«Μαγικός» καθρέφτης του 16ου αιώνα έκρυβε την εικόνα του Βούδα – Πώς έγινε η σπάνια ανακάλυψη (vid)

Πριν οι καθρέφτες γίνουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ο κόσμος κοιτούσε μέσα σε γυαλισμένο μπρούντζο για μια αντανάκλαση της εμφάνισής του.

Συχνά τα αντικείμενα αυτά κοσμούσαν τρισδιάστατα σύμβολα στην κυρτή επιφάνειά τους, αλλά κάποια είχαν και μια επιπλέον διάσταση μυστηρίου.

Ερευνώντας αρχειακό υλικό στο Cincinnati Art Museum, η επιμελήτρια Hou-mei Sung ανέσυρε ένα αντικείμενο που έμοιαζε με έναν συνηθισμένο «καθρέφτη», στο πίσω μέρος του οποίου υπήρχε το όνομα του Amitabha Buddha. Μετά από πιο προσεκτική έρευνα συνειδητοποίησε ότι το μικρό ορειχάλκινο αντικείμενο αποκάλυπτε, όταν φωτιζόταν, μια κρυφή εικόνα του Βούδα μέσα σε ακτίνες.

Ένας «μαγικός»… καθρέφτης
Χαρακτηριζόμενο πλέον ως «Μαγικός Καθρέφτης», αυτό το εξαιρετικά σπάνιο έργο τέχνης είναι μέρος μια μικρής συλλογής διαπερατών από φως αντικειμένων που χρονολογούνται από την κινεζική δυναστεία Χαν (202 πΧ με 220 μΧ).

Πιστεύεται ότι ελάχιστα βουδιστικά αντικείμενα από την Κίνα και την Ιαπωνία έχουν διασωθεί και σήμερα στεγάζονται στο Shanghai Museum, το Tokyo National Museum και το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης.

Η ανακάλυψη της επιμελήτριας στο Cincinnati Art Museum θεωρείται ότι είναι το παλαιότερο τέτοιο αντικείμενο που ήρθε στο φως και κατά πάσαν πιθανότητα ήταν διακοσμητικό αντικείμενο σε ναό ή στην οικία πλούσιας οικογένειας.

ethnos/ pexels

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί