Μια διπλή ταφή 1.600 ετών που ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στην Πολωνία είναι μερικά από τα πρώτα στοιχεία Ούννων στην Ευρώπη και η παλαιότερη ταφή Ούννων στην Πολωνία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι Ούννοι ήταν τρομακτικοί, ιππείς νομάδες πολεμιστές από την Κεντρική Ασία που λεηλάτησαν την Ευρώπη τον τέταρτο και τον πέμπτο αιώνα. Υπό τον διαβόητο ηγέτη τους, τον Αττίλα τον Ούν, οι Ούννοι έχτισαν μια αυτοκρατορία που εκτείνεται από τη σημερινή Ρωσία μέχρι τη Γαλλία. Ο στρατός του Αττίλα ήταν τόσο ισχυρός που τόσο η Ανατολική (Βυζαντινή) όσο και η Δυτική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία του πλήρωσαν χρήματα προστασίας.
Το 2018, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jakub Niebylski , αρχαιολόγος στην Πολωνική Ακαδημία Επιστημών, ανέσκαψε τον τάφο στο Czulice, ένα χωριό κοντά στην Κρακοβία. Ο χώρος περιείχε τα λείψανα δύο παιδιών, το ένα από τα οποία ήταν φορτωμένο με χρυσά και ασημένια μπιχλιμπίδια και είχε ένα τεχνητά παραμορφωμένο κρανίο – μια πρακτική κοινή μεταξύ των ελίτ των Ούννων. Ο τάφος έδωσε επίσης ένα σιδερένιο μαχαίρι. ένα πήλινο δοχείο και τα υπολείμματα ενός σκύλου, μιας γάτας και κορακιών.
Ο Niebylski και η ομάδα του εξέτασαν τα ανθρώπινα οστά μέσω αξονικής τομογραφίας (CT) και ακτινογραφιών , και πραγματοποίησαν ανάλυση ισοτόπων και αρχαίου DNA των δειγμάτων. Διαπίστωσαν ότι το παιδί χωρίς ταφικά αντικείμενα ήταν αγόρι μεταξύ 7 και 9 ετών με καταγωγή από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Το δεύτερο παιδί ήταν επίσης αγόρι μεταξύ 8 και 9 ετών του οποίου η καταγωγή ήταν πιο κοντινή με εκείνη των νομάδων από το Καζακστάν και το Κιργιστάν, αποκάλυψε η ανάλυση. Το πίσω μέρος του κρανίου του είχε επίτηδες διαμορφωθεί έτσι από τη βρεφική του ηλικία για να προεξέχει σε σχήμα αυγού. Τα αγόρια θάφτηκαν κάποια στιγμή μεταξύ 395 και 418 μ.Χ.
«Έχουμε δύο αγόρια διαφορετικής γενετικής προέλευσης, Ασιάτες και Ευρωπαίους, που τα έβαλαν στον ίδιο τάφο σε διαφορετικές τελετές κηδείας», είπε στο Live Science η συν-συγγραφέας Anita Szczepanek , αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος στην Πολωνική Ακαδημία Επιστημών. “Το αγόρι από την Ευρώπη αγόρι θάφτηκε με το κεφάλι του απέναντι από το κεφάλι του αγοριού των Ούννων. Αλλά λίγο αργότερα, το κρανίο του μεταφέρθηκε στα πόδια του.”
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ
photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ηράκλειο: Στη φυλακή τα τρία αδέλφια μετά την απολογία τους για το μακελειό στα Βορίζια
- Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει αύριο σε εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
- ΠΑΣΟΚ για διακοπή λειτουργίας μετρό Θεσ/νίκης: «Η κυβέρνηση παραδίδει έργα χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό»
- Σπάνιο θέαμα μια φορά στη ζωή: Βρέθηκε λευκό τσακάλι στην Τριφυλία της Μεσσηνίας
- Πρόβατο που φοράει…πάνες κάνει βόλτα με επιβατικό τρένο υψηλής ταχύτητας! vid
- Κέρκυρα: Καταιγίδες πλήττουν το νησί – Κατέρρευσε τοιχίο και καταπλάκωσε αυτοκίνητα
- Μυστηριώδες σπάνιο μωβ θαλάσσιο σαλιγκάρι ξεβράστηκε σε παραλία της Καλιφόρνια
- Ένα εκπληκτικό φαινόμενο: Ο ήλιος που δύει διαπερνά μια φυσική “αψίδα” δημιουργώντας κάτι μοναδικό, vid
- ΠΟΜΙΔΑ: Ζητά την εξίσωση της αναλογίας μεταξύ δαπανών εργασίας και υλικών στο 50%-50%
- Ανακαλύφθηκε κρατήρας αστεροειδούς πλάτους 9 χιλιομέτρων κάτω από τον πυθμένα του Ατλαντικού









