• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γράμμα στρατιώτη που σκοτώθηκε στη Δουνκέρκη παραδόθηκε στην οικογένειά του 80 χρόνια μετά- Τι έγραφε

Γράμμα στρατιώτη που σκοτώθηκε στη Δουνκέρκη παραδόθηκε στην οικογένειά του 80 χρόνια μετά- Τι έγραφε

Άργησε αλλά παραδόθηκε στον παραλήπτη του ένα γράμμα ενός Βρετανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στη Δουνκέρκη.

Ο στρατιώτης Χάρι Κόουλ έγραψε στις 26 Μαΐου 1940, όταν ήταν 30 χρονών, ένα γράμμα στη μητέρα του Ρόζα, προβλέποντας ότι τα γερμανικά στρατεύματα σύντομα θα υποχωρούσαν και «θα επέστρεφαν στη Γερμανία γρήγορα».

«Μην ανησυχείτε για ‘μένα, θα το ξεπεράσω» έγραφε ο Κόουλ, που υπηρετούσε στο 1ο τάγμα του Συντάγματος του Σάφολκ και έπεσε νεκρός από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή τρεις ημέρες αργότερα.

Το γράμμα του, αναφέρει η «Mirror», χάθηκε τότε αλλά τώρα, 80 χρόνια μετά, στάλθηκε επιτέλους στο σπίτι του Κόουλ στο Σάφολκ.

Μέχρι το 1968 το κρατούσε σε μια σοφίτα ένας Γερμανός αξιωματικός που το βρήκε και έπειτα, μαζί με άλλα γράμματα εστάλησαν στο συμβούλιο του Σάφολκ και αρχειοθετήθηκαν.

Ένα από τα μέλη του συμβουλίου παρατήρησε ότι το γράμμα του Χάρι Κόουλ απευθυνόταν σε ένα σπίτι στο χωριό της και συνειδητοποίησε ότι γνώριζε τον αδερφό του και έτσι παρέδωσε το γράμμα.

«Ήταν τόσο σοκαριστικό όταν έλαβα το γράμμα του Χάρι. Με συγκίνησε που διάβαζα τα λόγια του. Η μητέρα μου είπε ότι ξαφνικά είδε το πρόσωπό του στο παράθυρο της κρεβατοκάμαράς της. Πάντα πίστευε ότι το πνεύμα του επισκέπτεται το σπίτι την ημέρα που σκοτώθηκε» είπε ο αδερφός του Χάρι Κόουλ.

reader/ photo unsplash