Λάθος η επικρατούσα θεωρία για τους λόγους μουμιοποίησης των νεκρών στην αρχαία Αίγυπτο

Επιστήμονες εξηγούν τους πραγματικούς σκοπούς της ταρίχευσης και καταρρίπτουν αποικιοκρατική αντίληψη βικτωριανών, δουαρδιανών αιγυπτιολόγων. Οι λόγοι που επικράτησε μέχρι σήμερα.

Οι αιγυπτιακές μούμιες από την περίοδο της ανακάλυψής τους από τον ”σύγχρονο κόσμο” αποτελούν για πολλούς ένα διαρκές μυστήριο που εξάπτει την φαντασία ενώ παράλληλα αποτελεί έναν άρρηκτο δεσμό μεταξύ αρχαιότητας και παρόντος.

Μέχρι σήμερα, η επικρατούσα θεωρία για τους λόγους που οδήγησαν στην ανάπτυξης της απαιτητικής τεχνικής της ταρίχευσης στην αρχαία Αίγυπτο, ήταν πως απλά στόχευε στην διατήρηση της ανθρώπινης μορφής και προφανώς στην υστεροφημία βασιλέων, αξιωματούχων και άλλων εξεχόντων προσωπικοτήτων.

Τώρα όμως, φαίνεται πως αυτή η προσέγγιση ήταν μάλλον εσφαλμένη.

Αντιθέτως, ήταν μάλλον ένας τρόπος μετατροπής των νεκρών σε μια μορφή που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους ‘θεούς‘. Στόχος δεν ήταν δηλαδή η απλά η εξασφάλιση της διατήρησης των μεμονωμένων χαρακτηριστικών για επίγειους λόγους αλλά ο ένοικος του τάφου να πάρει μια μορφή που θα ήταν ταιριαστή σε μια ”θεϊκή φόρμουλα”.

HuffPost/pixabay

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί