«La Fortuna»: Πειρατικό πλοίο που εξερράγη και βυθίστηκε το 1748 βρέθηκε… τυχαία στη Βόρεια Καρολίνα

Μεταπτυχιακοί φοιτητές ανακάλυψαν τυχαία, καθώς ερευνούσαν άλλα ναυάγια, το κουφάρι ενός πλοίου στη Βόρεια Καρολίνα

Συγκεκριμένα ανακάλυψαν τέσσερα ναυάγια του 18ου αιώνα στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνας, συμπεριλαμβανομένου αυτού που πιθανόν να είναι το ναυάγιο του La Fortuna, ενός ισπανικού κουρσάρου από την Κούβα που εξερράγη κατά τη διάρκεια επίθεσης το 1748.

Τα ναυάγια βρέθηκαν κοντά στην πόλη Μπράνσγουικ , ένα σημαντικό αποικιακό λιμάνι στη νότια ακτή της Βόρειας Καρολίνας. Η πόλη ήταν ο πρώτος επιτυχημένος ευρωπαϊκός οικισμός στην περιοχή Κέιπ Φίαρ (που πήρε το όνομά της από τον φόβο των ναυτικών του 16ου αιώνα για ναυάγιο), και το λιμάνι χρησιμοποιούνταν για την εξαγωγή προϊόντων πεύκου όπως πίσσα και νέφτι που χρησιμοποιούνταν από το Βασιλικό Ναυτικό. Αλλά οι αρχαιολόγοι που ερευνούσαν την περιοχή δεν περίμεναν να βρουν τόσο μεγάλο αριθμό ναυαγίων και αποικιακών αντικειμένων.

«Η ορατότητα [υποβρυχίως] είναι σταθερά αρκετά χαμηλή στον ποταμό Cape Fear», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Cory van Hees, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο East Carolina (ECU) . Ο Van Hees αποπροσανατολίστηκε κατά την κατάδυση και συνάντησε δοκούς ξύλου που προεξείχαν από τη λάσπη. «Δεν κατάλαβα τι έβλεπα εκείνη τη στιγμή», είπε ο van Hees, «αλλά ήξερα ότι έπρεπε να μεταφέρω την ξύλινη κατασκευή στο διδακτικό προσωπικό».


Οι συν-επικεφαλής του έργου, οι ναυτικοί αρχαιολόγοι του ECU, Jason Raupp και Jeremy Borrelli , πιστεύουν ότι ένα από τα ναυάγια, το οποίο περιλαμβάνει 47 ξύλα, είναι το La Fortuna. Ιστορικά αρχεία αναφέρουν ότι δύο ισπανικά πλοία αγκυροβόλησαν στα ανοιχτά της πόλης Brunswick στις 4 Σεπτεμβρίου 1748. Οι Ισπανοί άρχισαν να επιτίθενται στην τότε αγγλική πόλη, αλλά αιφνιδιάστηκαν από μια αντεπίθεση των αποίκων μερικές ημέρες αργότερα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, το La Fortuna εξερράγη και βυθίστηκε.

Η ομάδα του έργου βρήκε δύο σημαντικές ενδείξεις ότι το ναυάγιο είναι όντως η La Fortuna: τα ξύλα και τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά, συμπεριλαμβανομένων ισπανικών κεραμικών

Μέρος του ξύλου που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του πλοίου προερχόταν από ένα είδος κυπαρισσιού που προέρχεται από την Κεντρική Αμερική. Αυτό υποδηλώνει ότι οι ναυπηγοί χρησιμοποίησαν πρώτες ύλες από μια ισπανική αποικία της Καραϊβικής για την κατασκευή του πλοίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και το La Fortuna είναι το μόνο ισπανικό πλοίο που είναι γνωστό ότι έχει βυθιστεί σε αυτήν την περιοχή.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί