Η περίφημη ιστορία απαγωγής της Betty και Barney Hill

Η Betty και ο Barney Hill έγιναν διάσημοι μετά την δημοσίευση της συνάντησής τους με εξωγήινο διαστημόπλοιο στις 19 Σεπτεμβρίου 1961.


Την εποχή εκείνη ελάχιστοι εμπειρογνώμονες στήριζαν αναφορές παρόμοιου χαρακτήρα για UFO και στενές επαφές 3ου τύπου. Ωστόσο, η απαγωγή του ζευγαριού Betty και Barney Hill, δημοσιεύθηκε με λεπτομερείς πληροφορίες και οι διεθνείς τίτλοι έκαναν διάσημα τα ονόματα και την ιστορία τους.
Το ζευγάρι έμενε στο Πόρτσμουθ, Νιου Χάμσαϊρ, με το κατοικίδιο τους τον Delsey. Η Betty ήταν κοινωνικός λειτουργός και ο Barney εργαζόταν στο ταχυδρομείο. Ήταν σεβαστά μέλη της κοινότητας τους όπως επίσης μέλη της NAACP και της Ουνιταριανής εκκλησίας.
Μετά από μια σύντομη εκδρομή στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το ζευγάρι επέστρεφε στο σπίτι τους οδηγώντας στην εθνική οδό 3, μέσω των Λευκών Ορέων. Η Betty καθόταν στο κάθισμα του συνοδηγού και κοίταζε από το παράθυρο, όταν είδε ένα λαμπρό αστέρι που φαινόταν να τους ακολουθεί, χωρίς προβλεπόμενη πορεία και κίνηση. Ο Barney υπέθεσε ότι ήταν απλώς ένα συνηθισμένο αεροσκάφος, αλλά η Betty πρότεινε να σταματήσουν, ώστε να μπορέσουν να έχουν καλύτερη εικόνα και επίσης να δώσουν στο σκυλάκι τους μια στάση.
Αυτό που ακολούθησε είναι η πρώτη καλά τεκμηριωμένη απαγωγή UFO στην ιστορία. Το ζευγάρι ισχυρίστηκε ότι είδε πολλά ανθρωποειδή όντα στο παράθυρο του μεγάλου διαστημικού σκάφους που προσγειώθηκε σε ένα κοντινό χωράφι. Μετά από αυτό δεν είχαν καμία ανάμνηση των επόμενων δύο ωρών.
Ο Μπάρνι σταμάτησε το αυτοκίνητο, έβγαλε τα κιάλια του και τα έδωσε στη Betty να κοιτάξει πρώτη. Ήξερε ότι δεν ήταν αστέρι, όταν είδε να αναβοσβήνουν φώτα διαφορετικών χρωμάτων στο “περίεργου σχήματος” περιστρεφόμενο σκάφος. Πήρε με τη σειρά του τα κιάλια και είδε ότι κατέβαινε πολύ γρήγορα προς τη δική τους κατεύθυνση. Επέστρεψε στο αυτοκίνητο γρήγορα και συνέχισε να οδηγεί προς την Franconia Notch. Η Betty παρακολουθούσε το τεράστιο αθόρυβο σκάφος καθώς πλησίαζε όλο και πιο κοντά, υποχρεώνοντας τους τελικά να σταματήσουν στο δρόμο.
Ο Μπάρνεϊ πήρε το όπλο και τα κιάλια και βγήκε να ερευνήσει. Καθώς προχωρούσε είδε μέσα από τα στρογγυλά παράθυρα ότι στο εσωτερικό υπήρχαν έως και 11 άτομα που δεν έμοιαζαν ανθρώπινα και τον κοίταζαν μέσα από τα παράθυρα.
Πανικοβλημένος άρχισε να τρέχει προς το αυτοκίνητο, όσο πιο γρήγορα μπορούσε, αλλά ξαφνικά ο χρόνος σταμάτησε και βρέθηκαν και οι δυο εξουθενωμένοι με βούισμα στα αυτιά και τσούξιμο σε όλο τους το σώμα 35 χιλιόμετρα πιο κάτω στο δρόμο, χωρίς ξεκάθαρη μνήμη του πως έφτασαν εκεί. Όλα ήταν πολύ θολά στη μνήμη τους και όταν ανακτούσαν κάποιες ελάχιστες στιγμές των γεγονότων, βίωναν για άλλη μια φορά το τσούξιμο και την εξάντληση.
Όταν το ζευγάρι έφτασε το ξημέρωμα στο σπίτι τους, ένιωθαν πολύ περίεργα. Ήξεραν ότι είχαν κάτι, αλλά δεν κατάφεραν να θυμηθούν τίποτα από ότι τους συνέβη.
Δεν είχαν καμία μνήμη για το σχισμένο και λερωμένο φόρεμα της Betty, το γδαρμένο παπούτσι του Barney τον κομμένο ιμάντα από τα κιάλια και τα ρολόγια που χάλασαν και δεν λειτούργησαν ποτέ ξανά. Πρόσεξαν επίσης, πολύ γρήγορα ότι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου υπήρχαν λαμπεροί ομόκεντροι κύκλοι, ενώ μια πυξίδα που τοποθετήθηκε κοντά στους κύκλους έδειξε ότι μαγνητίζονται.
Η Μπέτι εμπιστεύθηκε τα πάντα στην αδελφή της, η οποία τη συμβούλεψε να έρθει σε επαφή με την τοπική βάση Πολεμικής Αεροπορίας και να αναφέρει το περιστατικό. Ο Barney ανησυχούσε περισσότερο ότι θα του δώσουν την ταμπέλα του γραφικού και εκκεντρικού, αλλά δεν απέτρεψε τη Betty να έρθει σε επαφή με την Pease AFB στις 21 Σεπτεμβρίου. Τότε έγινε η πρώτη έκθεση των γεγονότων.
Πέντε μέρες αργότερα, ο κ. Paul Henderson, επισκέφθηκε το σπίτι τους και ολοκλήρωσε την επίσημη έρευνα. Η έκθεση που συντάχθηκε από την Εθνική Επιτροπή Ερευνών για τα Εναέρια Φαινόμενα (NICAP) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Πολεμική Αεροπορία δεν είχε επαρκή στοιχεία για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας.
Ένα σημαντικό όμως στοιχείο αυτής της υπόθεσης αποσιωπήθηκε. Περίπου στον ίδιο χρόνο που ανέφερε το ζευγάρι ότι είδε το φωτεινό αντικείμενο UFO στα Λευκά Όρη, την ίδια ώρα η Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Pease του Πόρτσμουθ επιβεβαίωσε ότι το ραντάρ ανίχνευσε UFO στα βουνά. Οι σκεπτικιστές βέβαια είπαν αργότερα ότι, η Πολεμική Αεροπορία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το UFO ήταν απλά ένα μετεωρολογικό μπαλόνι.
Δέκα ημέρες μετά την στενή επαφή 3ου τύπου η Betty συγκλονιζόταν από μια σειρά πολύ ζωντανών ονείρων, στα οποία αυτή και ο σύζυγός της αναγκάστηκαν με τη βία να μπουν στο σκάφος και να ανακριθούν από μικρόσωμα όντα που φορούσαν ομοιόμορφες στολές. Η Betty κατέγραψε τα όνειρα και τα έδωσε στην τοπική εφημερίδα. Επίσης βρήκε στη βιβλιοθήκη το βιβλίο “Φαινόμενα UFO” του Major, Donald Keyhoe, πρώην αρχηγού του σώματος ναυτικού της NICAP.
Επικοινώνησε μαζί του άμεσα, και η έρευνά τους ξεκίνησε ένα μήνα περίπου μετά το περιστατικό, ενώ έδωσαν εκτενή συνέντευξη στους υπαλλήλους της NICAP. Η Betty και ο Barney ανέφεραν τα ίδια πράγματα: – ένα μεγάλο αθόρυβο σκάφος σε σχήμα δίσκου με ανθρωποειδή όντα.
Το ζευγάρι προσπάθησε να ξεπεράσει το περιστατικό αλλά παρ’ όλες τις προσπάθειές τους αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο Μπάρνεϊ υπέφερε από άγχος αγωνία και κρίσεις πανικού με το πέρασμα του χρόνου. Διαδόθηκε ότι αυτό οφειλόταν στον διαφυλετικό γάμο τους επικρίνοντας το ζεύγος με προκατάληψη. Τίποτα δεν μπορούσε να βοηθήσει τον Barney, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την εργασία του και άρχισε να βλέπει έναν θεραπευτή.
Τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλύτερα για τη Betty, αλλά γύρισε την προσοχή της στην έρευνα του περιστατικού. Τα τρομακτικά συναισθήματα τους βασάνιζαν , όταν μετά από δύο χρόνια παραβρέθηκαν στην ομιλία του Ben H. Swett, που ήταν κήρυκας στην Εκκλησία τους. Γνώριζε ότι το ζευγάρι είχε πειραματιστεί με την υπνοθεραπεία και τους ρώτησε αν σκέφτονται να ξανακάνουν τις συνεδρίες οι οποίες θα βοηθούσαν να κερδίσουν χαμένες μνήμες. Τους συνέστησε μάλιστα να ρωτήσουν τον θεραπευτή του Barney και έτσι ήρθαν σε επαφή με τον Dr. Simon.
Ο Δρ Benjamin Simon, άρχισε να εργάζεται με το ζευγάρι στις αρχές του 1964. Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών, χρησιμοποίησε υπνωτική παλινδρόμηση. Κατά τη διάρκεια των πρώτων συνεδριάσεων, προκάλεσε αμνησία στο ζευγάρι για να μειώσει την πιθανότητα μιας αθέμιτης σκευωρίας εκτός συνόδου. Εάν δεν μπορούσαν να θυμηθούν τι συνέβη, τότε υπήρχαν λιγότερες πιθανότητες να συζητήσουν τα θέματα μεταξύ τους.
Στις συναντήσεις του, ο Barney είχε πολλές νέες αναμνήσεις. Ανέφερε ότι εκεί υπήρχαν πολλά ίδια όντα που έμοιαζαν με ανθρώπους και ντυμένα με παρόμοιες στολές. Φορούσαν ένα μυτερό σκουφί και στη στολή τους είχε ένα ασημένιο σιρίτι που θύμιζε ναζιστική στολή.
Σύμφωνα με τις δικές του αναμνήσεις κατά την ύπνωση, ο Barney δήλωσε ότι το πλήρωμα του μίλησε σε μια γλώσσα που δεν καταλάβαινε όπως και στα αγγλικά χωρίς να χρησιμοποιούν το στόμα τους, αλλά σαν να χρησιμοποιούσαν «μεταφορά σκέψης».
Η Betty ανέφερε παρόμοια γεγονότα κατά τη διάρκεια των δικών της συνεδριών ύπνωσης, αποκαλύπτοντας ότι υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες περιελάμβαναν δείγματα αίματος, σωματικά υγρά και τρίχες. Επίσης δήλωσε ότι ελήφθησαν δείγματα δέρματος. Θυμήθηκε ότι τα ανθρωποειδή της έδειξαν σε ένα χάρτη από πού ήρθαν και δήλωσε ότι τα οχήματα είχαν “εμπορικές διαδρομές” που χρησιμοποιούσαν συχνά, τις διαδρομές που δεν πήγαιναν συχνά και αυτές που έπαιρναν για τις αποστολές τους. Σχεδίασε μάλιστα τον χάρτη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας της.
Το 1970, ένας δάσκαλος από το Οχάιο έκανε συσχετισμό του χάρτη με το ευρύ δυαδικό σύστημα αστεριών στον νότιο αστερισμό του Reticulum. Φαινόταν ακριβώς όπως ο χάρτης που σχεδίασε η Betty και συμπεριλάμβανε και τον δικό μας Ήλιο. Μερικά από τα αστέρια σε αυτόν τον χάρτη δεν υπήρχαν και καταγράφτηκαν μετά το συμβάν της Betty και Barney Hill, το οποίο για μερικούς ανθρώπους αποδεικνύει ότι η εμπειρία τους ήταν γνήσια.
Ο Carl Sagan, ωστόσο, έδωσε μια άλλη προοπτική στην εκπομπή του Cosmos, επεισόδιο 12. Είπε ότι, «Υπάρχει μια ομοιότητα μεταξύ των δύο χαρτών, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως γιατί οι γραμμές συμφωνούν με το δρόμο πλοήγησης ο οποίος έχει αντιγραφτεί από το χάρτη των Hill, πάνω στον πραγματικό χάρτη αστέρων. Αν θέλαμε να αντικαταστήσουμε κάποια άλλη σειρά γραμμών από τις γραμμές των Hill, τότε θα διαπιστώναμε ότι το μάτι ξαφνικά μεροληπτεί και οι δυο χάρτες δεν συμφωνούν.” Επισήμανε επίσης ότι ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να βρει πολλά διαφορετικά μοτίβα και θέσεις στο διάστημα.
Όταν ο Δρ Simon ολοκλήρωσε τις συνεδρίες ύπνωσης, παρουσίασε τις ταινίες στους τοπικούς ερευνητές της NICAP. Οι υπάλληλοι εντυπωσιάστηκαν από την ειλικρίνεια και τη νοημοσύνη τους. Το ζευγάρι δεν ήθελε τίποτα περισσότερο από το μάθει τι τους συνέβη τελικά και πραγματικά πίστευαν αυτά που ανέφεραν.
Ο δρ Σάιμον δεν πίστευε σε UFO και στενές επαφές 3ου τύπου. Η εντύπωσή του ήταν ότι το ζευγάρι μοιράστηκε μια ψευδαίσθηση με βάση τα όνειρα της Betty και παρόλο που διεξήγαγε τις περιόδους ύπνωσης, ποτέ δεν τους έδωσε στις μαρτυρίες τους. Αντίθετα ο Ben Swett άκουσε τη συνεδρία και είπε ότι ο δρ Σάιμον προσπαθούσε να προτείνει λογικές και ορθολογικές εξηγήσεις για τις αναμνήσεις κατά τη διάρκεια των συνόδων, αλλά χωρίς αποτέλεσμα γιατί ήταν κολλημένοι με την ιστορία απαγωγής τους.
Προς το τέλος του 1965, η εφημερίδα Boston Herald Traveler, κατόρθωσε να αποκτήσει μια αποκλειστικότητα όταν απέκτησε αναφορές από την αρχική συνάντηση. Κάποιος είχε παραβιάσει το απόρρητο και έβγαλε στην επιφάνεια την πρώτη πενθήμερη έκθεση της ιστορίας απαγωγής των Betty και Barney Hill με ημερομηνία 25η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον Swett, ο Barney ήταν αναστατωμένος για τη διαρροή και έλεγε ότι θα τους γελοιοποιήσουν και θα χάσουν τη δουλειά τους.
Το ζευγάρι γνώριζε ότι από τη στιγμή που ανακατεύτηκαν τα μέσα ενημέρωσης, δεν είχαν πολλές επιλογές και έπρεπε να σπάσουν τη σιωπή τους. Πριν από αυτό, οποιεσδήποτε προτάσεις για δημοσιότητα δεν τους ενδιέφεραν. Η Betty και ο Barney Hill όπως και ο δρ. Simon, συνεργάστηκαν με τον συγγραφέα John Fuller για ένα βιβλίο με βάση την εμπειρία τους. Η ανιψιά της Betty, Kathleen Marden, έγραψε ένα δεύτερο βιβλίο και το ονόμασε: “Captured – Η εμπειρία της Betty και του Barney Hill με UFO. “Και οι δύο εκδόσεις είναι ακόμα διαθέσιμες σήμερα, μαζί με αμέτρητες άλλες.
Τι συνέβη όμως πραγματικά με τη Betty και τον Barney Hill;
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι συνέβη εκείνο το βράδυ της 19ης Σεπτεμβρίου του 1961. Οι απόψεις διίστανται και βρίσκονται εκτεθειμένες στην αντίληψή του καθενός, ανάλογα με την πίστη του σε αυτά τα γεγονότα. Είναι σίγουρο ότι, οι Hill μετά την επαφή 3ου τύπου, έγιναν συνώνυμο της κοινότητας των UFO. Η εμπειρία τους είναι η πιο γνωστή από όλες τις εκθέσεις UFO και έθεσε το σκηνικό για πολλές άλλες παρόμοιες ιστορίες.
Καθώς η δεκαετία του 1960 πλησίαζε στο τέλος της, η υγεία του Barney άρχισε να επιδεινώνεται. Τον Φεβρουάριο του 1969, πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Η Betty δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ αλλά η διασημότητα την ακολούθησε μέχρι το θάνατό της το 2004.

Δέσπω

photo pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...