• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κι όμως, υπάρχει ουσία στα τυριά που τα κάνει εξίσου εθιστικά με τα ναρκωτικά!

Κι όμως, υπάρχει ουσία στα τυριά που τα κάνει εξίσου εθιστικά με τα ναρκωτικά!

Το τυρί περιέχει μια χημική ουσία που εμπεριέχεται και στα ναρκωτικά, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι μπορεί να προκαλέσει εθισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Public Library of Science One, η Δρ Έρικα Σουλτ και οι συνεργάτες της θέλησαν να διερευνήσουν γιατί ορισμένα τρόφιμα είναι πιο εθιστικά από κάποια άλλα.

Χρησιμοποιώντας την κλίμακα Yale Food Addiction Scale, θέλησαν να μετρήσουν τον βαθμό εξάρτησης των ανθρώπων σε διάφορα τρόφιμα.

Αρχικά ζήτησαν από 120 φοιτητές να επιλέξουν μεταξύ 35 τροφών ποικίλης διατροφικής αξίας. Στο δεύτερο σκέλος της μελέτης, 384 άτομα έπρεπε να επιλέξουν από την ίδια λίστα τροφίμων, η οποία όμως είχε καταρτιστεί με ιεραρχική γραμμή σειρά.

Εν τέλει διαπίστωσαν ότι το τυρί είναι εθιστικό, καθώς περιέχει κασεΐνη.

Η κασεΐνη υπάρχει σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και μπορεί να επιδράσει στους υποδοχείς οπιοειδών του ανθρώπινου εγκεφάλου, οι οποίοι ευθύνονται για τις εξαρτητικές συμπεριφορές.

clear martini glass on brown surface

Αυτός είναι και ο λόγος που στις υψηλότερες θέσεις στη λίστα με τα τρόφιμα που προκαλούν εθισμό, περιλαμβάνονταν όσα εμπεριείχαν τυρί.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν, επίσης, ότι τα κατεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται περισσότερο με την εξαρτητική συμπεριφορά, με τα λιπαρά φαγητά να είναι εκείνα από τα οποία δύσκολα μπορεί κανείς να απαλλαγεί.

«Τα λιπαρά σχετίζονται με προβληματική συμπεριφορά στο φαγητό, ανεξαρτήτως αν το άτομο έχει ενδείξεις εθιστικής συμπεριφοράς ή όχι» εξηγεί η Δρ Σουλτ.


onmed/photo unsplash