Μαρτυρία του 9ου αιώνα για Κυνοκεφάλους

Κυνοκέφαλοι. Γνωστοί και μη εξαιρεταίοι στις παραδόσεις και τους θρύλους τόσων και τόσων λαών.

Μα ήταν απλά θρύλοι, ή μήπως όχι; Παρακάτω βλέπουμε την απαντητική επιστολή ενός διάσημου μοναχού, ονόματι Ράτραμνος, που έζησε τον 9ο μΧ αιώνα, προς κάποιον, ο οποίος τον ερωτούσε εάν οι κυνοκέφαλοι έχουν ψυχή ανθρώπου. Προφανώς αν οι μαρτυρίες για την ύπαρξή τους δεν ήταν πολλές και πειστικές, δεν θα έκανε καν τον κόπο να του γράψει…

Προς κάποιον, ο οποίος έχει προικηθεί με τα θεία δώρα της θείας Χάριτος, τον Ρίμπερτ, τον τιμημένο γέροντα, ο Ράτραμνος τον χαιρετά εν Χριστώ Ιησού, αιώνιον.

Αφού πληροφορήθηκες για το αίτημά μας, μας έγραψες για αυτά τα πράγματα που μπόρεσες να μάθεις, όσον αφορά τη φύση των Κυνοκέφαλων και με χαροποίησες όχι λίγο. Θα ανατρέξω πολύ λίγο σε αυτά που υποστήριξες σχετικά με δαύτους, μα γνωρίζεις πως δεν έφτασα σε αυτό το συναίσθημα μέσω της ναρκώσεως της αδιαφορίας, μα ήμουν στ’ αλήθεια αβέβαιος για όσα δεν είχαν πιστοποιηθεί από την παρουσία κάποιου που θα με πληροφορούσε για αυτά. Μα τώρα, ένας αδελφός ήρθε σε εμάς και θα επιστρέψει σε εσένα και δοθείσης της ευκαιρίας επιθυμούμε να φανερώσουμε σύντομα τα όσα πιστεύουμε, όσον αφορά την έρευνά σου. Ερωτούσες τι να πιστέψεις για αυτούς τους Κυνοκέφαλους: εάν κατάγονται από τη γενιά του Αδάμ ή αν έχουν τις ψυχές των θηρίων. Αυτό το ερώτημα μπορεί να τεθεί ως ακολούθως.

Αν έπρεπε να θεωρήσουμε το είδος αυτών των “ανθρώπων” όπως είναι, είναι φανερό ότι έχουν καταγωγή από τους απογόνους των πρώτων ανθρώπων. Και φυσικά είναι αδύνατον να υποθέσουμε ότι ένα άτομο προήλθε από κάποια έτερη πηγή, παρά μόνον αυτή των προγόνων του. Αν αναρωτιόμαστε για τα είδη των θηρίων, όπως θεωρούνται αυτά από τους ανθρώπους, από τη φύση τους δεν επικοινωνούν. Με αυτή τη γνώση, παράλληλα, αν ήμασταν ικανοποιημένοι με την υπόθεση που κάναμε (η οποία πρεσβεύεται ξεκάθαρα και από τους σοφούς εκκλησιαστικούς άνδρες), τότε οι Κυνοκέφαλοι πρέπει να θεωρούνται κοντινότεροι στα θηρία, παρά στους ανθρώπους. Αν όντως έχουν ένα σκυλίσιο κεφάλι και γαβγίζουν, αυτό δείχνει ότι δεν είναι άνθρωποι, αλλά όμοιοι με τα θηρία.

Ύστερα, ένα ανθρώπινο κεφάλι είναι στρογγυλό και είναι τοποθετημένο στην κορυφή του σώματος, ώστε να μπορεί να ατενίζει τον ουρανό, ενώ το κεφάλι του σκύλου είναι μακρόστενο και κοιτά προς το έδαφος. Και οι άνθρωποι μιλούν, ενώ οι σκύλοι γαβγίζουν. Στ’ αλήθεια, μέσα από τα γράμματα που με καλοσύνη μας έστειλες, φαίνεται ότι ενώ αναφέρουν με λεπτομέρειες τη φύση αυτών των Κυνοκέφαλων, λένε και κάποια άλλα πράγματα, τα οποία δείχνουν να συμφωνούν με το ότι αυτοί έχουν το λογικό μυαλό ενός ανθρώπου, παρά τις αισθήσεις ενός θηρίου. Έτσι λοιπόν, υπακούν τους νόμους της κοινωνίας τους, λέγεται ότι ζουν σε σπίτια, καλλιεργούν τη γη και συλλέγουν τις σοδειές, δείχνουν να σέβονται τα συνήθη έθιμα με το να ντύνονται με ανθρώπινη σεμνότητα -κάτι που δεν είναι χαρακτηριστικό των θηρίων. Και αυτό το τελευταίο είναι απόδειξη για την αίσθησή τους περί ντροπής. Δεν χρησιμοποιούν κουρέλια για ρούχα, αλλά έγραψες ότι χρησιμοποιούν υφάσματα. Τώρα, όλα αυτά μοιάζουν να αποδεικνύουν ότι ένα λογικό μυαλό βρίσκεται μέσα τους.

Από τη στιγμή που μια κοινωνία μπορεί να οριστεί ως η ένωση πεπτωκόντων ανθρώπων υπό τον ίδιο νόμο και εφόσον αυτοί οι Κυνοκέφαλοι λέγεται ότι ζουν μαζί με άλλους σε σπίτια, πιστεύω ότι το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τους ανθρώπους, αυτό του πολιτισμού, βρίσκεται ανάμεσα σε τέτοια πλάσματα. Και αν πράγματι σχηματίζουν πλήθος όταν μαζεύονται μαζί, σημαίνει ότι μπορούν να ζήσουν μαζί υπό κάποιου είδους νομοθεσία. Είναι αλήθεια ότι όπου υπάρχει ο νόμος, εκεί υπάρχει και η ομόφωνη συμφωνία των απόψεων και καμιά μορφή νόμου δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν έχει θεσπιστεί με κοινή αποδοχή. Επίσης, οι νόμοι δεν μπορούν να δημιουργηθούν ή να επιζήσουν, χωρίς κάποιου είδους ηθική καθοδήγηση.

Το γράμμα σου αναφέρει ότι καλλιεργούν χωράφια, οργώνουν τη γη και σπέρνουν για να αποκομίσουν κέρδος και ότι είναι ικανοί στις χειροτεχνίες. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα ήταν απόντα εάν οι Κυνοκέφαλοι δεν ήταν προικισμένοι με ένα λογικό νου για να τα κάνει δυνατά. Και είναι λογικό χαρακτηριστικό το να αναζητήσεις την αιτία μιας απλής πράξης, όπως το τι είναι, που κάνει το χώμα γόνιμο και γιατί αυτό έδωσε τόση σοδειά. Χωρίς τις αγροτικές γνώσεις για τα παραπάνω, το χώμα δεν θα μπορούσε ποτέ να καλλιεργηθεί.

Επιπλέον, έχουν την ευφυία ενός λογικού μυαλού, για το πώς να φτιάξουν ρούχα από μαλλί ή βαμβάκι ή ύφασμα και χωρίς την τέχνη αυτή δεν θα μπορούσαν να τα αποκτήσουν τα ρούχα τους. Και η γνώση της τέχνης και της χειροτεχνίας υπάρχει μόνο σε ένα λογικό μυαλό. Αλλά και το να ντύνονται -από ντροπή- είναι σημάδι τιμής, η οποία δεν έχει νόημα σαν έννοια, παρά μόνο εάν μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ αισχύνης και αξιοπρέπειας. Και σαφώς κανείς δεν θα κοκκινίσει από ντροπή, παρά μόνον εάν έχει κάποια αξιοπρέπεια. Κανείς, πλην κάποιου παράλογου, θα αρνούνταν ότι όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά ενός λογικού μυαλού. Όταν μου έγραψες πως υπάρχουν και άλλα πράγματα ανάμεσα στους Κυνοκέφαλους, αποδεικνύεται ότι όντως υπάρχει λογικός νους μέσα τους. Στ’ αλήθεια, ο άνθρωπος ξεχωρίζει από τα ζώα μόνο από τη λογική του. Οι άνθρωποι φαίνεται ότι είναι καλύτεροι στην εκλογίκευση από τα ζώα. Η δημοσιευμένη μαρτυρία για τον μάρτυρα άγιο Χριστόφορο φαίνεται να υποστηρίζει επαρκώς αυτή την άποψη. Οπως μάλιστα διαβάζουμε εκεί, πιστεύεται ότι καταγόταν από αυτή τη φυλή και αφιέρωσε τη ζωή και το μαρτύριό του σε φωτεινές αρετές, καθώς πιστεύεται ότι φωτίστηκε να βαπτιστεί με τη βοήθεια ενός σύννεφου που κατέβηκε πάνω του.

Επίσης, πολλά πράγματα αναφέρονται ως διασπειρόμενες φήμες, φήμες που δείχνουν ότι αυτή η φυλή κατέχει όντως λογική σκέψη. Ο άγιος Ισίδωρος της Σεβίλλης είπε, όταν έγραφε για τα διάφορα τέρατα που κατάγονται από την ανθρώπινη φυλή στο βιβλίο των Ετυμολογιών, ότι καθώς υπάρχουν “τερατώδη” άτομα στους πληθυσμούς των ανθρώπων, έτσι υπάρχουν και “τερατώδεις” φυλές μέσα στη μεγάλη ανθρώπινη φυλή στο σύνολό της. Οι γίγαντες, οι Κυνοκέφαλοι, οι κύκλωπες κτλ. Λέγοντας αυτά, δείχνει ότι πίστευε πως οι Κυνοκέφαλοι καταγόταν από τους απογόνους του πρώτου ανθρώπου. Όπως στις διάφορες χωριστές φυλές φαίνεται κάποια μέλη τους να γεννιούνται ενάντια στους συνήθεις νόμους της φύσης, για παράδειγμα οι δικέφαλοι, οι νάνοι, οι ερμαφρόδιτοι ή ανδρόγυνοι, και πολλοί ακόμη, αλλά ακόμη και αυτοί, δεν μοιάζουν να ζουν ενάντια στους νόμους της φύσης, μα ζουν με το δικό τους τρόπο και τη δική τους ομάδα, μιας και ο φυσικός νόμος είναι ζήτημα της δικαιοδοσίας του Θεού. Κατά παρόμοιο τρόπο, και αυτά τα “θαυμαστά” τέρατα φαίνεται ότι προσθέτουν έναν τερατώδη κλάδο στη γενεαλογία της ανθρώπινης φυλής: τέρατα που αναφέρθηκαν παραπάνω και πολλά ακόμη, τα οποία θέλουν πολύ χρόνο να τα καταγράψω, όπως οι πυγμαίοι, εκείνοι που έχουν το μπροστά μέρος τους πίσω, που το ανάστημά τους λέγεται ότι φτάνει το μισό μέτρο και τα πέλματά τους κοιτούν προς τα πίσω και ότι έχουν 8 δάχτυλα σε κάθε πόδι, ή εκείνοι με τις αλογίσιες οπλές, οι οποίοι είναι μια μίξη ανθρώπινου σώματος με πόδια αλόγου, οι Μάκροβοι που έχουν ύψος διπλάσιο από τον μέσο άνθρωπο και μια φυλή γυναικών στην Ινδία η οποία μένει έγκυος στην ηλικία των πέντε και δεν ζει πάνω από οκτώ χρόνια. Και πολλά ακόμη περίεργα όντα είναι που μπορεί κανείς να μιλήσει για αυτά.

Όμως παρόλο που αυτά τα τέρατα αναφέρονται ότι κατάγονται από την ανθρώπινη φυλή, σπάνια υποστηρίζεται ότι είναι άνθρωποι προικισμένοι με τη λογική -στο μέτρο του δυνατού βεβαίως. Αν εξαιρέσουμε τους γίγαντες, σχεδόν κανείς δεν αμφιβάλλει ότι όλοι αυτοί οι λαοί γεννήθηκαν από ανθρώπους και αφού επιπλέον αυτά τα όντα μαρτυρούνται και στις ιερές γραφές, δεν θα πρέπει να τα απορρίψουμε. Αφού οι Κυνοκέφαλοι συγκαταλέγονται ανάμεσά τους, θεωρούνται ότι είναι έλλογοι. Σίγουρα, τα δεδομένα που αφορούν τον άγιο Χριστόφορο το μαρτυρούν αυτό, καθώς αυτή η γνωστή φήμη διεσπάρη παντού. Ό,τι παράγεται από ένα ανθρώπινο ον, είναι και αυτό άνθρωπος και έχει προικισθεί με την ευφυία της ανθρώπινης λογικής. Λέγεται ότι ένα κουτάβι γεννήθηκε από μια κυρία ή ότι ένα φίδι βγήκε από τη μήτρα μίας άλλης. Εγώ δεν θα συμφωνούσα ότι το κουτάβι ή το φίδι όμως είχαν ανθρώπινο ή λογικό μυαλό.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ1991ΕΛ

photo pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...