοτεινές πτυχές που δεν έχει πέσει το φως.

Τα πρώτα ποτά «μπόμπες»
Η συνωμοσία:
Κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλητηρίαζε το αλκοόλ για να εμποδίσει τους ανθρώπους να πίνουν ποτά.

Η αλήθεια: Οι κατασκευαστές βιομηχανικού αλκοόλ αναμιγνύουν το προϊόν τους με επικίνδυνες χημικές ουσίες χρόνια πριν από την ποτοαπαγόρευση!

Ανάμεσα στο 1926 και στο 1933, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ οδήγησε τους παραγωγούς αλκολούχων ποτών στο να χρησιμοποιούν ισχυρότερα δηλητήρια για να αποθαρρύνουν τους λαθρεμπόρους από το να μετατρέψουν το οινόπνευμα σε λαθραίο ποτό. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για τους λαθρέμπορους οινοπνευματωδών ή και για τους πελάτες τους και μέχρι του τέλους της ποτοαπαγόρευσης περισσότεροι από 10.000 Αμερικανοί είχαν… σκοτωθεί από «μπόμπες» ποτά. Μεγάλο μέρος από τα παράνομα ιδιοσκευάσματα πωλούνταν σε διαβόητα νυχτερινά μπαρ, τα «speakeasies» (ονομάζονταν έτσι από την πρακτική του να μιλάς ψιθυριστά για να μην δίνει στόχο στην αστυνομία και τους γείτονες).

Η Κυρία του Κυρίου των ΗΠΑ
Η συνωμοσία:
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κατέστησε τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Γούντροου Γουίλσον ανίκανο να κυβερνήσει και η σύζυγός του κρυφά ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

Η αλήθεια: Ο Γουίλσον υπέστη ένα ισχυρό πλήγμα στην υγεία του, προς το τέλος της προεδρίας του – αλλά η κυβέρνηση θεώρησε τότε ότι ήταν προς το συμφέρον της χώρας να κρατηθεί μυστικό. Ο κόσμος δεν γνώριζε για το εγκεφαλικό επεισόδιο επί μήνες, οπότε η σύζυγός του, Edith Wilson, έλαβε τις πολλές αποφάσεις. Παρά το γεγονός ότι η κυρία Wilson ισχυρίστηκε ότι ενήργησε μόνο ως «διαχειριστής», οι ιστορικοί που ανέλυσαν τη θητεία του Wilson επιβεβαιώνουν ότι για διάστημα περισσότερο από ένα χρόνο η κυρία Wilson ήταν ουσιαστικά η πρόεδρος!

Ξέρουμε τι σκέφτεσαι
Η συνωμοσία:
Η CIA δοκιμάζει το LSD και άλλα παραισθησιογόνα φάρμακα σε Αμερικανούς, σε ένα απόρρητο πείραμα σχετικά με την τροποποίηση της συμπεριφοράς.

Η αλήθεια: Το πρόγραμμα ήταν γνωστό ως MK-ULTRA και ήταν πραγματικό. Η CIA ξεκίνησε χρησιμοποιώντας εθελοντές – ο μυθιστοριογράφος Ken Kesey ήταν ένας από αυτούς. Το MK-ULTRA άφησε πίσω του πολλά θύματα με μόνιμη διανοητική αναπηρία.

Ο κατάσκοπος με το χρυσό συμβόλαιο
Η συνωμοσία:
Ο Δαλάι Λάμα είναι πράκτορας της CIA.

Η αλήθεια: Ίσως ο λόγος που ο Δαλάι Λάμα χαμογελά σε όλες τις φωτογραφίες του έχει να κάνει με τον εξαψήφιο μισθό που έβγαλε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα πληροφοριών, εισέπραξε 180.000 δολάρια από χρηματοδότηση της CIA για την αντίσταση του Θιβέτ από το ποσό των 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων που διατέθηκε. Η ιδέα ήταν να διαταραχθεί και να παρεμποδιστεί η επεκτατικότητα της Κίνας.

Ποιος παρακολουθούσε τον Τζον Λένον
Η συνωμοσία:
Το FBI κατασκόπευε τον πρώην Beatle, John Lennon.

Η αλήθεια: Σίγουρα! Όπως πολλοί διάσημοι αντιφρονούντες ο Lennon θεωρείτο απειλή: «Αντιπολεμικά τραγούδια, όπως το Give Peace a Chance δεν τοποθετούσαν τον πρώην Beatle στη γραμμή Nixon», ανέφερε το NPR το 2010. «Το 1971, το FBI έθεσε τον Lennon υπό επιτήρηση και η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης προσπάθησε να τον απελάσει ένα χρόνο αργότερα.»

Ψεύτικη μάχη πραγματικός πόλεμος
Η συνωμοσία:
Το περιστατικό στον Κόλπο του Τόνκιν στις 2 Αυγούστου 1964, ήταν στημένο για να προκαλέσει την αμερικανική επέμβαση στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η αλήθεια: Μέχρι τη στιγμή που οι ειδήσεις έφταναν στους Αμερικανούς, τα γεγονότα γύρω από την επίθεση του Βόρειου Βιετνάμ στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο Maddox ήταν ασαφή. Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα πληροφοριών αποκάλυψαν αργότερα ότι το Maddox παρείχε υποστήριξη για επιθέσεις του Νότιου Βιετνάμ σε ένα κοντινό νησί και ότι οι Βορειοβιετναμέζοι ανταπέδωσαν. Το γεγονός «άνοιξε τις πύλες για άμεση αμερικανική στρατιωτική συμμετοχή στο Βιετνάμ».

Ο δολοφόνος ήταν γνωστός
Η συνωμοσία:
Για δεκαετίες, οι εταιρείες παραγωγής τσιγάρων απέκρυπταν στοιχεία ότι το κάπνισμα είναι θανατηφόρο.

Η αλήθεια: Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, έρευνα έδειχνε μια αδιαμφισβήτητη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Philip Morris παραδέχτηκε ότι το κάπνισμα, «ναι», μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Ένα θαμμένο μυστικό…
Η συνωμοσία:
Ο ΕΤ είναι θαμμένος στην έρημο του Νέου Μεξικού.

Η αλήθεια: Αυτό είναι πράγματι αληθινό: Το βιντεοπαιχνίδι της «Atari», το «Extra-Terrestrial» είχε τέτοια αποτυχία, που η εταιρεία έθαψε αδιάθετες κασέτες σε χώρο υγειονομικής ταφής στο Νέο Μεξικό…

Ο Καναδάς ανιχνεύει τους gay
Η συνωμοσία:
Η κυβέρνηση του Καναδά ήταν τόσο παρανοϊκή με την ομοφυλοφιλία που ανέπτυξε μια μηχανή ανίχνευσής τους: «gaydar».

Η αλήθεια: Πραγματικά συνέβη: Στη δεκαετία του 1960, η κυβέρνηση προσέλαβε έναν καθηγητή πανεπιστημίου για να αναπτύξει έναν τρόπο ανίχνευσης της ομοφυλοφιλίας σε ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Ηρθε με μια μηχανή που μετρούσε τη συμπεριφορά των μαθητών κατά την παρακολούθηση ερωτικών εικόνων με πρωταγωνιστές του ίδιου φύλου. Η καναδική κυβέρνηση χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο για να αποκλείσει ή να απολύσει περισσότερους από 400 άνδρες από τη δημόσια διοίκηση και τον στρατό.

με πληροφορίες από Reader’s Digest/ ethnos / photo unsplash