Οι πυγολαμπίδες έχουν τη δυνατότητα μέσω των οργάνων τους να παράγουν φως. Το φως αυτό βοηθά τα έντομα να λάμπουν για να απωθούν τα αρπακτικά.
Ένα σημάδι ότι έχει έρθει το καλοκαίρι στις ΗΠΑ είναι οι πυγολαμπίδες που φωσφορίζουν τη νύχτα.
Η ικανότητα των πυγολαμπίδων να παράγουν το δικό τους φως ονομάζεται βιοφωταύγεια, η οποία βρίσκεται σε συγκεκριμένα ζώα, βακτήρια και μύκητες σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα από αυτά τα πλάσματα ζουν σε σπηλιές ή ωκεανούς. Μόνο λίγα ζουν σε μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να τα δουν, όπως η οικογένεια των πυγολαμπίδων.
Πώς όμως οι πυγολαμπίδες δημιουργούν αυτές τις εκθαμβωτικές λάμψεις;
Το κλειδί για το φως που παράγουν είναι μια χημική αντίδραση που βασίζεται σε μια χημική ουσία η οποία ονομάζεται λουσιφερίνη, δήλωσε ο Timothy Fallon, βιοχημικός γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
Η λουσιφερίνη όταν ενωθεί με το οξυγόνο και με ένα ένζυμο που ονομάζεται λουσιφεράση, έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία μιας χημικής αντίδρασης η οποία κάνει την κοιλιά των πυγολαμπίδων φωτεινή.
Οι πυγολαμπίδες έχουν ειδικά όργανα στην κοιλιά τους προκειμένου να μπορούν να συμβούν αυτές οι αντιδράσεις. Συγκεκριμένα περιέχουν ένα στρώμα κρυσταλλωμένου ουρικού οξέος που βοηθά στην αντανάκλαση και την ενίσχυση του φωτός.
Μόνο τα τελευταία εκατοντάδες χρόνια οι επιστήμονες άρχισαν να καταλαβαίνουν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα ζώα μπορούν να παράγουν φως. Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που είχε ανακαλύψει κάτι σχετικό ήταν ένα μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του 17ου αιώνα στην Οξφόρδη. Η ανακάλυψή του αφορούσε στο γεγονός ότι ο αέρας ήταν απαραίτητος για να λάμπει ένας μύκητας.
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επίθεση με drone σε στρατιωτική βάση στο Κουβέιτ – Καταστράφηκε ιταλικό UAV
- Η χώρα που μπορεί να αλλάξει το «παιχνίδι» ακόμα και αν τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ιράν
- Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΝ Στ. Παπασταύρου για το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ
- Η Τεχεράνη “δεν βλέπει κανέναν λόγο να διαπραγματευτεί” με τις ΗΠΑ, λέει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
- ΠΟΜΙΔΑ: Η νέα διαδικασία έκδοσης διαταγών πληρωμής και απόδοσης μισθίου από δικηγόρους
- Τροχαίο ατύχημα στο Ναύπλιο – Όχημα καρφώθηκε σε πυλωτή πολυκατοικίας (ΦΩΤΟ)
- Αιματοχυσία και στον Λίβανο – 850 νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα τις τελευταίες 2 εβδομάδες
- Μυστηριώδης δυσοσμία ταλαιπωρεί Νεοϋορκέζικη γειτονιά – Μυρίζει σαν «σάπια αυγά» και «καίει τα μάτια»
- Χρυσά Βατόμουρα: Το «War of the Worlds» στην κορυφή των χειρότερων ταινιών της χρονιάς
- «Ξύπνησε» ξανά το ηφαίστειο Κανλάον στις Φιλιππίνες – Εκτόξευσε τέφρα σε ύψος πέντε χιλιομέτρων, vid









