• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ιστορίες πίσω από τις μεγαλύτερες εγκαταλελειμμένες πόλεις -φαντάσματα στον κόσμο

Ιστορίες πίσω από τις μεγαλύτερες εγκαταλελειμμένες πόλεις -φαντάσματα στον κόσμο

Πολλές ερειπωμένες πόλεις σε όλο τον κόσμο κρατούν τη σιωπή τους διατηρώντας τα φαντάσματα τους, παραδομένες στη δίνη της μοναξιάς ή την καταστροφική μανία της φύσης.

Μία από τις μεγαλύτερες πόλεις-φαντάσματα είναι η Ordos Kangbashi που βρίσκεται στην Κίνα όπως και η Ashgabat στο Τουρκμενιστάν. Στα Βαρώσια της Κύπρου βρίσκεται επίσης το παραθαλάσσιο εγκαταλελειμμένο θέρετρο που είναι εξίσου εντυπωσιακό. Πολλές από αυτές τις πόλεις-φαντάσματα σήμερα παίζουν το δικό τους ρόλο σε κινηματογραφικές ταινίες, προσφέροντας μοναδικό δραματικό τόνο στην ατμόσφαιρα. Στέκονται σαν δυσοίωνες χρονοκάψουλες έτοιμες πάντα να εξάψουν τη φαντασία χιλιάδων τουριστών που τις επισκέπτεται με μια αίσθηση αναμονής ,περιπέτειας και τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι.

Εάν θέλετε μπορείτε να εξερευνήσετε μαζί μας μερικές από τις πιο συναρπαστικές εγκαταλελειμμένες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

— Ordos Kangbashi, – Κίνα

Είναι η μεγαλύτερη πόλη φάντασμα στον κόσμο
Βρίσκεται στην κεντρική Μογγολία, και χτίστηκε με την προϋπόθεση να γίνει μια σύγχρονη πόλη με υπερσύγχρονη αρχιτεκτονική, μεγάλα γήπεδα και πανέμορφους δημόσιους χώρους. Σε λιγότερο από 10 χρόνια, η πόλη πέτυχε τους στόχους της αλλά απέτυχε να προσελκύσει κατοίκους να μείνουν σε αυτή. Κατασκευάστηκε για 300.000 άτομα, αλλά μόνο 70.000 άνθρωποι μετακόμισαν στην πόλη. Στο τέλος έφυγαν και αυτοί, καθώς σταμάτησε η ανοικοδόμηση και η επέκταση, με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει. Σήμερα, σε αυτή την πόλη -φάντασμα, πολλά οικοδομικά τετράγωνα είναι έρημα όπως είναι άδεια και τα περισσότερα κτήρια.

Ordos New Town, China’s largest ghost city

— Ashgabat, – Turkmenistan

Άλλη μια μεγάλη πόλη-φάντασμα αλλά γνωστή για τα μαρμάρινα κτίρια της είναι η Ashgabat στο Τουρκμενιστάν η οποία εκτείνεται στα 4.5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Η χώρα ανήκε στην πρώην Σοβιετική Ένωση και ο ηγέτης της μπορεί άνετα να συγκριθεί με τον Kim Jong-Un της Βόρειας Κορέας. Το 1991 ο πρόεδρος Saparmurat Niyazov, θέλησε στο Ashgabat να δημιουργήσει τη “χρυσή εποχή του Τουρκμενιστάν”. Σπάζοντας όλα τα ρεκόρ ύψωσε 543 δημόσια μαρμάρινα κτίρια και έκανε γνωστή την πόλη γι αυτή την πολυτελή ιδιομορφία της. Σήμερα, η πόλη σε μεγάλο βαθμό είναι μια πόλη-φάντασμα λόγω της ιδιόμορφης και απομονωμένης κουλτούρας της, την οποία εφάρμοσε ο Niyazov. Το Τουρκμενιστάν είναι η έβδομη χώρα με τη λιγότερη επισκεψιμότητα στον κόσμο.

Gozel sha herimiz Ashgabat | 2019

— Wittenoom, Αυστραλία

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, η Wittenoom ήταν η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή Pilbara. Ιδρύθηκε το 1946, και ήταν η κατ’ εξοχή πόλη εξόρυξης αμιάντου στη Δυτική Αυστραλία. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το κοντινό φαράγγι ήταν γεμάτο με μπλε αμίαντο, -ένα σημαντικό ακατέργαστο δομικό υλικό. Η ζήτηση για αμίαντο άρχισε να φθίνει, εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων υγείας και οδήγησε στο κλείσιμο του ορυχείου το 1966 με τους περισσότερους κατοίκους να φεύγουν από την πόλη σε αναζήτηση εργασίας. Το Wittenoom έκλεισε επισήμως το 2007 και η αυστραλιανή κυβέρνηση για να περιορίσει την πρόσβαση στην πρώην πόλη εξόρυξης αμιάντου, την αφαίρεσε από όλους τους επίσημους χάρτες. Λόγω των εξορύξεων, οι ίνες αμιάντου εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος και ο μολυσμένος αέρας γύρω από το Wittenoom καθιστούν επικίνδυνη την παραμονή στην πόλη. Από το 2018, υπάρχουν μόνο τρεις μόνιμοι κάτοικοι της Wittenoom που αψηφούν την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Wittenoom Pilbara WA

— Ruby, Arizona

Η εγκαταλελειμμένη πόλη της άγριας δύσης ήταν άλλη μια περιοχή εξόρυξης μεταλλευμάτων και έγινε επίσημα πόλη όταν άνοιξε το πρώτο ταχυδρομείο το 1910. Η πόλη εξόρυξης Ruby, ιδρύθηκε στην κοιλάδα Bear κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1870 και για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της παλιάς δύσης, ήταν ένας παράδεισος για κτηνοτρόφους βοοειδών, ζωοκλέφτες, και άλλους εγκληματίες .Το ορυχείο που ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1870 παρήγαγε χρυσό, ασήμι, μόλυβδο, ψευδάργυρο και χαλκό.
Σήμερα η πόλη Ruby, παραμένει μια από τις καλύτερα διατηρημένες πόλεις-φαντάσματα στα νοτιοδυτικά της Arizona. Οι λάτρεις της φύσης και των ιστοριών της Άγριας Δύσης δεν είναι οι μόνοι που γοητεύονται με την πόλη. Η γύρω περιοχή ήταν γνωστή, για κάποια από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα εκείνης της εποχής που αφορούν το θάνατο έξι πολιτών. Το πρώτο περιστατικό συνέβη το Φεβρουάριο του 1920, όταν Μεξικάνοι ληστές Βιλίστας, έκλεψαν και σκότωσαν τους δύο ιδιοκτήτες του εμπορικού καταστήματος της πόλης Ruby. Η δεύτερη επίθεση συνέβη δεκατέσσερις μήνες αργότερα τον Απρίλιο του 1921, όταν και πάλι οι ίδιοι ληστές σκότωσαν και λήστεψαν τους καινούριους ιδιοκτήτες του καταστήματος. Δύο από αυτούς συνελήφθησαν για το έγκλημα, αλλά σύντομα διέφυγαν οδηγώντας σε νέο αιματοκύλισμα την ιστορία, σύμφωνα με τους θρύλους της Αμερικής. Η έρημη πόλη Ruby είναι πλέον ιδιωτική γη, αλλά είναι ανοικτή στο κοινό με μια μικρή χρέωση. Παραμένει μια από τις καλύτερα διατηρημένες πόλεις στις ΗΠΑ, παρ’ όλο που έχει εγκαταλειφθεί από το 1940 , ενώ τα ορυχεία της έγιναν μια τεράστια αποικία νυχτερίδων που διακρίνονται καθαρά στις εισόδους, ειδικά την δύση του ηλίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ruby Ghost Town | Arizona’s Best Preserved Mining Town | USA | HD

— Βαρώσια, Κύπρος

Ήταν κάποτε ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο, με διάσημους αστέρες του κινηματογράφου να παρελάζουν στις παραλίες της όπως η Elizabeth Taylor, Richard Burton, Raquel Welch και Brigitte Bardot. Το 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, και οι Έλληνες κάτοικοι έφυγαν για να γλυτώσουν τη ζωή τους. Εάν επισκεφθείτε την Αμμόχωστο, από την απέναντι πλευρά του στρατιωτικού φράχτη, θα ανακαλύψετε τις φυσικές πανέμορφες παραλίες των Βαρώσων και θα διακρίνετε ακόμη και τις πολυτελείς ανέσεις που προσέφερε το θέρετρο.
Σήμερα η Varosha -φάντασμα έγινε άλλο ένα θύμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στην Κύπρο και παρέμεινε εγκαταλελειμμένη υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού από το 1974. Στον κάποτε όμορφο τουριστικό προορισμό που είναι περιφραγμένος δεν επιτρέπεται να μπει κανένας εκτός στρατιωτικού προσωπικού και προσωπικού του ΟΗΕ.

Varosha,Ghost town, Famagusta by drone Phantom 3

— Craco, Ιταλία

Η περιοχή έγινε ένα φυσικό σκηνικό για πολλές ταινίες.
Βρίσκεται στην αψίδα της Ιταλικής μπότας, και χρονολογείται πολύ πριν το 1060. Κατά τη διάρκεια της χιλιετούς ιστορίας του,είδε πολλές συγκρούσεις μεταξύ μοναρχών, στρατών και πολιτικών ιδεολογιών. Το 1963, οι τελευταίοι 1.800 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Craco για την ασφάλειά τους και μεταφέρθηκαν στην Craco Peschiera, μια νέα πόλη στην κοιλάδα πιο κάτω. Ταινίες όπως το “Quantum of Solace” και το “The Passion of the Christ” έχουν χρησιμοποιήσει την ιταλική πόλη-φάντασμα για να προσφέρουν ένα θεαματικό και αυθεντικό περιβάλλον στις ιστορίες τους. Παρά το γεγονός ότι η περιοχή εγκαταλείφθηκε, το Craco παραμένει ένας από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας και προστέθηκε στη λίστα του World Monuments Fund το 2010.

Craco – The most beautiful abandoned town

— Centralia, Pennsylvania

Ο εφιάλτης της πόλης Centralia της Πενσιλβανία, ξεπήδησε σχεδόν από το πουθενά. Η φωτιά άνθρακα που καίει κάτω από την πόλη από το 1962 μπορεί να συνεχίσει το καταστροφικό έργο της για άλλα 250 χρόνια.
Σε μια προσπάθεια καθαρισμού του τοπικού χώρου υγειονομικής ταφής έβαλαν φωτιά στις ρωγμές άνθρακα κάτω από την επιφάνεια γης αυτής της μικρής πόλης της Πενσιλβανίας. Όλα αυτά τα χρόνια η φωτιά δεν σταμάτησε να καίει και οι κάτοικοι εγκατέλειψαν σιγά σιγά τα σπίτια τους φοβούμενοι όχι μόνο την πυρκαγιά κάτω από τα πόδια τους αλλά και τις ξαφνικές καταβόθρες και τη δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα. Η κρατική κυβέρνηση καταδίκασε την ενέργεια της τοπικής διοίκησης της Centralia το 1992 και ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής, όπως και των περισσοτέρων σπιτιών που εγκαταλείφθηκαν.
Παρ’ όλα αυτά δεν κατόρθωσαν να σταματήσουν τους επισκέπτες που αγαπούν τις περιπέτειες αφού εξακολουθούν να καταφθάνουν στην Centralia περπατώντας κατά μήκος των ζωγραφισμένων με γκράφιτι ραγισμένων δρόμων που οδηγούν στην πόλη.

Centralia Burning Ghost Town – Pennsylvania USA

Tianducheng- China

Το 2007, η πόλη Tianducheng,- που βρίσκεται περίπου δυο ώρες δυτικά της Σαγκάης, άρχισε να κατασκευάζει ένα μικροσκοπικό Παρίσι. Το αντίγραφο του Παρισιού, είναι χτισμένο σαν ένα τεράστιο συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, και μιμείται τη φημισμένη πόλη των φώτων ακόμη και στον τρόπο ζωής. Από την αρχιτεκτονική σπιτιών με γκρίζες παριζιάνικες προσόψεις, πλακόστρωτα δρομάκια και αναγεννησιακά σιντριβάνια, μέχρι τον ψηλό Πύργο του Άιφελ και μια κρήνη ρεπλίκα από τους κήπους του Λουξεμβούργου.
Η πόλη που χτίστηκε για να υποστηρίξει έναν πληθυσμό 10.000 κατοίκων αλλά παρέμεινε ως επί το πλείστον εγκαταλελειμμένη, εκτός από τους υπαλλήλους μιας γειτονικής γκαλερί διασκέδασης. Η ανάπτυξη μέχρι το 2013 ήταν πολύ αργή – κάτι που οδήγησε πολλούς να την ονομάσουν πόλη-φάντασμα. Εντούτοις, το 2017, αναφέρθηκε ότι ο πληθυσμός στην περιοχή αυξήθηκε σε 30.000 και υπάρχει μια σχετική ανάπτυξη. Επιπλέον, ο υπό κατασκευή σταθμός του μετρό στη γραμμή 3 Hangzhou αναμένεται το 2021 να ανοίξει για να εξυπηρετήσει τους λιγοστούς κατοίκους .
Ενώ οι εμπειρογνώμονες κοροϊδεύουν τον παράδοξο τρόπο ζωής τους, οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτές τις ιδιόμορφες περιοχές είναι αρκετά περήφανοι. Όπως λένε οι ίδιοι: “Ο καλύτερος τρόπος ζωής είναι να τρώτε κινέζικα τρόφιμα, να οδηγείτε ένα αμερικανικό αυτοκίνητο και να ζείτε σε ένα βρετανικό σπίτι. Αυτή είναι η ιδανική ζωή. Η κινεζική μεσαία τάξη ζει στην επαρχία Orange του Πεκίνου, ακούει μουσική reggae καθισμένοι σε σαλόνι με Δανέζικα έπιπλα”.
Τα πράγματα βέβαια δεν πήγαν όπως είχαν προγραμματιστεί. Η πόλη-φάντασμα προσελκύει κυρίως περίεργους τουρίστες και ζευγάρια,που θέλουν να φωτογραφίσουν την ημέρα του γάμου τους μπροστά από τον πύργο του Άιφελ. Η Κίνα δεν θέλει να χτίσει νέες πόλεις και οι κατασκευαστικές επενδύσεις της ευθυγραμμίζονται με τη μελλοντική εισροή κατοίκων. Σε αυτό το σημείο πολλοί ισχυρίζονται ότι όταν η Σαγκάη και οι αμέτρητοι άλλοι αστικοί κόμβοι της Κίνας πέσουν, η Tianducheng και τα νεοκλασικά διαμερίσματά της θα περιμένουν.

China’s Fake Eiffel Tower

Hashima Island- Ιαπωνία

Ήταν γνωστή ως Gunkanjima (νησί θωρηκτό πολεμικό πλοίο).
Το νησί Hashima φιλοξενούσε κάποτε μια πολυσύχναστη κοινότητα, αλλά σήμερα είναι ένα εγκαταλελειμμένο νησί που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του Ναγκασάκι της Ιαπωνίας.
Αρχικά το 1887, αναπτύχθηκε ως κατοικία για αυτούς που εργαζόταν στα υποθαλάσσια ανθρακωρυχεία, αλλά πολύ σύντομα επεκτάθηκε με ένα συγκρότημα πολυκατοικιών που φιλοξενούσαν πάνω από 5.000 άτομα. Εκτός από τα συνηθισμένα κοινοτικά κτίρια, στο νησί φρούριο υπήρχε ένα club, κινηματογράφος, κοινόχρηστο λουτρό, πισίνα, κήπους στον τελευταίο όροφο, καταστήματα, ακόμη και ένα σαλόνι pachinko parlor- (γιαπωνέζικο φλιπεράκι). Το ορυχείο τελικά έκλεισε το 1974, όταν η Ιαπωνία αποσύρθηκε από την εκμετάλλευση άνθρακα και οι θέσεις εργασίας πήγαν στους κατοίκους. Μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον για το νησί αυξάνεται λόγω της ενδιαφέρουσας ιστορίας και της εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής του. Μόνο ένα μικρό τμήμα του νησιού είναι ανοιχτό στο κοινό και παραμένει ένα μοναδικό κομμάτι ιστορίας της γρήγορης εκβιομηχάνισης της Ιαπωνίας
Στο νησί Hashima επίσης γυρίστηκε η ταινία του James Bond “Skyfall” και πρόσφατα χαρακτηρίστηκε περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Visiting Hashima (Gunkanjima, Battleship Island) 端島 軍艦島 | A Travel Movie

photo pexels