Γιατί σκότωσε μια κατσίκα και άλλα 4 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ

O ιδρυτής του Facebook και CEO της Meta είναι ο 15ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με προσωπική περιουσία σχεδόν 72 δισ. δολαρίων.

Τον Δεκέμβριο του 2015, μαζί με τη σύζυγό του Πρισίλα Τσαν, υποσχέθηκαν να δωρίσουν το 99% της περιουσίας τους όσο ζουν.

Η ιστορία γύρω από το πώς ο Ζάκερμπεργκ ίδρυσε το Facebook μέσα στο δωμάτιό του, στην φοιτητική εστία του Χάρβαρντ, είναι λίγο-πολύ γνωστή. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που λίγοι γνωρίζουν για αυτόν:

  1. Ισχυρίζεται ότι μιλά αρχαία ελληνικά.

Όταν έκανε την αίτησή του για το πανεπιστήμιο, έγραψε ότι μιλά γαλλικά, αρχαία ελληνικά, λατινικά και εβραϊκά. Βέβαια, το πιθανότερο είναι ότι ο ιδρυτής του Facebook απλά έκανε μαθήματα αρχαίων ελληνικών στο λύκειο. Όμως, οι Ζάκερμπεργκ μιλά κινέζικα, καθώς πριν από περίπου μία δεκαετία ξεκίνησε μαθήματα, αρχικά για να μπορεί να συνεννοείται με τους μεγαλύτερους συγγενείς της συζύγου του. Στην πορεία, πάντως, ένιωσε τόσο σίγουρος για τις ικανότητές του ώστε έδωσε ομιλία σε πανεπιστήμιο του Πεκίνου στα κινέζικα.

  1. Έχει αχρωματοψία.

Ο Ζάκερμπεργκ δεν βλέπει το κόκκινο και το πράσινο, και αυτό μάλλον εξηγεί γιατί διάλεξε το μπλε σαν το χρώμα του Facebook. «Το μπλε είναι το πλουσιότερο χρώμα για εμένα. Μπορώ να δω όλα τα μπλε», έχει πει.

  1. Έχει σκοτώσει μία κατσίκα με τα ίδια του τα χέρια.

Πριν από κάποια χρόνια, πέρασε μία φάση όπου έτρωγε μόνο το κρέας ζώων που είχε σκοτώσει ο ίδιος. Τον καιρό εκείνο, είχε καλέσει τον ιδρυτή του Twitter, Τζακ Ντόρσι για φαγητό στο σπίτι του.

«Μου μαγείρεψε κατσίκα για δείπνο. Είχε σκοτώσει την κατσίκα. Την σκότωσε πριν φτάσω εγώ. Την σκοτώνει με ένα όπλο αναισθητοποίησης και μετά την μαχαιρώνει. Μετά, την στέλνουν στον χασάπη», έχει πει για εκείνη τη βραδιά ο Ντόρσι, αποκαλύπτοντας ότι έφαγε μόνο τη σαλάτα του.

  1. Πιστεύει ότι το Facebook θα μπορούσε να έχει σταματήσει τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Όταν ήμουν φοιτητής, η χώρα μας μόλις είχε μπει σε πόλεμο με το Ιράκ και στο πανεπιστήμιο δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Πολύς κόσμος ένιωθε ότι προχωρούσαμε χωρίς να ακούσουμε πολλές σημαντικές πλευρές και το κόστος για τους στρατιώτες μας και τις οικογένειές τους και την εθνική ψυχή μας ήταν μεγάλο. Όμως, οι περισσότεροι από εμάς νιώθαμε αδύναμοι να κάνουμε κάτι για αυτό», έχει πει. «Και θυμάμαι να νιώθω ότι εάν περισσότεροι άνθρωποι είχαν φωνή για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, τότε ίσως τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά».

  1. Φορούσε γραβάτα κάθε μέρα για ολόκληρο το 2009.

Στα πρώτα χρόνια του Facebook ο διεθνής τύπος δεν μπορούσε να σταματήσει να μιλά για τον CEO με το φούτερ, όμως πλέον όλος ο κόσμος έχει συνηθίσει τη «στολή» του. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ φορά τις περισσότερες μέρες το ίδιο γκρι μπλουζάκι (έχει πολλά) γιατί δεν θέλει να χάνει χρόνο για να σκεφτεί τι θα βάλει κάθε πρωί.

Όμως, ο CEO που καθιέρωσε το casual ντύσιμο στις επιχειρήσεις, φορούσε γραβάτα καθημερινά για ολόκληρο το 2009. Όπως έχει γράψει στο Facebook, το έκανε για να δείξει ότι ήταν μία σοβαρή περίοδος για την εταιρεία.

«Μετά την έναρξη της ύφεσης το 2008, ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους στο Facebook ότι αυτή ήταν μια σοβαρή χρονιά για εμάς. Η γραβάτα μου ήταν ένα σύμβολο του πόσο σοβαρή και σημαντική ήταν αυτή η χρονιά και την φορούσα κάθε μέρα για να το δείξω αυτό».

moneyreview/ photo vid scr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί