Ιεροσόλυμα: Βρέθηκε σφραγίδα από την εποχή του πρώτου Ναού του Σολομώντα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σφραγίδα από πηλό που χρονολογείται στην περίοδο του Ναού του Σολομώντα, που είναι γνωστός και ως «πρώτος Ναός», κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην πλατεία του Δυτικού Τείχους, στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τον Δρ. Weksler-Bdolah, «είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται τέτοια σφραγίδα κατά τη διάρκεια νόμιμης ανασκαφής, επαληθεύοντας την βιβλική αναφορά για ύπαρξη ενός κυβερνήτη στην Ιερουσαλήμ, πριν από 2.700 χρόνια».

Το μέγεθος της σφραγίδας είναι 13 x 14 mm, και είχε κατασκευαστεί με τη μέθοδο του πυρακτωμένου πηλού. Το επάνω μέρος της απεικονίζει δύο αντικριστές φιγούρες, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει μία επιγραφή στα αρχαία Εβραϊκά.

Στη σφραγίδα αναγράφεται η φράση «στον κυβερνήτη της πόλης». Ο τίτλος του κυβερνήτη της πόλης είναι γνωστός, ενώ αναφέρεται σε αξιωματούχο διορισμένο απ’ τον βασιλιά.


H καθηγήτρια Tallay Ornan του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και ο καθηγητής Benjamin Sass του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, περιγράφουν τη σφραγίδα: «Δύο άντρες στέκονται αντικριστά πάνω από μία διπλή γραμμή. Τα κεφάλια τους απεικονίζονται ως μεγάλες κηλίδες, χωρίς λεπτομέρειες. Το εξωτερικό των χεριών τους είναι στραμμένο προς τα κάτω και οι παλάμες τους ανασηκωμένες. Όλες οι μορφές φορούν ρούχα με ρίγες που φτάνουν ως το γόνατο».

Οι αρχαιολόγοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ θεωρούν ότι η σφραγίδα πιθανώς έκλεινε κάποια σημαντική επιστολή ή επίσημο μήνυμα και ότι αποτελούσε το σήμα του κυβερνητικού γραφείου.

Η ανακάλυψη έγινε βορειοδυτικά της πλατείας του Δυτικού Τείχους, από ένα διάστρωμα που χρονολογείται από τον 7ο έως τον 6ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ, ένα από τα πολλά οικήματα της περιοχής ήταν πιθανώς ο προορισμός αυτών των επιστολών και των σφραγίδων.

Προγενέστερες ανασκαφές αποκάλυψαν μεγάλες συλλογές από σφραγίδες σε παρακείμενο χώρο, υποδεικνύοντας ότι πιθανότατα τα οικήματα ανήκαν σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της διοίκησης της Ιερουσαλήμ.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί